Aylardır kamuoyunun gündeminde olan ve halk arasında torba kanun olarak adlandırılan 6111 sayılı kanun 25.02.2011 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanuna tarihî prim affı yasası veya cumhuriyet tarihinin en büyük af yasası diyenler bile oldu. İçinde vergi ve sosyal güvenlik prim borcunun haricinde pek çok hüküm barındıran torba yasaya göre sosyal güvenlik (eski adıyla Bağ-Kur ve SSK prim borçları) prim borçlarının nasıl ve ne şekilde ödeneceği ve af kapsamında prim borçlarını ödeyen vatandaşların hangi avantajları sağlayacağı aşağıda açıklanmıştır.
1) Hangi borçlar af kapsamında?
2010 yılı Kasım ayı (30 Kasım 2010 dahil) ve öncesi tarihlere ait; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları, bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tesbit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları olanlar af kanunundan faydalanarak borçlarını ödeyebileceklerdir. Sosyal güvenlik prim borçlarının ancak 2010 yılı Kasım ayı (Kasım ayı dahil) ve önceki dönemlere ait olanları 6111 sayılı kanun kapsamında yapılandırılıp ödenebilecektir. 2010 yılı Aralık ayı ve sonraki aylara ait ödenmemiş prim borçları af kapsamında değildir.
2) Torba yasaya müracaat ve başvuru süresi
Kanunun yayım tarihini izleyen ikinci ayın sonu olan 30 Nisan 2011 tarihi hafta sonuna denk geldiği, 1 Mayıs 2011 tarihi ise emek ve dayanışma günü resmî tatili olduğu için, torba kanundaki af hükümlerinden faydalanarak prim borçlarını ödemek isteyen vatandaşların, en geç 2 Mayıs 2011’e kadar SGK’ya başvurmaları gerekmektedir.
3) Prim borçları hem peşin, hem taksitle ödenebilecek
Sosyal Güvenlik Kurumu’na yukarıda belirttiğimiz prim borçları olan kişiler borçlarını peşin ödemek istedikleri takdirde en geç 1 Temmuz 2011’e kadar ödenmesi gerekecektir. Borçlarını peşin ödemek isteyenlerin 2010 yılı Kasım ayına kadar olan borçlarının ana para miktarları tesbit edilip, ana paraya 25.02.2011’e kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları uygulanarak borçları tesbit edilmektedir. SGDP borçlarını taksitle ödemek isteyenler borçlarını altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödeyebileceklerdir. SGDP borçlarının ilk taksiti ödeme süresi 2011 yılı Haziran ayında başlayacaktır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır. Borçlar ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir. Borçlarını peşin veya taksitle ödemek isteyenlerin gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamı silinecektir. Yapılan hesaplamalara göre, af yasasından yararlanmadan önce 22.000 TL prim borcu çıkarılan bir vatandaşın, af yasasından yararlanarak borcunu peşin ödemek istemesi halinde bu rakam 11.000 TL olarak ortaya çıkmaktadır.
4) Torba yasaya göre bazı vatandaşlar kolay emekli olabilecekler
Emekliliği hak edip de SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olmak isteyen vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında bir protokol imzalandı. Bu protokole göre, SSK veya Bağ-Kur’dan emekliliği hak eden ancak SGK’ya prim borcu olduğu için, emekli olamayan vatandaşlar, SGK’dan emekli olabileceklerine dair bir yazıyı SGK’dan alarak Ziraat Bankasına götürecekler. Ziraat Bankası da, bu kişilerin prim borçlarını SGK’ya ödeyecek. Vatandaşlar emekli olduktan sonra ise, vatandaş adına SGK’ya verdiği paranın tamamını tahsil edene kadar aylıklarının üçte biri veya dörtte biri oranında her ay kesinti yapacak.
NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]