SORU 1: Almanya’da kuyumculuk yapıyorum. Yurt dışı borçlanma yaparak Türkiye’den emekli olmak istiyorum. Almanya’da kuyumculuk yaparken yurt dışı borçlanması yaparak Türkiye’den emekli olmak mümkün müdür?
Ali Rıza HAS / Almanya )
CEVAP 1: Almanya’da kendi nam ve hesabına bağımsız çalıştığınız süreleri veya işsiz olarak geçirdiğiniz süreleri Türkiye’de yurt dışı borçlanması yaparak hizmet olarak kazanabilirsiniz. Almanya’da kendi nam ve hesabına kuyumculuk yapıyorsanız, işyerinizi kapatmadan yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz. Ancak, yurt dışı borçlanmasına istinaden Türkiye’den emekli aylığı almaya başladığınız tarih itibariyle Almanya’daki kuyumculuk faaliyetinizi sona erdirmiş olmanız gerekmektedir. Aksi, takdirde üzerinize kuyumcu dükkânı varken almış olduğunuz emekli aylıkları SGK tarafından ne zaman tesbit edilirse edilsin, SGK tarafından sizden geri tahsil edilir.
Askere giden esnafın Bağ-Kur’u devam eder
SORU 2: 23 yaşındayım. Mahallede bakkallık yapıyorum. Evlilik gibi sebeplerden dolayı bu yaşıma kadar askere gidemedim. Yakında askere gitmeyi düşünüyorum. Acaba dükkânımı kapatmadan askere gitsem, askerdeyken de Bağ-Kur (4/b sigortalılığı) sigortalılığım devam eder mi?
Veli ÇOKŞEN / Çorum
CEVAP 2: Bağ-Kur sigortalılığının yeni adı 4/b sigortalılığıdır. 4/b sigortalılarının sigortalılıkları vergi, sicil gibi kayıtlara göre başlatılıp sona erdirilmektedir. Bu sebeple, sizin de askerde olduğunuz devrede bile sigortalı sayılmanızı gerektiren vergi mükellefiyet kaydınız devam ederse, Bağ-Kur yani 4/b sigortalılığınız da otomatikman devam eder. Bu vesileyle, siz askerdeyken geride kalan eş ve çocuklarınızın sağlık giderleri SGK tarafından karşılanır. Vergi mükellefleri gibi şirket ortakları da askere gittiklerinde Bağ-Kur yani 4/b sigortalılıkları devam etmektedir.
SGK, eczacılara uygulayacağı yaptırımı hafifleştirdi
Bilindiği üzere, SGK ile sözleşme imzalayan eczaneler SGK’lı hastaların ilâç ihtiyaçlarını karşılamakta ve bunların bedellerini SGK’dan tahsil etmektedir. Dolayısıyla, SGK ile eczaneler arasındaki hukukî ilişki eczane protokolüne göre belirlenmekte ve yürütülmektedir. 2012 yılından önce SGK ile eczaneler arasında yapılan protokolde, eczacılar eğer SGK’ya fatura ettikleri ilâç kullanım raporu ve diğer reçete eki belgelerde tahrifat yapmışsa, SGK bu eczacıların sözleşmesini iki yıl süreyle sona erdiriyordu. Ancak, 2012 eczane protokolünde tahrifatlı reçete ve ilâç kullanım raporlarının yaptırımı, eczanenin kapatılması değil, reçete bedelinin 10 katı tutarında cezaî şart uygulanması olarak belirlenmiştir. Söz konusu protokolde eczacılarla SGK arasında yaşanan bir çok ihtilâfta da, eczacılar lehine olacak şekilde düzenlenmiştir.
SGK’ya emeklilik talebinde bulunanların mağduriyeti devam ediyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bu gün itibariyle vatandaşların yaşadığı çok önemli bir mağduriyet bulunmaktadır. Şöyle ki; Emeklilik talebinde bulunan kişilerin aylık bağlama işlemleri uzun sürünce, vatandaşların sağlık giderleri SGK tarafından ödenmemektedir. Özellikle, hizmet birleştirme yapmak suretiyle emekli olanlar ile sigortalılığa esas çalışmaları birkaç ilde olanlar, bu konuda büyük sorun yaşanmaktadır. Örnek olarak, Ali Amca kanser hastasıdır. Ali Amca’nın sigortalılığa esas Ankara, Van, Edirne ve Konya’da çalışmaları bulunmaktadır. Ali Amca, emekli olmak için SGK’ya 10.02.2012’de dilekçe vermiştir. Ali Amca SGK sistemine göre en fazla 10.03.2012’ye kadar SGK’daki sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ali Amcanın aylık bağlama işlemleri 10.03.2012’ye kadar sonlandırılmazsa, Ali Amca gördüğü tedavilerin faturasını cebinden ödemekte, daha sonra emekliliği kesinleşince, yani aylık bağlanınca, SGK’dan bu fatura tutarlarını geri alabilmektedir. Vatandaşın bu konuda büyük mağduriyeti bulunmaktadır. Bizce, emeklilik dilekçesi veren herkese SGK’dan sağlık yardım alma hakkı sağlanmalı ve bunun bilgisayar sisteminde programı yapılmalıdır.
NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]