"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vergi kaydı olmayan limited şirket ortağından destek primi kesilemez

Ahmet ARICAN
17 Ekim 2015, Cumartesi
Değerli okurlar, SGK uygulamalarına göre, limited şirketin vergi kaydı sona erse bile, şirketin ticaret sicildeki üyelik kaydı devam ediyorsa, emekli şirket oranından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir.

SGK’nın bu şekilde uygulama yapmasındaki amaç, şirketin ticarî faaliyetinin devam ettiği varsayımıdır. Halbuki, uygulamada, limited şirketlerin vergi kaydı sona erdikten sonra, unutma veya aidat borçları gibi sebeplerden dolayı şirket ortakları ticaret sicildeki kayıtlarını sildirmemekte ve devam etmektedir. SGK da, bu durumda olan şirket ortaklarına, emeklilikten sonra ticarî faaliyetleri devam ediyor gerekçesiyle, aylıklarından yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesmektedir. Yani, SGK, vatandaştan emeklilikten sonra ticarî faaliyetin devam ediyor gerekçesiyle sosyal güvenlik destek primi kesmekte, halbuki vatandaşın, kâğıt üzerindeki şirket ortaklığı dışında hiçbir çalışması ve ticarî faaliyeti bulunmamaktadır. 

SGK’nın bu uygulamasıyla karşılaşan kişilerin, kendilerinden SGK tarafından haksız ve hukuksuz olarak kesilen, on binlerce liralık destek primi kesintilerini geri alma hakları bulunmaktadır. Bu konuda, çözüm bulmak isteyen okurların, aşağıda vereceğimiz e-posta adresinden bizimle irtibata geçmeleri gerekmektedir. 

***

Malûlen emeklilik için yüzde 60 rapor lâzım

Soru 1: 22 Eylül 1971 doğumluyum. 1987 yılında stajyerlik dönemimde sigorta numaramı aldım. Daha sonra 1996 yılında bir fabrika da 600 gün sigortalı olarak, çalıştım. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Şu an yüzde 42 engelliyim. Özel bir sektörde, engelli kadrosun da çalışıyorum. Malulen emekliliğim için kaç güne ihtiyacım var? Selvi GÜL

Cevap 1: Malûlen emekli olmak için en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramanız gerekiyor. Yüzde 60 oranında engelli olmadığınızdan malûlen emekli olamazsınız. Ancak yüzde 42 raporunuzla, vergi indirim hakkı alabilirseniz engelli hakkıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. Engelli hakkıyla emekli olmak için, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olur ve priminizi 3920 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumlarınız sigortalı olduğunuz tarihten sonra ve aralarında iki yıl süre varsa, doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemenizde yoksa, 3 doğumunuzu borçlanarak toplam 2160 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanmasından sonra 980 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 3920 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

***

Malûl derecesinde engelli erkek çocuğu yetim aylığı alabilir

Soru 2: 14 yaşında otistik bir oğlum var. Eğitimini kaynaştırma öğrencisi (sınıfta kalma yok) olarak yapıyor. İleride bir meslek sahibi olup olmayacağı ve tek başına yaşayıp yaşamıyacağı belli değil. Canımı sıkan konu şu: Bu otistik erkek çocuk kız olsaydı, ya da kız otistik çocuk olsaydı, bizlerin vefatı halinde emekli aylıklarımızı alacaktı. Fakat bu erkek çocuk. Bu nasıl bir adalet? Yanılıyorsam beni lütfen aydınlatır mısınız? Ali Söylemez

Cevap 2: Oğlunuz malûl derecesinde (yüzde 60 oranında) engelliyse, vefatınız halinde sizden dolayı yetim aylığı bağlanır.

Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım. 

Okunma Sayısı: 2227
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı