"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlık sigortası prim borcu olan esnafın durumu

Ahmet ARICAN
01 Ağustos 2013, Perşembe

SORU: 2012 yılı Ocak ayı itibariyle, SGK beni genel sağlık sigortalısı yaparak prim borcu çıkarttı. Ben bu borcu ödemedim. Bu ay kendi üzerime, bir telefon tamir şirketi açtım. Bundan dolayı beni Bağ-Kur’lu yaptılar. Acaba, ben yalnızca bu Bağ-Kur’un borcunu ödeyip, genel sağlık sigortalılığına dair borcumu ödemesem, SGK’nın sağladığı sağlık yardımlarından yararlanabilir miyim?               Ayşe POYRAZ / ANKARA

CEVAP : Değerli okur, genel sağlık sigortalılığı borcu ile zorunlu sigortalılıktan yani esnaflıktan dolayı size çıkartılan prim borcunu SGK’nın bilgi işlem sistemi aynı olarak algılamaktadır. Bu sebeple, siz esnaflık sigortasından borcunuzu ödeseniz bile genel sağlık sigortalılığına dair borcunuzu sıfırlamadığınız sürece SGK’nın sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalanamazsınız.

Muhtaç aylığı alma şartları kolaylaştı

Muhtaç aylığı’ında yapılan değişikliklerle daha fazla kişi yaşlılık maaşından yararlanabilecek. Şimdiye kadar aylık geliri 124 TL’nin altında olan vatandaşların alabildiği yaşlılık maaşı, torba kanunuyla beraber 243 TL’lik sınıra getirildi. Buna göre aylık geliri 243 TL’nin altında olan 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar bu maaştan yararlanabilecek. Şu an ki sistemde yaşlılık maaşından yararlanan 666 bin kişi bulunuyor. Yapılan bu değişiklikle muhtaç aylığa alanların sayısının 1 milyonu bulması bekleniyor. Yaşlılık maaşı başvuruları, Sosyal Yardımlaşma  ve Dayanışma Vakıfları tarafından kabul ediliyor. 65 yaş maaşından yararlanabilmek için , 65 yaşın üzerinde olmak, SGK veya başka bir yerden herhangi bir yerden maaş almamak, çalışmamak ve muhtaç durumda olmak gerekiyor.

Ne zaman emekli olurum?
SORU: 28.04.1957 doğumlu bayanım. 16.07.1998 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur girişim ve 1.326 gün hizmetim var. 01.04.2002 - 04.07.2012 tarihleri arasında 3.684 gün SSK hizmetim var. Ne zaman emekli olabilirim? Teşekkür ederim.                Reşide SAKİN / ANKARA

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 4/a ve 4/b kapsamında ödenmiş toplam 5.010 gününüz var.
20 yıl, 55 yaş ve 5.975 günle normal emekli, veya 15 yıl, 50 yaş ve 3.600 günle yaştan emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Kademeli yaşa girdiğiniz için, 50 yaş yerine, 58 yaşınızın dolduğu 28.04.2015 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
 

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınızsorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.
Okunma Sayısı: 1255
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı