Değerli okurlar, son zamanlarda bu köşemize, yaş düzeltmelerinin emeklilik hesabında SGK tarafından dikkate alınıp alınmayacağına yönelik sorular gelmektedir.
Bir kişinin sigorta başlangıcından sonra, mahkeme kararıyla dahi olsa, yaptığı yaş düzeltmeleri emeklilik hesabına dikkate alınmaz. Örnek olarak, Ali Bey 1969 doğumlu olsun. Ali Beyin SSK veya Emekli Sandığı sigorta başlangıcı ise, 1990 yılı olsun. Ali Bey eğer 1990 yılından önce mahkeme kararıyla yaşını büyültmüşse veya küçültmüşse, bu mahkeme kararı SGK tarafından kabul edilmektedir. Ali Bey, mahkeme kararıyla da olsa, yaş düzeltmesini 1990 yılından sonra yaparsa, bu karar SGK tarafından dikkate alınmaz. SGK böyle bir durumda, Ali Beyin 1990 yılından önceki doğum tarihi ne ise onu kabul eder. Ancak, doğum tarihi veya yaş düzeltmeleri, nüfus müdürlüğünün maddî hatası sonucu olmuşsa, SGK bu durumdaki yaş düzeltmelerini sigorta başlangıcından sonra dahi olsa dikkate almaktadır. Söz konusu maddî hataya örnek olarak, nüfus kütüğünde kişinin doğum tarihi 1966 yazarken, nüfus müdürlüğünün bu kaydı yanlışlık 1969 olarak yazması bir maddî hatadır. Bu maddî hatalara ilişkin olarak yapılan doğum tarihi düzeltmelerine SGK tarafından itibar edilmektedir.
***
İşveren prim borcu emekli olmaya engel değildir
Soru 1: Şirket ortaklığından dolayı SGK’ya işveren prim borcum bulunmaktadır. Ben SSK’dan emekli olmak için başka bir şirkette prim gün sayımı tamamlamak üzereyim. İşveren prim borcunu ödemeden emekli olabilir miyim? Ahmet Şeker
Cevap 1: Emekli olurken, prim borcu olmaması şartını SGK sadece Bağ-Kur sigortalıları için arıyor. SSK ve memur sigortalıları için bu şartı aramamaktadır. Siz de SGK’dan işçi (SSK) sigortasıyla emekli olacağınız için, ortağı olduğunuz şirketin SGK’ya olan işveren prim borcunu ödemek zorunda değilsiniz. SGK emekli olurken sizden böyle bir ödeme yapmanızı istemez. Ancak, emekli olduğunuzda, SGK sizden bu alacağını emekli maaşınızdan haciz kesintisi yapmak suretiyle tahsil eder.
***
Geçmişe yönelik borçlanma yaparak gün kazanmanız mümkün değil
Soru 2: 28 Ağustos 1968 doğumluyum. Sigortam 1 Nisan 1984’de başladı. 2309 gün prim ödemem var. Askerliğimi ödesem veya geri dönük borçlanma yapsam ne zaman emekli olabilirim? 3 ay kadar Bağ-Kur yatırmıştım. Oradan bir şey çıkar mı? Salih BOZKIR
Cevap 2: Geriye dönük borçlanma yaparak gün kazanamazsınız. Ancak askerliğinizi borçlanarak askerlik süreniz kadar gün kazanabilirsiniz. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Muhtemelen 18 ay askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlanarak 540 gün kazandıktan sonra, 2376 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olmanız mümkün.
Ayrıca 1291 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.