"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Özel okullara el koyup devletleştirme!

Cevher İLHAN
23 Ocak 2016, Cumartesi

Her gün şehid cenâzelerinin geldiği günlerde Sarayda büyükelçilere konuşan Cumhurbaşkanı, “paralelle mücadele” telkininde bulundu. 

“Özellikle ‘paralel devlet yapılanması’ bu konuda diğerlerini de geride bırakan bir ihanet çizgisine geldi. Türkiye’nin ‘paralel devlet yapılanması’ ile yürüttüğü mücadele konusundaki kararlılığımızı sizlere bir kez daha belirtmek istiyorum” sözleri, öncekilerin bir nevi tekrarıydı.

Ancak, “Millî Eğitim Bakanlığımızca yakından izlenen bu çalışmalarınızda Cumhurbaşkanı olarak şahsımın da daima yanınızda olduğundan şüpheniz bulunmasın” diye büyükelçileri “paralelle mücadele”ye çağırması, çarpıcı oldu. 

Ancak, yürürlüğe sokulacak “kanun”la “Afrika, Balkanlar, Kafkaslar başta olmak üzere ‘paralel devlet’ bünyesindeki gözüken okullara sür’atle sahip çıkılma” perdesinde devletin el koyması direktifi, hukuk devletinde vakıf mallarına el konulmasında çarpıcı bir çağrı odu. 

“Bu yapının kurduğu okullar, geliştirdiği ticarî ilişkiler kendi malı değildir. Bunların hepsi bu ülkenin ve bu milletin imkânları ile tesis edilmiştir. Ama zekâttır, ama sadâkadır, ama yardımdır. Okullar konusunda Millî Eğitim Bakanlığımız bünyesinde Maarif Vakfı’nın hayata geçmesi, arka arkaya yaşadığımız seçimler sebebiyle biraz gecikti” diye konuşup bu câmianın “ortaya çıkardığı kurumların aslen devlete ait olduğunu” iddiası, birçok soruyu beraberinde getirdi.  

Gerçekten sormak lâzım; zekât, sadâka, yardım ve teberrûlarla da olsa, “milletin malıdır” diye vatandaşların gayretlerle meydana getirdikleri özel eğitim yuvalarına devletin el koyup “devletleştirmesi”ne hakkı var mı? 

Biraz insaf ve iz’an…

İktidarın “ustalık dönemi” ekonomi karnesi

“Son üç yıldır ekonomi iyi yönetilmiyor. Ve hem millî gelir hem de kişi başına gelir sürekli geriliyor. Millî gelir 822 milyar dolardan 771 milyar dolara geriledi. Kişi başına gelir on bin doların altında 9.922 dolara düştü. Yani 2007 yılı seviyesine geriledi. (...)

“Türkiye Hazinesi dünyanın en yüksek faizini ödüyor. Çünkü 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi yüzde 10.5 oldu. Dünyada böyle yüksek faiz yok. (…) Anlayacağınız AKP hükûmeti faiz lobisine çalışıyor. İktidar sürekli ‘faizler yüksek’ diye propaganda yapıyor. Hâlbuki en yüksek faizi AKP hükûmetinin yönettiği devletin hazinesi veriyor….” (Süleyman Yaşar, Taraf)

Katsayı haksızlığına geri dönülüyor!

Hatırlanacağı üzere, YÖK’ün 28 Şubat sürecinde dayattığı başta imam hatipler olmak üzere meslek lisesi öğrencilerine ÖSS’de puan kaybettiren katsayı farkı 2010’dan itibaren kaldırılmıştı.

1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le çarpılıyordu. Buna karşı diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. Karara göre, bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılmasını esas alıyordu. 2009’daki düzenlemeyle, meslek lisesi mezunları alanları dışında bölümleri tercih ettiklerinde uğradıkları kayıplar on iki yıllık mağduriyetten sonra sona erdirilmişti.  

Ne var ki, başta “Ergenekon” ve “Balyoz” olmak üzere bütün “bütün darbeye ortam hazırlama ve darbeye teşebbüs dâvâları”nın tasfiye edildiği, tam da asker-sivil hiçbir tutuklu sanığın kalmadığı 28 Şubat dâvâsı duruşmalarının devam ettiği ortamda, meslek liselerine yeniden katsayı konulması garabeti sergileniyor.

YÖK’ün yeni kararıyla, 28 Şubat’ın hakka ve hukuka aykırı, üniversite adayları arasıdaki farklı katsayı uygulamasına adım adım geri dönülüyor. Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte alanlarındaki bölümleri tercihinde aldıkları ek puan uygulaması sona erdiriliyor.

Böylece, ÖSYM’nin hazırladığı 2016 ÖSYS kılavuzunda meslek liselerini şoke eden değişikliklerle, aralarında İmam Hatip liselerinin de bulunduğu meslek lisesi mezunlarına artık ek puan verilmeyecek. Keza alanlarındaki mühendislik bölümlerine girmeleri yine hayal olacak. 

7 Ocak 2016’da Meydan gazetesinde Burak Kılıç imzasıyla yayınlanan habere göre; ek puan hakkından sadece Mart 2012’den önce mezun olan öğrenciler yararlanabilecek. Eylül 2012 ve sonraki yıllarda mezun olanlar üniversiteye girişteki ek puan hakkını kaybedecek. 

İmam Hatip liselilerinin yanı sıra, Anadolu Öğretmen liseleri,  Güzel Sanatlar ve Spor liseleri, Sağlık Meslek liseleri, Ticaret Meslek liseleri, Turizm ve Otelcilik liseleri, Denizcilik Meslek liseleri, Lojistik Meslek liseleri, İletişim Meslek liseleri çeşitli branşlarda ek puan hakkını kaybediyor. AB müzâkere sürecinde meslekî ve teknik eğitime önem verilmesi vaadi bir defa daha havada kalıyor.

Okunma Sayısı: 2890
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • SERDAR

    23.1.2016 11:12:01

    merhaba yeni Türkiye; siz yeni Türkiye'den ne anlamıştınız ki.

  • HÜSEYİN İLHAN

    23.1.2016 08:31:35

    Muhterme CEVHER i ağabeyim.Siz kalkımışsınız HARAMİLERDEN HAYIRLI icraat bekliyorsunuz.Özelleştirilen şirketlere,bankalara,İSRAİL e halknı ve insanını peşkeş çektiren HAİN VE GAFİLLER den müsbet icraat beklemeyiniz.MÜSBET İCRAATLŞARINDA dahi siyasi rant hedefleyen bu necislere rabbim herhalde ADALET i ile GAZABINI BİHAKKIN VERECEKTİİİR.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı