"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Siyasal İslâm” mı “Siyasal İslâmcılık” mı?

Ahmet BATTAL
22 Şubat 2025, Cumartesi
İslâm tektir. İslâm’ın siyasal olan türü ve siyasal olmayan türü yoktur.

İslâm’ın mezhepleri vardır, meşrepleri vardır, hizmet ve izah metotları manasında meslekleri ve cemaatleri de vardır. 

Müslüman olmak da tekil bir sıfattır. Müslümanların hepsi Müslümandır. Şöyle Müslüman böyle Müslüman diye bir “tür” ayrımı yoktur. 

Ancak “kendi halinde Müslüman” olmak ile dini muhafaza etmek ve yaymak maksadıyla “aktivist Müslüman” olmak arasında fark vardır. 

Birincisi cami açıksa gider namazını kılar, ikincisi cami kapatılırsa itiraz eder. 

Birincisi, “Orduevine girmek istiyorsan başını aç” dendiğinde “vardır devletin bir bildiği” diyerek kalben dahi itiraz etmeksizin başını açar, ikincisi açmaz ve girmez, ama bu yanlış düzenin değişmesi gerektiğini düşünüp söyler.

Bu iki tür Müslümandan birincisi “sadece Müslüman”dır. İkincisi de elbette Müslümandır ama “sadece Müslüman” değildir. “Kendisine kadar Müslüman” olmakla yetinmemiştir. 

İşte bu ikinci kategorideki Müslümanlara birileri “İslâmcı” der veya diyebilir. 

Bu ismi kullananların maksadı dolaylı olarak aşağılamak da olabilir sadece tarif de. 

Dinî meseleleri düşünüp kamusal bir tavır takındığı için kendilerine İslâmcı denilen Müslümanların, “Bizi kategorize etmeyin, bizi diğerlerinden ayırmaya çalışmayın, biz biriz ve beraberiz” diyerek kendilerini bu isimlendirmenin dışına atmaya çalışmaları değerlidir, ama sonucu değiştirmez. “Bizim kitapta bu kelime yok” demek de fazlaca bir anlam ifade etmez. 

Zira sizin kendinize taktığınız isim ne kadar sizinse birilerinin; size, ef’alinize ve çevrenize bakarak size taktığı isim de en az o kadar sizin isminizdir. Önemli olan o ismin içerdiği manaların sizi ne kadar ifade ettiğidir. 

İslâmî aktivizmi “İslamizm (İslâmcılık)” olarak nitelendiren batılılara cevap olarak “ama diğer dinlerde böyle bir adlandırma yok” demek de anlamlı değildir. Zira İslâm farklıdır, canlıdır, dinamiktir. 

***

İslâmcılık, İslâm’ın siyaset anlayışına dair de bir tutum tercihine sahip olmayı (aktivizmi) gerektirir. 

Yani İslâmî aktivizm (İslâmcılık), bilhassa bu yönden, bazıları diğerlerine nazaran zıt kutuplarda yer alabilen çeşitli alt türlere ayrılabilir. 

Yani İslâm tektir, ama iş “İslâm ve siyaset” konusuna gelince “İslâmcılar” ve “İslâmcılıklar” çoktur. Biri de “siyasal İslâmcılıktır (Political Islamism)”.

Özetle siyasî alanda da aktif tutum geliştiren İslâmî aktivistlere, tarif için “Siyasal İslâmcı” denilebilir. 

Bu kişilerin İslâm’ın devlet fikrine (idealine/ ideolojisine) dair konuları gündeme getirmelerinin ve pratiğe dökmelerinin en kolay görünen, ama aslında en zor olan yolu, demokratik sistemin imkânlarından faydalanıp parti kurarak doğrudan siyaset yapmak ve iktidara talip olmaktır. 

İktidara talip olan her samimi İslâmcı, siyasî iktidarı ya da bir parçasını elde etmeye ve eline aldığı o iktidarı (kudreti) dine hizmet ettirmeye niyetlidir.   

Ancak niyet yetmez. İktidarın dine hizmet ettirilebilmesinde en önemli mesele, toplumun sosyal şartlarının yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadığıdır. 

Toplumun büyük ekseriyeti (yüzde altmış yetmiş) “dindarların iktidarı”na hazır değilse, dindarlar iktidara hazır değiller ve toplumu dindarların iktidarına hazır hale henüz getirememişler demektir. 

Nitekim iktidarın kudret vasıtalarının yayılıp yaygınlaştığı modern çağda, çok sayıda İslâm ülkesinde aktivist Müslümanların bazıları siyasi aktivite içine de girdiler ve Siyasal İslâmcılık denilen türden İslâmcılık faaliyeti yürüttüler. 

Ve bazıları kısmen başarılı oldu. Bazıları ise maalesef bütünüyle başarısız oldu. 

Yarın bu ölçekle Türkiye’ye bakalım…

Okunma Sayısı: 1727
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Eda Gül Beyaz

    23.2.2025 13:27:13

    Hüseyin bey, islamcılık üzerine yazan-çizen, entelektüel her söz sahibi insan üstad ve hareketini bu akımın içinde zikreder. Siz islamcılığı eşittir siyasal islamcılık zannettiğiniz için bunu kabullenmek istemiyor olabilirsiniz. Sizi anlıyorum elbette. Ama dış etkilerden bağımsız olarak olaya baktığımız zaman üstadımızın yeri islamcılığın tarihi içerisindedir.

  • Doğukan Pamir

    23.2.2025 11:53:30

    ........... Siyasal islam ise islamcılığın farklı bir alt koludur. Nurculukta öyledir.... Not:Eda gül evladım! öyle bir mukayese ve teşbihte bulunmuşsunuz ki... Hem mukayeseniz hem teşbihiniz butlanla mualleldir. Gübrelikte yetişen bir çiçeği, bostan-ı cinanda meyvesiyle, dallarıyla,en güzel menazirleriyle ruhlara sekinet verip intişar eden gülü Muhammedi'yi yan yana getirmek ne kadar echel bir fikir ve davranış. Bunu sizin gibi bir nur talebesine pek lâyık görmedim. Nurculuk nereeee siyasi dincilik nere Allah aşkına?

  • Hüseyin İlhan

    23.2.2025 10:24:27

    Necis siyaset sahiplerini,Cum'a namazında 5000 civarındaki bir cemaati yaklaşık 40 dakiak bekleten bir günahkar ve onun yar-yardımcıları,zihniyeti ve milyonların milyarlarca kez hak-hukukunu katleden,adaleti dumura uğrtan,din kardeşini katledene yardım ve yataklık eden akımlar ne İSLAM ne de risalei nur ile yan yana anılamaz. Lütfen Eda hanım aklımnızı başınıza alınve müslüman ve risalei nur hizmetkarlarının ne yamyama ne de hahama aldanmayacak tahkiki iman sahibi olduklarını idrak edin derim.

  • Doğukan Pamir

    22.2.2025 21:25:39

    Hüseyin çeşitçioğlu kardeşim! Bu konuda sizin doğru dediğiniz kavram hangisi siyasal dinci(din taciri) akepeliler için? Sence akepeliler siyasal dindar mıdırlar? O zaman neden zina serbest, neden bu siyasal dindarlar(!)rüşveti, faizi, adam kayırmayı, hırsızlığı meslek ve meşru hale getirdiler? Din adaleti emreder.. Peki sence madem bunlar dindar neden en ağır suçları işleyen yandaşlarını hep kayırırlar! Yakın zaman önce 78 insan yangında can verdi.. Neden bugün hiç bir sorumlu cezalandırılmıyor? Madem siyasi dindardırlar size göre hani islamın koyduğu adalet?

  • Mehmet

    22.2.2025 18:21:38

    İslama mugayir idare, tavır ve faaliyetleri olan siyasi teşekkülleri İslam ile anılmasını doğru bulmuyorum. İslama ile anılınca hataları ile zarar vermiş olur. Siyasi kadro ve seçmenin %70-80 tam mütedeyyin oluşan İslama adına pati olmasının bir zararı olmaz.

  • Eda Gül Beyaz

    22.2.2025 18:08:51

    Günün sonunda Üstadımız islamcı, Nurculuk da islamcılık geleneği içerisindedir. Siyasal islam ise islamcılığın farklı bir alt koludur. Nurculukta öyledir.

  • Raşit örenel

    22.2.2025 15:10:52

    2-Kurani prensipleri, halka götürüp, idareden de onlarla rekabet etmeden talep etmek, mesleğimiz olan "cadde-i kübra-i Kuraniye"nin usulüdür. Bu itibarla Siyasal İslamcı olsun, ehl-i tarik ve tasavvuf olsun her müslümana Risale-i Nurlardan istifade kapısı açıktır fakat mesleğimiz ne İslamcılık ne de tarikattir. Mesleğimiz hakikat ve muktesit meslektir. Ayrıca "İslamcı" tabrinde bir inhisar hissediliyor, "senin anlayış ve tarzın İslam(cılıksa), benim tarz ve anlayışım, İslam dışı bir şey midir?". En iyisi hususi meslek sahibi olanların "Risale-i Nur" gibi inhisar ihsas ettirmeyen isimlere yönelmesidir.

  • Raşit örenel

    22.2.2025 15:07:47

    1-Nurcuların da politik tutumları vardır, temel prensipleri vardır, fakat bunlar "ilcaat-ı zamana" cevap verebilecek zamanlar üstü temel Kurani prensiplerdir ve bütün bir siyasi sisteme hakim olmayı çağrıştıran "İslamcılık"ın aksine, her şartta bir sisteme uyarlanıp, talep edilebilir, ki bu da toplumdaki ve sistemdeki İslamileşmeyi tabii seyrinde hızlandırır; zira yazınızda da ipucunu verdiğiniz gibi toplumun gönlüne tekabül etmeyecek bir şekilde sistemde sûrî bir hakimiyet metazori ve toplumda aksülameli getiriyor, örnekleri komşu devletlerde mevcut. Hatta bütün bütün hakimiyet kurmadan bile, toplumun önüne geçerek, sistemde ama siyaset ama bürokrasi yoluyla hakimiyet kurma çabalarının iki koldan, iki farklı anlayışla sonu kavgaya varan bir mücadeleyle sürdürülmesinin acı sonuçlarını son 50 yıldır görüyoruz.

  • Raşit örenel

    22.2.2025 14:42:48

    İslamî anlamda aktif her harekete İslamcılık demek tam oturmuyor. İslamcılıkta sadece birilerinin birilerine yakıştırdığı bir niteleme değil. Kendine İslamcı, Siyasal İslamcı diyen kişiler, zümreler var. İslami hizmet metodu olarak siyasi ya da bürokratik kurumsal yapıyı, nihayetinde devleti önceleyen; İslamı, sivil bir temas ile insanların ebedi saadetini kurtarmaktan önce, İslami bir nizamı bu dünyada kurmayı hedefleyen bir din olarak anlayan insanlar var. Evet İslam tektir fakat İslami anlayışlar farklıdır. Sizin verdiğiniz başkasına ait tarife göre, Nurculuk ta İslamcılık sınıfına giriyor ki, "İttihad-ı Muhammedi" ile "Siyasal İslamcılık-İslamcılık" denen anlayışı kasteden Üstad'dan beri bu öyle anlaşılmıyor, uygulanmıyor. Bizden başka herkes te bize "islamcı" demiyor, Nurculuk ile İslamcılık arasındaki büyük anlayış farklılıklarını bilen herkes bizim tarifimizi kabul ve tekrar ediyor.

  • HÇeşitcioğlu

    22.2.2025 13:36:55

    “siyasî alanda da aktif tutum geliştiren İslâmî aktivistlere, tarif için “Siyasal İslâmcı” denilebilir.” siyasal İslamcı, bilimsel İslamcı nurcu İslamcı Anadolu İslamı/ cısı, fıkıhçı İslamcı cihatçı İslamcı selefi İslamcı neoharici İslamcı fedöcü İslamcı.. Doğrusu ise” siyasaldindar, dinisiyasal” Ali Ferşadoğlu. Ama “siyasal İslamcı” değil .

  • erhan

    22.2.2025 12:01:26

    Siyasal İslam'cılığı icat eden, sureti haktan içi ....tan olan Din bezirganlarıdır. bunlar ellerinde olsa, çıkar ve menfaatleri doğrultusunda, İslam'ı bile günümüze uyarlayıp değiştirmeye çalışırlar. iyi ki yeryüzünde gücünü haktan alan iyi insanlar var.

  • Eda Gül Beyaz

    22.2.2025 11:08:54

    Üstadımız ve Nurculuk hareketi "islamcılık" içerisinde bir ekoldür.

  • HASAN DOĞAN

    22.2.2025 10:21:03

    evet nsayın hocam üstadın dinsizliği görmüyor musun,din namına meydana çıkmal lazımdır sözüne çıkmal lazımdır lakin asıl müteharrik aşkı islam,yet ve hamiyeti diniye iseevet yosa tarafgirlik ve siyasetçilik ise hayır diyor.kanaatim mısırda ihvan birinci kısım olup biz de ise maalesef ikinci kısım olduğu için zarardır...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı