"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlık güvencesi olmayan ana babalar af yasasıyla sevinecek

Ahmet ARICAN
30 Aralık 2010, Perşembe
SORU: Şu anda hiçbir yerde çalışmıyorum. Yani işsizim. SGK’ya sağlık primi ödersem ana ve babam benim üzerimden sağlık yardımı alabilir mi? (Sedat Yıldız/İstanbul)

CEVAP: 5510 sayılı kanunun 3-10-c maddesinde; “geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tesbit edilen ana ve babası” ibaresi yer almaktadır. Yasadaki bu maddeden dolayı mevcut uygulamaya göre, ana ve babalar çocukları ancak zorunlu sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olduğunda, çocukları üzerinden genel sağlık sigortası yardımı alabiliyor. Tasarı yasalaşırsa, sizin gibi işsiz olanların hiçbir sigortası olmasa bile, SGK’ya aylık belli bir miktarda sağlık primi öderlerse, ana ve babaları da kendileri üzerinden sağlık yardımı alabilecekler.

Tasarı eğer yasalaşırsa peki bunun için ne yapmanız gerekecek?
Öncelikle bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüklerine başvurun. Onlar sizi gelir testi yaptırmanız için, il veya ilçe idare kurullarına gönderecektir. İl/ilçe idare kurulu kararına göre, aile içindeki kişi başına düşen geliriniz asgarî ücretin 3/1’den asgarî ücret arası kadar (günümüz itibariyle; 253,50-760,50 arası) çıkarsa, aylık 30,42 TL genel sağlık sigortası primi ödeyerek kendinizle birlikte, eşiniz, çocuklarınız ve ana ve babanız sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilecekler. Aile içindeki toplam geliriniz asgarî ücretin 3/1’den az çıkarsa zaten Yeşil Kart kapsamına alınıyorsunuz.
İl/İlçe idare kurulu kararına göre, aile içindeki kişi başına düşen geliriniz asgarî ücretten asgarî ücretin iki katı arası (günümüz itibariyle; 760,50–4.521,00 arası) çıkarsa, aylık 91,26 TL genel sağlık sigortası primi ödeyerek kendinizle birlikte, eşiniz, çocuklarınız ve ana ve babanız sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilecekler.
İl/İlçe idare kurulu kararına göre, aile içindeki kişi başına düşen geliriniz asgarî ücretin iki katından daha fazla (günümüz itibariyle; 1.521,00) çıkarsa, aylık 182,52 TL genel sağlık sigortası primi ödeyerek kendinizle birlikte, eşiniz, çocuklarınız ve ana ve babanız sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilecekler.

Af kanunu usta öğreticilere borçlanma hakkı getiriyor

SORU: Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ticaret ve Turizm liselerinde ders ücreti karşılığı usta öğretici olarak çalıştım. Sigortam ders saatine göre yattı. Af yasasına göre sigorta sürelerimi arttırabilir miyim?

CEVAP: Kamuoyunda mali af yasası olarak adlandırılan tasarının içinde devlet alacaklarına affın dışında başka bir çok konuda düzenleme de yer alıyor. Bunlardan birisi de sizin gibi usta öğreticilerle ilgilidir. Tasarının 51 inci maddesi, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında, uzman ve usta öğretici olarak çalışanlar, çalışmalarını, çalıştıkları okulların bağlı olduğu il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerinden alacakları belgelerle kanıtlamaları şartıyla, Af Yasası’nın yürürlük  tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri, kendileri veya hak sahipleri tarafından borçlanma hakkı getiriyor. Borçlanılarak elde edilen süreler SSK sigortalılığı (4/a sigortalılığı) sayılacak.

Okurlara Cevaplar

SORU-1: 34 yaşında bir bayanım. Eşim devlet memuru olarak çalışıyor. Hiçbir sigortalılığım yok. Eşimden boşanırsam işçi emeklisi babam üzerinden sağlık yardımı alabilir miyim? (İsmi Mahfuz)

CEVAP-1: Hanımefendi, eşinizden boşanırsanız babanızın bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında yer alamayacağınız için, babanız üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Ancak, babanız vefat eder ve siz de dul olursanız, babanızın yetim aylığını alır, sağlık yardımlarından da yararlanırsınız.

SORU-2:  Mali af denilen tasarıda ara boşluklar doldurulabilecek mi? Benim 1994 yılından 1 sene 1999 yılından 1 sene SSK primim yatırıldı. 1994 ile 1996 yılları arasını yatırabilir miyim? (İsmi Mahfuz)

CEVAP-2: Son yılların en büyük af kanunu primi yatmayan sürelere borçlanma hakkı getirmiyor. Bu sebeple adınıza prim yatmayan günleri borçlanarak hizmet kazanamayacaksınız.

SORU-3: Af kanunu tasarısı yasalaşıp, asgarî ücret 16 yaştan 18 yaşa çıkarsa neler değişecek?

CEVAP-3: Mevcut duruma göre 16 yaş altı ve üstündekiler için ayrı ayrı belirlenen asgarî ücret, tasarı yasalaşırsa 18 yaş altı ve üstündekiler için ayrı ayrı belirlenecek. Bu durum şu anlama gelecek; mevcut durumda 16 yaşından büyükler; 760,50 TL, 16 yaşından küçükler; 648 TL ücret alıyor. Tasarı yasalaşırsa, 18 yaşından büyükler 760,50 TL, 18 yaşından küçükler 648 TL alacak. Yani, 16-18 yaş arasında olanların ücreti düşecek.

NOT: Sizlerden gelen yoğun istek ve ihtiyaç üzerine, uzun bir aradan sonra yazılarımıza yeniden başladık. Her hafta Çarşamba günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için faks ve e-postalarınızı bekliyoruz. Faks: 0(212) 515 67 62,

Okunma Sayısı: 1778
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Faik Bayav

    30.12.2010 00:00:00

    Af Yasasıyla Güvenlik...

    Sosyal Güvenlik Uzmanımız, sorulan sorulara verdiği cevaplarla okuyucuları bilgilendiriyor. Bilgilendirme faydalı oluyor elbette. Ama, sorulan sorularda ve verilen cevaplarda, okuyanı düşündürecek cümleler bulunuyor.

    Mesela, sorulmuş: ’’Şu anda hiç bir yerde çalışmıyorum; yani işsizim. SGK’ya sağlık primi ödersem...’’

    İşsiz adam para kazanamıyorsa, yakınlarından kalan mirası yiyordur. SGK, acaba, mirasyedilere güvenlik nimeti mi bahşediyor? Oh oh!.. Çok güzel!..

    Mesela: Aile içindeki geliri asgari ücretin üçte biri kadar olan kişi, ayda 30 lira 42 kuruş ödeyip sağlık yardımı alabilecekmiş. Hatta anasını babasını bile bu imkandan nasiplendirecekmiş.

    Gel de gülme! Bu kadar geliri olan bir ailenin, ölmemek için para yardımı ve rızık yardımı almaya ihtiyacı varken, hikmeti pek bilinmeyen bir uygulamayla aileden para çekme işlemi yapılıyor. Eğer olay, görünen gibi değilse, aklıma gelen şu: Geliri asgari üceretin üçte biri görünen aile bireyleri, aslında öyle olmayıp devleti uyutmaya çalışıyor, devlet de uyur görünüp vatandaşını uyumaya zorluyor.

    Ne ülke olmuşuz da haberimiz yok Allahım!

    [email protected]

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı