"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK’ya borcu olanın aylığına haciz konulur

Ahmet ARICAN
18 Ağustos 2011, Perşembe
SORU 1: Bir taşıma kooperatifinde yöneticilik yaptım. Yöneticilik yaptığım devrede kooperatifin SSK’ya borçları vardı. Şimdi bu borçlardan dolayı SGK benim emekli aylığıma haciz koymuş. Bu durumda benim nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? (Ramazan SEDİR)

CEVAP 1: Normal şartlarda emekli olan bir kişinin aylığına haciz konulamaz. 5510 sayılı yasa bunu kabul etmez. Ancak, SGK’nın vatandaştan alacağı olursa, vatandaş muvafakat etmese bile emekli aylığına SGK haciz koyabilir. Sizin kooperatif borcunuz da SGK’nın bir alacağı niteliğinde olduğu için, SGK aylığınıza haciz koymuş. SGK’nın yaptığı işlem yasaldır. Ancak, siz SGK ile dâvaâlık olsaydınız ve davayı kaybetseydiniz, SGK sizden vekâlet ücreti isteseydi bu durumda SGK vekalet ücretinden dolayı aylığınıza haciz koyamazdı. Çünkü, vekalet ücretleri icra iflas hükümlerine göre yürütülmektedir.

İsteğe bağlılar doğum borçlanması yapamaz

SORU 2: Evimde dikiş nakış örerek hayatımı idame ettiriyorum. Kazandığım paralarla da kendimi ve iki çocuğumu geçindirmeye çalışıyorum. Ayrıca, 2 ay önce isteğe bağlı sigortaya düşük orandan prim ödüyorum. Çocuklarım için doğum borçlanması yapabilir miyim?

CEVAP 2: Prim ödediğiniz sigortalılık ev hanımlarına tanınan ve diğer sigortalılara göre yaklaşık yüzde 50 oranında indirimli primi olan isteğe bağlı sigortalılıktır. Eğer doğum yaptığınız çocuklar, isteğe bağlı sigortaya başlangıcından önce ise ve ilk doğumunuzdan önce bir gün bile SSK’lı olmuşsanız, doğum borçlanması yapabilirsiniz. Aksi takdirde, isteğe bağlı sigortalı iken yapmış olduğunuz doğumları borçlanamazsınız. Ancak, isteğe bağlı sigortalılar eğer 1 Ekim 2008’den önce 506 sayılı yasa kapsamında isteğe bağlı iseler, bunlar doğum borçlanması yapabilir.

Vatandaşlıktan çıkanlar yurt dışı borçlanmayla emekli olurlar

SORU 3: Yıllarca Almanya’da Türk vatandaşı olarak bulundum. Ancak bazı sebeplerle vatandaşlıktan çıktım. Yurt dışı sürelerini borçlanarak Türkiye’den emekli olmak istedim SGK kabul etmedi. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP 3: Yurt dışı borçlanması yapmanın iki temel şartı vardır. Bunlardan birincisi; yurt dışındaki Türk vatandaşı olarak geçirilen süreleri borçlanmak, ikincisi ise; yurt dışı borçlanması başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmak. SGK, yurt dışı borçlanmasıyla emekli olacaklarda bu iki şartı aramaktadır. Ancak, 11.02.1964 tarihli ve 403 sayılı eski Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 06.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 29.06.2004 gün ve 5203 sayılı yasa’nın 1'inci maddesi ile değişik 29'uncu maddesine göre, Türk vatandaşlığından çıkanların sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış haklarının saklı kalması ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlandırılmanız gerekmektedir. Bu nedenle, bu yasa hükmüne göre SGK aleyhine iş mahkemelerinde dava açtığınızda, bu dâvâyı kazanacak ve yurt dışı borçlanmasıyla emekli olabileceksiniz.

Emekli vergi denetmenlerine müjde var!

10 Temmuz 2011 Pazar günü Resmî Gazete’de yayınlanan 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Vergi Denetmenleri, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri tek çatı altında “Vergi Müfettişi” unvanı ile birleşmişlerdir. Bu düzenleme ülkemiz için faydalı olmuştur. Bu birleşme ile, vergi denetmenlerinin ek göstergesi 3600’e yükselmiştir. Emekli vergi denetmenleri de bu düzenlemeden yararlanacak ve aylıkları en az 1000 TL artacaktır. Ancak bu imkândan faydalanabilmeleri için, 5434 sayılı yasanın Ek 67'nci maddesine göre, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel ve SGK’nın birlikte kadro eşitlik cetveli yapmaları gerekiyor. Kadro eşitlik cetveli hazırlanmadığı sürece, emekli vergi denetmenlerinin emekli aylığı artış talepleri SGK tarafından reddilecektir.

 NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 2119
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı