"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Torba yasadan önce SGK’ya yurt dışı borçlanmanızı mutlaka yapın

Ahmet ARICAN
13 Haziran 2014, Cuma
TBMM’ye sunulan 1/931 sıra sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı halen mecliste görüşülmektedir. Bu yasayla SGK mevzuatında çok sayıda hüküm ve uygulama değişecektir. Torba yasada en önemli değişiklikler yurt dışı borçlanması konusunda ve mevzuatında yapılmaktadır.
Kanun tasarısının 22nci maddesine göre, izinle Türk vatandaşlığından çıkan kişiler, yargı yoluna ve mahkemeye başvurmadan, SGK’ya yapacakları müracaat ile başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmasalar bile yurt dışındaki Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreleri borçlanıp hizmet olarak kazanabilecekler.
Kanun tasarısının 24üncü maddesine göre ise, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalayan ve sözleşmede akit ülkedeki çalışma başlangıcı Türkiye’de de çalışma başlangıcı sayılması kabul edilen ülkelerdeki çalışma başlangıcı, Türkiye’de de sigorta başlangıcı olarak kabul edilecektir.
Tasarının 24üncü maddesinde; “Başvuru sahiplerinin kısmi borçlanma taleplerine istinaden yapılacak borçlanma süresinin tespitinde ibraz edecekleri belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son kayıttan geriye doğru olmak üzere gün sayıları esas alınır.” ifadeleri yer almaktadır.
Bu ifadelere göre, taslak metninden önce yurt dışı borçlanması yapan kişiler, borçlandıkları gün sayılarının hangi dönemi içerecek şekilde olacağını kendileri karar vermekteydiler. SGK emekli aylığında katsayı ve emekli aylık hesabı rakamları üç farklı döneme göre hesap edilmektedir. Birincisi 31.12.1999 öncesi dönem, ikincisi 1.1.2000 ile 30.09.2008 arası dönem ve üçüncüsü de 1.10.2008 gününden sonraki dönemdir. Borçlanma yapan kişiler, borçlanma talep dilekçesinde borçlanma yapmak istedikleri süreyi seçebilmektedir. Örnek olarak, yurt dışı borçlanması yapacak kişi borçlanma talep dilekçesine 31.12.1999 tarihi ve öncesi dönemi seçecek şekilde borçlanırsa, 3600 gün borçlanmayla birlikte 1000 TL emekli aylığı alabilmektedir. Çünkü, 31.12.1999’dan önceki emekli aylık katsayıları 31.12.1999’dan sonraki zamanlara göre daha düşük düzeyde kalmaktadır.
Ancak, SGK, TBMM’ye sunduğu, kanun tasarısıyla, yurt dışı borçlanması yapacak vatandaşların borçlanacakları tarih aralıklarını seçme fırsatını ortadan kaldırmıştır. Yeni uygulama, kişinin borçlanma süresinin tespitine ibraz edeceği belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son kayıttan geriye doğru olmak üzere hesap edilecektir.
Yeni yasa taslağıyla gelen bu uygulama, vatandaşın aleyhinedir. Vatandaş bu yasadan sonra daha düşük emekli aylığı alacaktır. Halbuki, olması gereken yurt dışında bulunan vatandaşlara istedikleri tarih aralığını borçlanma imkanı verilmesidir.
Bu anlatılanlardan olarak, madem ki yurt dışı borçlanması yapacak kişilerin, yurt dışında geçen sürelerden istedikleri devre ve tarih aralıklarını borçlanma imkânı ortadan kaldırılıyor, bu durumda yurt dışı borçlanması yapacak kişilerin bir an önce SGK’ya başvurarak yurt dışı borçlanması yapmalarını ve borçlanacakları tarih aralığı olarak 31.12.1999’dan öncesini seçmelerini önemle tavsiye ederiz.
Okunma Sayısı: 12447
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • fatih keskin

    14.11.2014 19:44:25

    ablam 1979 türkiye doğumlu 1998 den beri almanyada yaşıyor 3 tane çocuğu var türkiyeden emekli olmak istiyor (evhanımı olarak)hiç sigorta girişi yok kaç yaşında emekli olur sigorta girişi 2014 de mi olsa daha iyi olur yoksa 2015 de izine geldiğindemi daha iyi olur teşekkürler

  • haceryildiz

    6.10.2014 21:43:00

    Babam yurtdisi borclanmasini yaptı temmuzda 43.600 tl yitirdi ret karari geldi dava acmamiz gerekiyor dediler dava acmadik yasayi bekledik simdi ne yapalimyardimci olurmusunuz

  • sgk uzm.erhan nacar

    18.6.2014 14:11:00

    TORBA YASINDA GURBETÇİYE YURTDIŞI VATANDAŞINA ALMANYADA AVRUPADA YAŞAMAKTA OLAN İŞÇİLERİMİZE YENİ HAKLAR GELİYOR.YURTDIŞI EMEKLİLİK İŞLEMLERİ KISA SÜREDE UZMAN EKİBİMİZLE YURTDIŞI VATANDAŞLARIMIZ IN SORUNLARINI BİLGİ DANİSMA HATTİ İLE BERABER CÖZÜME KAVUŞTURAN BİR EKİBİMİZLE HİZMETİNİZDEYİZ....YURTDIŞI İLK İŞE GİRİŞ TARİHİ VE MAVİ KART Lİ OLAN VATANDAŞLARIMIZA TÜRKİYEDEN EMEKLİ OLMA HAKLARI GELİYOR.SGK UZMANIMIZ ERHAN NACAR UYARIYOR SON ZAMANLARDA PİYASADA ÇIKAN SÖZDE UZMANIZ EMEKLİLİK İŞLEMLERİNİ KISA SÜREDE HALLEDEBİLİRZ DİYENLERE DİKKAT ETSİNLER PARALARINI KAPTIRMASINLAR..HER KEZİN SÖYLEDİĞİNE İTİBAR ETMESİNLER TOM..ZAMANI BAK HERKEZİN TÜRKİYEDEN EMEKLİLİK İŞLEMLERİNİ BİLDİKLERİ VE GÜVENDİKLERİ FİRMALAR İLE DEVAM ETMELİLLER....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı