SORU: Kendim bir şirketin ortağıyım. 2011 yılı Aralık ayında emeklilik için yaş ve prim ödeme gün sayımı doldurarak SSK (4/a sigortalılığı) şartlarında emekli olmak için SGK müdürlüğüne emeklilik dilekçesi verdim. Ancak, SGK müdürlüğü benim Bağ-Kur (4/b sigortası) sigortasına borcum olduğu için, emekli aylığımı dilekçe tarihim itibariyle başlatmamış. Hakkımda yapılan bu işlem yasal mıdır? Bu konuda ben ne yapabilirim?
Hasan ALTUN / İstanbul
CEVAP: 5510 sayılı yasaya istinaden çıkarılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 54'üncü ve devam eden maddelerine göre, 4/a sigortalılık şartlarında emekli olacak bir kişinin, 4/b sigortalılık statüsüne prim borcu varsa, emekli aylığı dilekçe tarihi itibariyle değil, prim borcunu ödediği tarih itibariyle başlatılmaktadır. 5510 sayılı yasada bu konuda açıkça bir hüküm bulunmasa da, SGK yetkilileri Kurum alacağını garantiye almak amacıyla bu şekilde bir yönetmelik düzenlemesi yapmışlardır. Bazı yargı kararlarına göre, hizmet süreleri 4/a sigortalılık statüsü kapsamında emekli olmaya yeten kişilerin Bağ-Kur (4/b) prim borcunu ödemeye ve hizmetlerini birleştirmelerine gerek bulunmamaktadır.
Vatandaştan ilâve ücret alınmayacak sağlık hizmetleri
Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel sağlık kurum ve kuruluşları arasındaki hukukî ilişki, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) usûl ve esaslara göre yürütülmektedir. SUT’a göre, SGK ile sözleşme yapmış özel veya resmî hiçbir sağlık kurum ve kuruluşu, şu işlemler için vatandaşlardan ilâve ücret veya fark ücret talep edemezler. Bu sağlık hizmetleri şunlardır; 1- Acil sağlık hizmetleri, 2- Yoğun bakım hizmetleri, 3- Yanık tedavisi hizmetleri, 4- Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri gibi), 5- Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri, 6- Organ doku ve kök hücre nakilleri hizmetleri, 7- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, 8- Diyaliz tedavileri hizmetleri, 9- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri hizmetleridir.
Eşiniz Bağ-Kur’unu kapatıp sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir
SORU: Kendim emekliyim. Hanımıma bir işyeri açtım. Borcu olduğu için benim üzerimden sağlık yardımı alamıyor. Eşim benim üzerimden nasıl sağlık yardımı alabilir?
Ahmet ÖZUSTA / Ankara
CEVAP: Eşinizin üzerine işyeri açtığınız için vergi mükellefiyetinizden dolayı eşinizin 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık kaydı SGK tarafından otomatikman yapılmıştır. 4/b sigortalısı olanların ise, kendi sigortalılıkları varsa, eşlerinin üzerinden sağlık yardımı alma durumları söz konusu olamamaktadır. Bu sebeple, eşiniz açtığınız işyerinden dolayı prim borcunu öderse sağlık yardımı alır. Ayrıca, prim borcunu ödeme durumunuz yoksa, işyerine ait vergi kaydı eşiniz üzerinden düşürülürse, eşiniz sizin üzerinizden SGK’dan sağlık yardımı alır.
SGK’ya ödenilen aylık prim miktarı düşürülebilir
SORU: Ankara’da esnaf olarak çalışıyorum. Aynı caddede esnaf olan diğer arkadaşlar Bağ-Kur primlerini benden düşük ödüyorlar. Ben de, ödeyeceğim prim miktarını düşürebilir miyim? Şenol ÇOLAK / Ankara
CEVAP: SGK kapsamında sigortalı olan bütün kişilerin ödeyecekleri prim miktarları SGK’ya yaptıkları yazılı beyana göre belirlenmektedir. Sigortalıların yaptıkları beyana göre, ödenilecek prim tutarları asgarî ve azamî tutarlar arasında olmak üzere tesbit edilmektedir. Siz de, eğer ödediğiniz sigortalılık prim tutarını düşürmek istiyorsanız, SGK’ya asgarî düzey üzerinden prim ödemek istediğinize ve kazancınızın asgarî seviyede olduğuna dair bir dilekçeyi yazılı olarak SGK’ya verin. Bir sonraki aydan itibaren olmak üzere, ödeyeceğiniz aylık prim miktarı SGK tarafından düşürülecektir.
NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]