Çalışma hayatımızda bazı işçilerimiz diğerlerine göre daha riskli ve tehlikeli işlerde çalışmaktadır.
İnşaat işçileri gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar bunlara örnek gösterilebilir. Çalışma hayatında çalışan işçilerden iş kazası sonucu ölenlerin önemli bir hakkı olduğu halde, bu hak çok az kişi tarafından bilinmektedir. Çalışma hayatındaki işçilerimizin vefat sebebi, SGK tarafından iş kazası kabul edilirse, bu kişilerin eş, çocuk ve anne babası gibi geride kalan hak sahiplerine çifte aylık bağlanma imkânı vardır.
Örnek olarak, Bay A, bir inşaat işinde çalışırken asansör boşluğundan düşerek ölmüştür. Bay A’nın toplam prim gün sayısı 1000 gün olup ölüm aylığı bağlanması için gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısına sahip bulunmaktadır. Bu durumda, Bay A’ya SGK tarafından sadece ölüm aylığı bağlandığı bilinmektedir. Ancak, Bay A’nın hak sahipleri SGK’ya talepte bulunup, Bay A’nın ölüm sebebini iş kazası olarak saydırabilirlerse, Bay A’nın geride kalan eş, çocuk ve anne, babası gibi hak sahiplerine, iş kazası sigorta kolundan ikinci bir aylık alma hakkı daha doğmaktadır.
5510 sayılı yasanın 54’üncü maddesiyle vatandaşlara verilen bu çift aylık alma imkânından herkesin faydalanmasını umuyoruz.
GSS borçlularına gelir testi başvurusu 6 ay uzatıldı
Değerli okurlar, 11.09.2014 tarihli ve 6552 sayılı yasanın 57’nci maddesiyle, genel sağlık sigortası borçlularına gelir testi yaptırıp borçlarını yapılandırma hakkı verilmişti. Çünkü, SGK, sosyal güvencesiz kişileri, sosyal güvencesiz oldukları dönemde genel sağlık sigortalısı yapıp, bu kişilere borç çıkarmaktadır. Genel sağlık sigortalısı sayılan kişiler de, gerçek borç tutarının SGK’nın belirlediği gibi olmadığını ileri sürerek sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurup gelir testi yaptırıp gerçek borç durumunu ortaya çıkarmakta ve bazen de borcunu sıfırlamaktadır.
İşte, vatandaşlara verilen GSS gelir testi hakları için 2015 yılının Mart ayının son günü olan başvuru tarihi 30 Eylül 2015 olarak değiştirilmiştir. Bu uzatmaya dair karar, bakanlar kurulu kararı, 31.03.2015 tarihli ve 29312 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Memuriyetten 55 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: 16 Ocak 1969 doğumluyum. 1 Haziran 1985’te sigortalı oldum. 13 Aralık 1996 tarihine kadar aralıklı çalışarak toplam 690 gün prim ödedim. 13 Aralık 1996’da öğretmen olarak çalışmaya başladım ve halen çalışmaya devam etmekteyim. Ne zaman emekli olabilirim? Hizmet birleştirmesi yapmadım. Emekliliğime doğru yapsam doğru olur mu? Ali DERMAN
Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden 15 Ocak 2020’ye kadar çalışarak fiilî hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 16 Ocak 2024’de emekli olabilirsiniz. Hizmetlerinizi emekli olmadan önce birleştirebilirsiniz.
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.