"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yurtdışı aylığınızı arttırmak için bunu yapın

Ahmet ARICAN
26 Temmuz 2012, Perşembe
SORU: 58 yaşını doldurmuş Almanya’da yaşayan bir ev hanımıyım. Almanya’da hiç çalışmadım. Yalnızca çocuklara baktım. Almanya’da bulunduğum süreleri Türkiye’de yurt dışı borçlanması yaparak Türkiye’den emekli olmak istiyorum. Bana bu konuda tavsiye edecekleriniz var mı? Nuriye PEKŞEN / İstanbul

CEVAP: Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olacak kişilerin Türkiye’de hiç sigortalılıkları yoksa, Bağ-Kur şartlarında, yeni adıyla 4/b sigortalılığı şartlarında emekli olmaktadırlar. Bağ-Kur’dan emekli olanlara bağlanan aylık miktarının SSK’dan çok daha düşük olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu sebeple, siz yurt dışı borçlanması için SGK’ya talepte bulunmadan önce bir gün dahi olsa mutlaka Türkiye’de SSK (yeni adıyla 4/a sigortalılığı) sigortalısı olun. SSK sigortalısı olursanız, yapmış olduğunuz yurt dışı borçlanması süreleri SSK sigortalılığına sayılır, SSK şartlarında emekli olursunuz ve aylık miktarınız da ona göre artar. Ayrıca bu konuda çok önemli bir husus, yani emekli aylığını arttırıcı çok önemli bir husus daha vardır. Şöyle ki, bilindiği üzere, yurt dışı borçlanması yapacak kişiler yurt dışında bulundukları sürelerin istedikleri kısmını ve istedikleri tarih aralığında yer alan devreleri borçlanma yapabilir. Meselâ, bir bayan Almanya’da 1980-2010 yılları arasında kalmışsa ve bu sürelerin bir kısmını borçlanacaksa, bu kişinin illa ki 2010 yılından geriye doğru olan süreleri borçlanması gerekir diye bir şart yoktur. Bu sebeple, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olacaklara en önemli ikinci tavsiyemiz, borçlanma dönemi olarak 1999 yılından önceki süreleri seçsinler. Çünkü, 1999 yılından önceki sürelerin katsayıları ve göstergeleri yüksek olduğundan daha yüksek emekli aylığı bağlanması imkânını vermektedir. Nuriye Hanım, siz de durumunuzu bu çerçevede değerlendirebilirsiniz.

Prim tevkifatını Bağ-Kur’dan geri alan emekli olamaz

SORU: 1997 yılında Gaziantep İline bağlı Araban İlçesi Toprak Mahsulleri Ofisi’ne buğday sattım. Sattığım bu buğdaydan o tarihler de ürünü teslim alan kuruluş tarafından Bağ-Kur adına tevkifat kesintisi yapılmıştı. Ben bu kesintiyi 1 yıl sonra Bağ-Kur’a giderek geri aldım. Bu durumda, ben bu bedelini Bağ-Kur’dan geri aldığım müstahsil makbuzuna göre, tarım Bağ-Kur’lusu olabilir miyim? Buna dayanarak emekli olabilir miyim?          Ahmet Savran / Gaziantep

CEVAP: Ahmet Bey, günümüz itibariyle tarım Bağ-Kur sigortalılığında geriye doğru hizmet kazanmanın yegâne yolu, vatandaşın sattığı ürün bedelinden Bağ-Kur adına yapılan tevkifat kesintileridir. Ancak bedeli geri alınan tevkifat kesintileri, primi tasfiye edilmiş tevkifat kesintileri olarak kabul edildiği için, Bağ-Kur’dan geri aldığınız bu tevkifat tutarlarına göre, geçmişe doğru sigortalılık kazanmanız veya emekli olmanız mümkün değildir.
 
Borç yapılandırması bozulanlara yeni imkân geldi 
Bilindiği üzere, 13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı yasayla SGK’ya prim borcu olanlara prim affı ve borç yapılandırma imkânı getirilmişti. 31/05/2012 tarihli ve 6322 sayılı yasayla, 6111 sayılı yasaya göre borç yapılandırması bozulanlara yeni bir imkân ve hak getirildi. Buna göre, 6322 sayılı yasa, 6111 sayılı yasa uyarınca hazırlanmış, ancak ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olması dolayısıyla, borç yapılandırması bozulmuş olan kişilerin ödeme planlarını aktif hale getirmeyi ve bozulan yapılandırma anlaşmasını yeniden ihya etmeyi düzenlemektedir. 6322 sayılı yasa yeni bir prim affı yasa değildir. SGK’ya borçlu olduğu için, 6111 sayılı yasayla borçlarını yapılandıran, ancak bu yapılandırmaları değişik sebeplerle bozulan kişiler, 01.10.2012 tarihine kadar SGK’ya başvurmaları ve 6111 sayılı yasa kapsamında bozulan yapılandırma borçlarını 31.10.2012 tarihine kadar ödemeleri halinde, 6111 sayılı yasadaki hak ve imkândan yeniden yararlanmış olacaklardır. 6111 sayılı yasa, prim affı ve borç ödeme açısından birikmiş borcun faiz ve zammının yaklaşık yüzde 80’ini sildiği için, 6111 sayılı yasanın bu avantajından yeniden yararlanmak isteyenleri en geç 1 Ekim 2012’ye kadar SGK’ya başvurmalarını tavsiye ediyoruz.

 Sorularınız için e-posta:
[email protected]
 [email protected]

Okunma Sayısı: 1311
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı