"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Memurlara emekli ikramiyesi müjdesi

Ahmet ARICAN
14 Temmuz 2011, Perşembe
Günümüz SGK uygulamalarına göre, memuriyetten ayrıldıktan sonra bir gün bile Bağ-Kur’lu veya SSK’lı olanlara, memurluk yaptığı devrelere ilişkin olarak emekli ikramiyesi verilmemektedir.

2829 sayılı kanunun 12'nci maddesi gereği, emekli ikramiyesi alabilmek için, emekli ayrılmadan önce son defa memur olarak çalışmak gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi daha önce, 05.06.2009 tarih ve 27249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 05.02.2009 tarih ve E. No: 2005-40, K. No: 2009-17 sayılı kararı ile, 2829 sayılı kanunun 12. maddesindeki “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve ...” ibaresini iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenleme yapılması için 05.06.2010’a kadar bir yıllık süre tanımıştı. Bu konuda, 19.06.2010 tarihli ve 27616 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5997 sayılı kanun çıkarılmıştı. Ancak bu kanunun 14'üncü maddesinde, emekli ikramiyesi alabilmek için son defa memurluk yapmış olarak emekliye ayrılma şartına yeniden yer verilmişti. Dolaysıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun bir yasal düzenleme yapılmamıştı.
Bu konuda yaşanan mağduriyetler üzerine, Anayasa Mahkemesi’ne yeniden iptal dâvâsı açıldı. Yüksek mahkeme, 12.05.2010 tarihli ve E. No: 2010-81, K. No: 2011-78 sayılı kararı ile, 16.06.2010 Tarihli ve 5997 Sayılı Kanunun 14'üncü Maddesi ile Değiştirilen 5434 Sayılı Kanunun 89'uncu Maddesinin Birinci Fıkrasının İkinci Tümcesinde Yer Alan “Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4'üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve …” sözcüklerini Anayasaya aykırı bularak iptal etmiştir. Bu iptal kararı, 09.07.2011 tarihli ve 27989 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Bu iptal kararı ile birlikte, 9 Temmuz 2011 tarihinden itibaren (bu tarih ve sonrasında) emekli olanların son çalıştığı kurum Emekli Sandığı olmasa bile, yani SSK, Bağ-Kur veya özel banka veya sigorta şirketlerinin emekli sandıklarına tabi olsalar da, memuriyette geçen hizmet sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerini dâvâ açmadan alabilecekler. 9 Temmuz 2011 tarihinden önce emekli ikramiyesi alamadan emekli olanlar ise, dâvâ açarak yargı yoluyla emekli ikramiyesi alabileceklerdir. Çünkü, Anayasa’nın 153'üncü maddesinde iptal kararlarının geriye yürüyemeyeceği hükmü bulunmaktadır.
Sonuç olarak, 09.07.2011’den önce emekli olup ta ikramiye alamayan kişilerin önce Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına durumlarını anlatan bir dilekçe yazarak kendilerine emekli ikramiyesi ödenmesini talep etmeleri gerekmektedir. Yazılı taleplerinin reddedildiği kendilerine yazı ile tebliğ edildiğinde ise, üstteki Anayasa Mahkemesi kararını gerekçe göstererek yazının tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde İdare Mahkemesine emekli ikramiyesi için dâvâ açmaları gerekiyor. 

Şirket ortakları SGK prim borcundan hissesi oranında sorumludur

SORU: Bundan birkaç yıl önce limited şirket halinde olan bir üniversite hazırlık dershanesine ortak oldum. İşler kötü gidince ortaklar dershaneyi bırakıp gittiler. Dershane fiilen yok durumda. Ancak, resmiyette SGK’ya prim borçları var. Ben resmiyette var olan ancak fiiliyatta olmayan bu dershanenin ortaklığından ayrılmak istiyorum. SGK’ya olan işveren prim borçlarını kendi hisseme düşen oranda ödeyebilir miyim?
CEVAP: Eğer ortağı olduğunuz şirkette müdür değilseniz sadece şirket ortağı iseniz, şirket olarak kurulan dershanenin borçlarından şirketteki kendi hisseniz oranında sorumlu olursunuz. Ticaret sicil gazetesi ile birlikte SGK’ya başvurun. SGK size hisseniz oranındaki işveren prim borcunuzu tesbit edip bildirecektir. İşveren prim borcunuzdan hisseniz oranında size düşeni öderseniz, SGK borçlarından kurtulmuş olursunuz.

NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected], [email protected]

Okunma Sayısı: 2824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı