"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sefih medeniyet kadınları diri diri gömmüyor mu?

Ali FERŞADOĞLU
08 Mart 2025, Cumartesi
“Kadın Hakları”nın “H”sine uymayan, sefih medeniyet mensupları, özellikle böyle özel günlerde “İslâm kadınları eziyor!” diyerek iftira kampanları açar ve propagandalara girişir! Tarih ne diyor:

“Asr-ı Saadetten evvelki zamanlarda kalb katılığı ve merhametsizlik öyle bir hadde baliğ olmuştu ki, kocaya vermekten ar ederek kızlarını diri diri toprağa gömerlerdi! Asr-ı Saadette İslamiyetin doğurduğu merhamet, şefkat, insaniyet sayesinde, evvelce kızlarını gömerlerken müteessir olmayanlar, İslâmiyet dairesine girdikten sonra karıncaya bile ayak basmaz oldular.”1 

Bugün farklı mı? Sefih medeniyet anlayışı bilhassa kadınları ağır iş hayatı, reklam, fuhşiyat çukuruna diri diri gömmemiş mi? Batıda kadını kocaları tarafından bir meta görülürken, İslâm, kız ve kadınları lâyık oldukları mevkie çıkarmış hak ve hürriyetlerini en ince noktalarına kadar sıralamış. Peygamberimiz (asm), kız çocuğunu omuzuna almış, camiye kadar gitmiş ve o vaziyette hutbeye çıkarmıştır! Kadının ilim öğrenmesi için büyük tahşidatlar, teşvikler yapmıştır. 

“Kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; yuvalarına dönmeli.”2 sözü kadının fıtratıyla ilgili temel ve esas rolünü üstlenmesini gerektirir. Zira, Peygamberimiz (asm) zamanında hanım Sahabîler sosyal hayatın içinde idiler. Savaşa hemşire olarak ordunun geri hizmetleri için katılırlardı. Hz. Ömer (ra), bir kadını pazara zabıta olarak vazifelendirmişti. Ve buna benzer başka vazifeler alan hanım Sahabîler de vardı. 

Yalnız Ezvac-ı Tahirat denilen Peygamber hanımlarına evde kalmaları emri onlara mahsustur. Çünkü, onlar bu ayetin gereğini yerine getirirken, hanım Sahabîler sosyal hayatın içinde idi. Ki, zengin ve malı olan kadının bunlarda tasarruf ve ticaret hürriyeti vardır. Kadın meşru dairede sosyal hayatın içinde bulunabilir: “Maişet derdi için, serseri, ahlâksız, Frenkmeşrep bir kocanın tahakkümü altına girmektense, fıtratınızdaki iktisat ve kanaatle, köylü masum kadınların nafakalarını kendileri çıkarmak için çalışmaları nevinden kendinizi idareye çalışınız, satmaya çalışmayınız.”3 Kadının evdeki ana rolü de şöyle belirlenir: “Kadının-aile hayatında müdir-i dahilî olmak haysiyetiyle kocasının bütün malına, evlâdına ve herşeyine muhafaza memuru olduğundan-en esaslı hasleti sadakattir, emniyettir. Açık saçıklık ise, bu sadakati kırar, kocası nazarında emniyeti kaybeder, ona vicdan azabı çektirir… Fakat kocasının vazifesi, ona hazinedarlık ve sadakat değil, belki himayet ve merhamet ve hürmettir.”4

Dipnotlar: 

1-İşârâtü’l-İ’caz, s. 194.; 2-Sözler, s. 813.; 

3-Lem’alar, s. 324.; 4-Age., s. 318-319.

Okunma Sayısı: 1466
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İhsan yelalmaz

    8.3.2025 16:11:54

    Kadınlar çalışma hayatına girdiği için doğum oranları düştü. İşsizlik arttı. Erkeklerin yapacağı her işe kadınlar el attı. Pozitif ayrıcalık diye erkekleri dışladılar. Milli eğitim de 650 bin kadın öğretmen var bugün. Bunların yerine erkekler işe alınmış olsaydı işsiz öğretmen sorunu olmazdı. Ayrıca kadınlar çalıştığı için harcamaları da artıyor. Çocuğa bakıcı parası veriyorlar. Kozmetik, yemek ve giyim harcamaları zaten kadının maaşını kapitalizme kanalize ediyor. Bereketi de olmuyor. Ben böyle düşünüyorum.

  • Nurdan Çelebi

    8.3.2025 15:59:39

    Erkekler kadınların geçimini idame ediyorlar mı? Kadınlara çok pahalıya satıyorlar. Minnet altına sokuyorlar. Çalışmayan kadına değer göstermiyorlar. Kadın çalışmasın da erkeğin minneti altında ezilsin mi istiyorsunuz.

  • Mehmet Türeli

    8.3.2025 10:01:04

    Tv programlarına çıkan büyük rütbeli zatlar birçok konuları topluma çok fayda vermeyen dedikodu tarzında saatlerce konuştukları halde, aile, toplumum ve ülkeyi çok ilgilendiren kadınlarımızın konumunu ve geldiği vahim halini neden tartışımıyorlar. Kadını o asıl halinden kopararak reklamlara meze yapılan, kadını illetinden koparıp kadın ticareti yapanları neden konuşmuyorlar.

  • Zübeyir

    8.3.2025 09:38:00

    Üstadımız, kadınları ifsad için dehşetli komitelerin çalıştığını söylüyor. Hürriyeti nisvan altında, ehl-i dalalet ve dünya zaten binbir oyun sergiliyor kadınları yuvalarından çıkarmak için. Sağolsun, ehl-i diyanette onlar da fetvalarla kadınları yuvalarından çıkarma peşinde. Bir hususta, ne tarafta eksiklik varsa oraya tahşidat yapılması hikmete uygundur. Nisa taifesinin ve ehl-i İslamın ekseriyetle farz ve tesettür bahasına dünyayı satın alma niyetlerini gördük. Üstadımız elması elmas bildiği halde camı ona tercih eder diyor. Yani ağırlık verilmesi gereken taraf bu taraf ne yazık ki.

  • Zübeyir

    8.3.2025 09:32:58

    "Birgün etrafında bulunan sahabilere, Resulullah (asm) şöyle bir sual tevcih buyurmuştu: 'Kadınlar içinde en hayırlı şey nedir?' Orada bulunan Hz. Ali de dahil kimse bu suale cevap verememişti. Hz Ali oradan ayrılıp evine gitmişti. Aynı soruyu hanımı Fatıma'ya sordu. Hz. Fatıma, buna hiç düşünmeden cevap verdi: 'Neden demedin ki, kadınlar için en hayırlı şey, zaruret dışında, onların erkekleri, erkeklerin de onları görememeleridir.' Bu hikmetli cevabı alan Hz Ali hemen Resulullah'ın huzuruna gitti. Resulu Ekrem Asm bu cevabı kendisinden duyunca 'Bunu sana kim öğretti' diye sordu. Hz Ali de 'Kızınız Fatıma' cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah Asm 'Şu gerçek ki o benden bir parçadır' buyurdu. Örnek İnsanlar, Yeni Asya Naşriyat

  • Said Emre Dağ

    8.3.2025 07:00:45

    Ancak Risalei Nur hizmeti göz önüne alındığında bir tenakuz da ortaya çıkmıyor değil. Şöyle ki, okullarsa yüksek başarı için çocuğun ahirete müteallik ödevleri kasredilmek zorunda kalıyor. Yoğun bir okul temposundan sonra yoğun bir iş temposu geliyor. Çocukların hizmetle irtibatı en iyi ihtimalle haftalık derslere gelmekle sınırlı kalıyor. Bu kötü bir şey mi? Hayır. Elbette iyi bir şey. Ancak burdaki durumun tehlikeli olma ihtimali, nurcu zihniyetin giderek dünyevi olanı öncelemeye başlama tehlikesidir. Bu üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Bu şekilde devam ederse nurculuk seküler bir cemaat kıvamına doğru mayalanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

  • Said Emre Dağ

    8.3.2025 06:52:40

    Günümüzde öyle bir noktaya geldik ki "Nur Talebesi Aileler" dahi kız çocuklarını prestijli meslekler edinmeleri için en iyi okullara ve üniversitelere göndermeye odaklanmış durumda. Bu ekonomik ve sosyal yönüyle anlaşılabilir bir durum. Artık iki maaşlı bir yaşam tarzı kültürel norm haline geldi.

  • Zübeyir

    8.3.2025 05:13:22

    "Kadınlar için en hayırlı şey, zaruret dışında, onların erkekleri, erkeklerin de onları görmemeleridir."

  • Zübeyir

    8.3.2025 05:10:15

    Ahirzaman şartlarında, erkekler bile dinini muhafaza edemezken, ahlak-ı Seyyie her tarafı kaplamışken ve dini- salavatı sosyal hayat içinde muhafaza edecek imkan ve vasat olmadığı halde, " kadınlar yuvalarına dönmeli" vurgusunu, kadının sosyal hayata katılabileceği cevazıyla öne sürmek, hikmetli midir ?

  • Zübeyir

    8.3.2025 05:07:31

    Ahirzaman Müceddidi, "kadınlar yuvalarına dönmeli" diyor. Bunu sarih işaretteki hikmet ve inceliğe riayet etmeden, kadınların sosyal hayata karışacaklarına vurgu yapıyor, cevaz arıyoruz. Dinin, bu çağrıya uygun mesajlarını da paylaşmamız gerekmez mi?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı