"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası şartları değişti

Ahmet ARICAN
14 Haziran 2013, Cuma
Farklı ülkelerin insanları gerek bilgi ve görgülerini arttırmak, gerekse öğrenim görmek amacıyla kendi ülkeleri dışındaki farklı ülkelerde eğitim görebilmektedirler.

 Ülkemizde de, değişik amaç ve gerekçelerle öğrenim gören çok sayıda yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasayla, ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılık durumlarında bir takım değişiklikler yapılmıştır.
29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasa, ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin, genel sağlık sigortalılık şartlarını, 29.05.2013 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirmiştir.
6486 sayılı yasanın birinci maddesiyle, 5510 sayılı yasanın 60’ıncı maddesinin yedinci fıkrası değiştirilmiştir. Yapılan değişiklikten sonra, 5510 sayılı yasanın 60’ıncı maddesinin yedinci fıkrası; “Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler birinci fıkranın (d) bendindeki ve 52’nci maddenin ikinci fıkrasının ikinci cümlesindeki şartlar aranmaksızın ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları hâlinde genel sağlık sigortalısı olurlar. Bu sürede talepte bulunmayanlar hakkında öğrenimleri süresince genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz. Kendilerince 82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının üçte birinin 30 günlük tutarı üzerinden genel sağlık sigortası primi ödenir.” şeklini almıştır.
Kanun metinlerindeki hükümlere bakıldığında, 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasanın ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılıklarında nasıl bir yenilik ve değişiklik getirdiği açıkça anlaşılmayabilir. Ancak, uygulamanın içinden birisi olarak, 6486 sayılı yasa yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki genel sağlık sigortalılıklarında çok önemli değişiklikler ve yenilikler meydana getirmiştir. Bunlar sırasıyla aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.

a) 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasa, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığını isteğe bağlı hale getirmiştir. 6486 sayılı yasadan önce, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığı zorunlu idi. Bu yeni gelen hükümler ve uygulama, çok faydalı olmuştur. Çünkü, 6486 sayılı yasadan önce zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı olan yabancı uyruklu öğrenciler, resen tescil edilmekte, resen tescil edilen bu öğrencilerden yaklaşık yüzde 1,5’i düzenli prim ödemekte, diğerleri ise primlerini ödemeden öğrenimleri bittikten sonra ülkemizi terk ettikleri için, bunların prim borçlarının takip ve tahsilatı yapılamamaktaydı.

b) 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasadan önce, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden sadece yüksek öğrenim öğrencileri genel sağlık sigortalısı sayılmaktaydı. 6486 sayılı yasadan sonra, sadece yüksek öğrenim dolayısıyla değil, diğer öğrenim sebepleriyle de Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler talepleri halinde genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır.

c) 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasa, ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalılığından faydalanmasında, süre şartı getirmiştir. Buna göre, ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmak gerekmektedir. Bu süreyi geçirenler, genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.

Okunma Sayısı: 1658
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı