Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde şekerleme, çikolata, lokum, tatlı vb. ürünlerle ilgili tüketicileri uyaran uzmanlar, olası hilelere ve sağlıksız satışlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru, bayram alışverişleri için uyarılarda bulundu. Etiket bilgilerine ve ambalaja dikkat edilmeli diyen Kuru,
"Gıda maddelerini satın alırken ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmeli, hasarlı ve yıpranmış ambalajı olan ürünler ile son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olan ürünler satın alınmamalıdır. Ürünlerin etiket bilgilerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün üzerinde belirtilen saklama şartları hem satış yerinde aranmalı hem de tüketici bu şartları ürünleri evine götürdüğünde kendisi de sağlamalıdır." dedi.
Şekerleme ve çikolata alırken ipuçları veren Kuru, şu önerilerde bulundu:
"Şekerleme alımı yapılırken açıkta satılan şekerlerden, mat görünümlü, nahoş kokulu ve yapışkan yüzeye sahip şekerlerden mutlaka uzak durulması gerekmektedir. Çikolata alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun yanıtları arasında yukarıdaki bilgilerin dışında çikolatanın içeriğidir. Kakao yağı yerine diğer bitkisel yağları kullanılarak üretilen ürünlere kokolin adı verilir. Kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren çikolata mamullerinde bu durum, etiket üzerinde belirtilmelidir. Piyasada özellikle dökme çikolata olarak satılan ürünlerin bir kısmının kokolin olduğunu gözlemlenmekte, fiyatı etkileyen önemli bir unsur olduğu için dikkat etmemiz gerekmektedir."
Bakanlığın bu ürünler için özel tedbir alması gerekiyor diyen Sedat Kuru,
"Şekerleme üreticilerinin büyük bir kısmı bayram öncesinde 3-4 ay süre ile siparişlerini yetiştirmek için çalışıyorlar. Üretilen ürünlerin büyük kısmı dökme olarak satılıyor ve bayrama bir kaç gün kala raflarda yerini alıyor. Bu durum Bakanlığın denetimini de zorlaştırıyor. Ayrıca normal zamanda işleyişi düzgün olan firmalar aşırı talepten dolayı ürünleri yetiştirmeye çalışırken gıda güvenliğini arka plana atabilmektedirler. Bu noktada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerinin yeterli olması için gerekli planlama ve altyapıyı (personel, araç vs.) hazırlaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.