"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Borç yükü çiftçiyi tarlasız bırakıyor

08 Mayıs 2024, Çarşamba 15:58
Artan girdi fiyatları nedeniyle tohum, gübre almakta zorlanan, maliyetleri karşılayamayan çiftçiler, üretime devam edebilmek için borçlanıyor.

Çiftçilerin bankalara olan borçları bir yılda yüzde 64,7, son 20 yılda ise 122 kat arttı. BirGün’ün haberine göre Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçi borçlanmasında üç tane ana borç kaynağı olduğunu belirtti. Suiçmez, çiftçilerin üretimi sürdürmek için bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri ve üretim girdisi satın aldığı şirketlere borçlandığını ifade etti. Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin ise ipotek karşılığı verdiği tarlasından, traktöründen ve hayvanından olduğunu belirten Suiçmez, “Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin toprakları el değiştiriyor. En önemli tehlikelerden biri de budur” dedi. Girdi ve üretim maliyetleri düşürülmeden gıda enflasyonunun gerilemeyeceğini de belirten Suiçmez, yüzde 68,5’lik gıda enflasyonu ile dünya sıralamasında üçüncü olunduğunu kaydetti.

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 896
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı