SORU: SSK emeklisiyim. 1980 doğumlu ve bekâr olan kızım benim üzerimden yıllardır sağlık yardımı alıyor. Kızım bir hastanede kendisine iş buldu. Acaba kızım bu işe başlarsa benim üzerimden sağlık yardımı kesilir mi?
CEVAP: Sosyal güvenlik reform yasasının yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den önce, kız çocuklarının yaşları ne olursa olsun evlenmedikleri müddetçe ana ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlardı. Ayrıca, kız çocuklarına ana ve babaları üzerinden sağlık yardımı verilirken öğrenci olup olmadıklarına da bakılmıyordu.
5510 sayılı kanunun geçici 12’nci maddesi gereği, 1 Ekim 2008’den itibaren ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları durumlarında değişiklik (işe girip çıktıklarında veya evlenip boşandıklarında) olana kadar, bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla ana ve babaları üzerinden sağlık yardımı almaya devam ettiler. Ancak ne zaman ki 1 Ekim 2008’den sonra kız çocuklarının durumlarında bir değişiklik olursa (işe girip çıktıklarında veya evlenip boşandıklarında) ana veya babaları üzerinden yeniden sağlık yardımı almayı talep ettiklerinde kendilerine ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı verilmiyordu. SGK’nın yaptığı bu uygulama bir çok kız çocuğunu mağdur etti. Başbakanlığa ve Çalışma Bakanlığı’na binlerce sızlanmalar gitti. Konuyla ilgili gelen yoğun şikâyet ve sızlanmalar üzerine, 13.02.2011’de T.B.M.M.’de kabul edilen ancak yazımızın hazırlandığı tarih itibariyle halen Cumhurbaşkanı’nca onaylanmayan 6111 sayılı torba yasada kız çocuklarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı.
Buna göre, 5510 sayılı kanunun geçici 12'nci maddesinde; “…Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları bu Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir…” şeklinde madde metninde yer alan bu hükümlerden sonra gelmek üzere, 6111 sayılı torba kanunun 49. maddesiyle şu cümle; “Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır” eklenmiştir.
Yapılan bu değişiklikle veya üstte belirttiğimiz eklenen bu cümleyle birlikte, 1 Ekim 2008’den önce sisteme giren ve ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları, sağlık yardımı alırken işe girip çıksalar veya evlenip boşansalar bile babaları veya anneleri üzerinden sağlık yardımı almaya devam edebileceklerdir. 1 Ekim 2008’den (1 Ekim 2008 günü dahil) önce ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alamayan veya almamış olan kız çocukları, 18 yaşına kadar ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alacaklar. 18 yaşını doldurduklarında ise, bekâr olsalar ve çalışmasalar bile, öğrenimleri devam ettiği sürece (en fazla 25 yaşına kadar) anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabileceklerdir. Bunun dışındaki şartlarda olanlar, sağlık yardımlarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalacaklar. Torba yasa maalesef bu hükümleriyle eski kız (1 Ekim 2008’den önce sisteme girenler) yeni kız (1 Ekim 2008’den sonra sisteme girenler) ayrımı getirerek şartları aynı olan insanları farklı uygulamalara tabi tutmuştur. Bu bilgilere göre sizin de kızınız torba yasada çıktıktan sonra, çalışmaya başlasa bile işten çıktıktan sonra yeniden sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir. Bu konuda bir husus karıştırılmamalıdır. Yukarıda belirttiğimiz hususlar kız çocuklarından ana veya babaları hayatta olanlar için geçerli olan kurallardır. Ancak, ana veya babası ölü olup da ana veya babası üzerinden ölüm aylığı (yetim aylığı) alan kız çocukları, yetim aylığı aldıkları sürece ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı da almaya devam edebileceklerdir.
NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected]