"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Torba Kanunda başörtüsü mağduru memurlara sınırlı af

Ahmet ARICAN
31 Mart 2011, Perşembe
4 Temmuz 2007 tarihli ve 5525 sayılı kanuna göre, ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında 23.04.1999-14.02.2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmişti. 5525 sayılı kanundan 28 şubat post modern darbe sürecinde başörtülerinden dolayı memuriyetten çıkarılan bayan memurlara verilen disiplin cezaları da affedilmişti.

5510 sayılı kanunun geçici dördüncü maddesi ile almış oldukları disiplin cezaları 5525 sayılı kanun kapsamında bütün sonuçları ile affedilen kişilere, görevlerinden ayrıldıkları tarih ile göreve başladıkları tarih arasındaki prim ve kesenek ödenmemiş sürelerin borçlanılması ve hizmet olarak kazanılması imkânı getirilmişti. Buna göre, bu durumda olan kişiler 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 6 ay içinde SGK’ya başvurmaları ve kendilerine SGK tarafından çıkarılan borcu peşin veya taksitle iki yıl içinde ödemeleri gerekmekteydi. Uygulamada bir çok kişi bu imkândan yararlanmak için başvurmuş ancak kendilerine SGK tarafından çıkarılan borcu ödeyemedikleri için, memuriyetten ayrı kaldıkları süreleri hizmet olarak kazanamamışlardı.
25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba kanunla 28 Şubat sürecinde başörtüsünden dolayı memuriyetten ayrılmış kişilere, görevde olmadıkları süreleri borçlanarak hizmet kazanma hakkı yeniden verilmiştir. 25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba yasanın 47'nci maddesi 5510 sayılı kanunun geçici 4'üncü maddesinin 17'nci fıkrasında yer alan “altı ay içerisinde” ibaresini “30/6/2011 tarihine kadar” şeklinde ve “iki yıl içinde” ibaresini “31/12/2014 tarihine kadar” şeklinde değiştirmiştir.
Buna göre, 28 şubat sürecinde başörtüsünden dolayı görevinden ayrılmak zorunda kalan bayan memurlar, görevde olmadıkları süreleri borçlanarak yeniden hizmet süresi olarak kazanmak için, SGK’ya 30 Haziran 2011’e kadar borçlanma talebinde bulunup, SGK tarafından yapılan güncel hesaplama neticesinde tahakkuk ettirilecek borç tutarını 31.12.2014’e kadar peşin veya eşit taksitler halinde ödemeleri gerekmektedir.
Anlaşılacağı üzere, 6111 sayılı torba yasa ile bahse konu memurlara önceden (torba yasadan önce) tahakkuk ettirildiği halde ödenmemiş borç tutarlarına herhangi bir indirim veya prim affı getirilmemiştir. Torba yasa ile bu durumdaki memurlara yeni bir borçlanma ve hizmet süresi kazanma hakkı verilmiştir. 28 Şubat başörtüsü mağduru memurlar eğer açıkta oldukları devreleri borçlanarak hizmet olarak kazanmak istiyorlarsa, 30 Haziran 2011’e kadar SGK’ya başvurmalarını önemle tavsiye ediyoruz.

Eski memurlar askerliklerini Emekli Sandığı yasasına göre borçlanırlar

SORU: 25.01.1988’de memur olarak işe girdim. Askerliğe işe girmeden 02.12.1985’te gittim ve 02.06.1897’de döndüm. Yani 18 ay yaptım. Askerliğimin hepsini borçlanmama gerek var mı? Emekliliğim için bana 14 ay yetiyor. Hepsini değil de askerliğin 14 ayını borçlanabilir miyim?
CEVAP: 1 Ekim 2008’den önce bir gün bile kamu görevliliği olanların askerlik borçlanması işlemleri, 5434 sayılı kanunun ek madde 8 ve 27’deki hükümlere göre yapılmakta olup bu kişiler hakkında 5510 sayılı kanunun askerlik borçlanmasıyla ilgili 41'inci maddesi hükümleri uygulanmamaktadır. 5434 sayılı kanunun ek madde 8’deki hükme göre ise, memurlar askerlik borçlanmasını ancak görevde oldukları süre içinde yapabilirler. Açıkta iken askerlik borçlanması yapamazlar. Yaptıkları askerlik borçlanması ise aynen memuriyet hizmetinde geçmiş süreler gibi değerlendirilir. Ayrıca, yapılan askerlik sürelerinin tamamı değil bir kısmı da borçlanılabilmektedir. Siz de, askerlik borçlanmanızın 18 ayını değil de 14 ayını borçlanabilirsiniz.


Malûlen emeklilikte yaş şartı aranmaz

SORU: Akciğer ameliyatı oldum. 01.01.1955 doğumluyum. Bende akciğer yetersizliği varmış. 04.10.2000’den itibaren aralıksız Bağ-Kur’luyum. 24 aylık askerliğimi borçlanmadım. Malulen ya da diğer yollardan en kısa zamanda nasıl emekli olabilirim? (Sami SOFUOĞLU)
CEVAP: Malulen emekli olabilmeniz için SGK’ya başvurun. Alacağınız sağlık kurulu raporunda en az yüzde 60 oranında çalışma gücünüzü kaybetmiş olduğunuzun yazılı olması ve SGK sağlık kurulunun da olur vermesi gerekir. Malulen emekli olmak için hizmet süreniz yeterli olup yaş şartı aranmamaktadır. Bağ-Kur’dan normal şartlarda en erken 15 tam yıl hizmet süresine sahip olmanız ve 62 yaşını doldurmanız halinde emekli olabilirsiniz.

 NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 3181
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı