"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prim affı başvuru süresi uzatıldı

Ahmet ARICAN
05 Mayıs 2011, Perşembe
25.02.2011 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa devlete olan vergi, trafik, sosyal güvenlik ve diğer prim borçlarını yapılandırmaya ve halk arasındaki söylemiyle affetmeye ilişkin bir yasadır.

6111 sayılı torba yasaya göre, devlete olan borçlar yapılandırılırken gecikme zammı ve gecikme faizi gibi borç eklentileri silinmekte ve ana paraya enflasyon oranında yeni bir ilâve yapılarak borç tutarı belirlenmektedir. Yani, yapılandırmaya başvurmazdan önceki borç tutarı miktarı 6111 sayılı torba yasa çerçevesinde başvurularak borçlar ödendiği takdirde, yaklaşık yüzde 40 oranında bir indirim yapılmaktadır.
İşte böyle avantajlı bir prim ödeme imkânı için 6111 sayılı torba yasada bir aylık başvuru süresi konulmuştu. Dolaysıyla 6111 sayılı yasanın indirimli prim ödeme imkânından faydalanmak isteyenler en geç 2 Mayıs 2011’e kadar ilgili kamu idarelerine başvurmaları gerekmekteydi. 30.04.2011 tarihli ve 27920 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 26.04.2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile, torba yasa hükümlerinden faydalanarak devlete olan borçlarını ödemek isteyen vatandaşlar için kamu kurumlarına başvuru süresi bir ay daha uzatılmıştır. Dolaysıyla, devlete olan vergi, sosyal güvenlik, trafik ve diğer borçları olanlar borçlarını 6111 sayılı torba yasa hükümlerinden faydalanarak ödemek istiyorlarsa en geç 2 Haziran 2011 tarihine kadar SGK ve Vergi Daireleri gibi kamu kurumlarına başvurmaları gerekmektedir. Bu süre uzatımının etkisiyle, borçlarını taksitlendirenlerin ilk taksit ödeme süreleri bir ay daha uzatılmıştır.

Ölen memurun anası ve babası oğlu
üzerinden aylık alır
SORU: Bir yakınımız binbaşı idi. Tatilde bir kaza sonucu öldü. Çocukları ile eşi ölen binbaşı üzerinden ölüm aylığı alıyor. Acaba anne ve babası da alabilir mi?  (Cüneyt SEMİZ)
CEVAP: 1 Ekim 2008’den önce memur olanların geride kalan hak sahiplerine hangi koşullarda aylık bağlanacağı, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Yasası hükümlerine göre belirlenmektedir. 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa memur olanların geride kalan hak sahiplerine hangi şartlarda aylık bağlanacağı ise, 5510 sayılı kanun hükümlerine karar verilmektedir.
5434 sayılı kanunun 72'nci maddesine göre, ölen memurun anasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için; ananın memur olmaması, dul ve muhtaç olması gerekmektedir. Ölen memurun babasına aylık bağlanabilmesi için ise, babanın muhtaç ve 65 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, muhtaç baba çalışarak geçimini sağlayamayacak derecede malül ise, 65 yaşını doldurmuş olmasına bakılmaksızın aylık bağlanır. Eski memurlar olarak tabir ettiğimiz 1 Ekim 2008’den önce memur olanların ana ve babalarına ölen çocukları üzerinden aylık bağlanabilmesi için, ölen memurun geride kalan eş ve çocuklarından artan hisse olup olmadığına bakılmaz. Yani, ölen memurun hem eş hem de çocukları ölen memur üzerinden aylık alsa bile, ana ve baba yukarıda belirttiğimiz şartları taşıyorsa SGK’ya başvuru tarihi itibariyle ölen çocukları üzerinden aylık alabilirler. Ana ve baba ölen çocukları üzerinden aylık almaya başladığında, ölen memurun eş ve çocuklarının aylıklarından hisseye göre indirim yapılır.
   1 Ekim 2008’den sonra ilk defa memur olup ta ölenlerin geride kalan hak sahibi durumundaki ana ve babasına aylık bağlanabilmesi için, ölen memurun eş ve çocuklarından artan hisse bulunmasına bağlıdır. Ancak, 1 Ekim 2008’den sonra memur olan bir kişi öldüğünde, bu memurun ana ve babası 65 yaşın üzerindeyse, artan hisseye bakılmaksızın ana ve babaya ölen çocukları üzerinden aylık bağlanabilir. Artan hissenin anlamı şudur; örnek olarak ölen bir memur üzerinden bir eş iki çocuk aylık almaktadır. Eşe ölen memurun aylığının yüzde 50’si oranında aylık bağlanırken iki çocuğa her birisine yüzde 25’erden yüzde 50 oranında aylık bağlanır. Dolaysıyla toplam aylık oranı yüzde 100 yapmaktadır. Bu durumda aylık tamama erdiğinden yani 100 tam oranına ulaştığından artan hisse yoktur demektir. Ancak, ölen memurun bir eşi bir çocuğu veya iki çocuğu aylık alacak durumda olsalar, geride artan hisse var anlamına gelir ve ana ve babaya da aylık bağlanabilir. 

Okunma Sayısı: 1785
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı