"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yedek öğretmenin hizmet tesbit dâvâsı

Ahmet ARICAN
07 Kasım 2013, Perşembe
Değerli okurlar, herkes tarafından bilinmektedir ki, okullardaki öğretmen açıkları yedek öğretmenler tarafından doldurulmaktadır.
 Yedek öğretmenler iki statü ile olunmaktadır. Bunlardan birincisi; vekil öğretmenlik, ikincisi; ders ücreti karşılığı öğretmenliktir. Vekil öğretmenler, asil öğretmenin aldığı maaşın üçte ikisini alır. Vekil öğretmenlik, yalnızca sınıf öğretmenliği branşında yapılabilmektedir. Vekil öğretmenin yalnızca sınıf öğretmenliği branşında yapılabileceği 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda açıkça yazmaktadır. Vekil öğretmenlikten başka bir de yedek öğretmen sayılanlar, ücretle ders saati karşılığı öğretmenlik yapanlardır. Ücretle ders saati karşılığı öğretmenliğe İngilizce öğretmenliği ve matematik öğretmenliği gibi uzmanlık gerektiren öğretmenlik türleri gösterilebilir.
İşte, vekil öğretmen olarak veya ücretle ders saati karşılığı öğretmen olarak görev yapanların, görev yaptıkları okul idareleri tarafından ücretleri veya maaşları tam olarak ödenmesine rağmen, bu kişiler adına bazen SGK’ya sigorta primleri ve kesenekleri yatırılmamaktadır. Bunun sebebi, unutkanlık veya mevzuatı bilmemek olabilir.
Vekil öğretmen veya ücretli öğretmenlerin sigorta primleri veya emeklilik kesenek karşılıkları SGK’ya yatmamışsa, hemen iş mahkemelerinde SGK aleyhine dâvâ açmaları gerekmektedir. Ancak, bu durumda olanları bağlayıcı bir mevzuat hükmü bulunmaktadır. Bu mevzuat hükmü zamanaşımıdır. Eğer, öğretmenlik yapan kişi vekil öğretmenlik yapmışsa, bu kişinin sosyal güvencesi emekli sandığı olmaktadır. Emekli Sandığı mevzuatında zamanaşımı konusu yoktur. Bu kişilerin eğer emekli kesenekleri yatmamışsa, istedikleri zaman iş mahkemelerine SGK aleyhine dâvâ açıp açtıkları dâvâları kazanabilmektedir. Böylece, kazandıkları günler sigorta prim gün sayısı hesabına dahil edilmekte ve emekliliklerinde sigorta başlangıcı da dahil olmak üzere gün sayısının hesabında değerlendirilmektedir.
Ancak, ücretle ders saati karşılığı öğretmenlik yapanlar için, çalıştığı yılın sonundan başlamak üzere, beş yıllık zamanaşımı konusu vardır. Yani, bir kişi Millî Eğitim Bakanlığında ücretli öğretmenlik yapmış ve sigorta primleri SGK’ya bildirilmemişse bu kişi, çalıştığı yılın sonundan başlamak üzere, en fazla beş yıl içinde dâvâ  açmak zorundadır. Beş yıl geçtikten sonra açılan dâvâlar, zamanaşımına uğradığı dolayısıyla kaybedilmektedir. Bu sebeple, bu durumda olan okurlarımıza durumlarını iş bu yazıya göre değerlendirmelerini ve beş yıllık hak düşürücü süre olan zamanaşımını geçirmeden dâvâ açmalarını önemle tavsiye ediyoruz. 
 
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.
Okunma Sayısı: 10624
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sekvan ALTÜRK

    15.2.2024 15:14:10

    2000 öncesi 540 gün vekil öğretmenlik hizmetim mevcuttur.(1994-1995,1997,1998) şu an özelde çalışıyorum.kamu hizmetimi özel hizmetimle birleştirdim.kamu ya ait 540 gün hizmetim hizmet dökümünde mevcut, ama prime ait kazanç hizmet dökümünde işlenmemiş.çalıiştığım her ayın karşılığı 30 gün prim işlenmiş ama 30 güne ait kazanç hizmet dökümünde sıfır olarak geçmiş.bunun için ne yapmam gerekiyor.Saygılar.Selamlar.

  • Serpil Yavuz

    3.11.2022 17:20:50

    97=98 ilköğretim yılları arasında vekil öğretmenlik yaptim. Herhangi bir sigorta odemesi yapilmadi. 1.12.98 yilinda sigortali işe basladim. Şu anda 3430 primim var. Doğum borclanma hakkim var. Kısmi emeklilik icin yeterli. Vekil calistigim gunleri ssk hizmetine saydirabiliyormuyum. Bana avantaji olurmu acaba

  • Yaşar Gönenç

    9.11.2013 00:00:00

    Sosyal Güvenik ile ilgili konularda çok güzel seçim yaparak açıklamalarda bulunuyor,bizleri aydınlatıyorsunuz.Her yazınızı zevkle okuyup paylaşıyorum.Çok teşekkür eder,sağlıklı güzel günler geçirmeniz dileğiyle selamlarımı yolluyorum.
    Yaşar Gönenç

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı