"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Memur çocukları 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilir mi?

Ahmet ARICAN
06 Aralık 2014, Cumartesi
Günümüz şartlarında ve kamuoyunda, 18 yaşını dolduran herkesin gelir testi yaptırmadan genel sağlık sigortalısı olamayacağına yönelik yanlış bir algı vardır.

Memur çocukları 25 yaşını dolduruncaya kadar gelir testi yaptırmadan, öğrenimleri olmasa bile, ebeveynleri üzerinden, sağlık yardımı alabilmektedirler.
Memur çocuklarının ebeveynleri (anne veya baba) üzerinden alacakları sağlık yardımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun mülga 206’ncı maddesine göre bir tür aile yardımıdır. Bahse konu 206’ncı maddede, 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklar ile 25 yaşını doldursa bile evlenmemiş kız çocuklarına aile yardımı (sağlık yardımı) verileceği hüküm altına alınmıştır.
Kamuoyunda, memur çocuklarının 25 yaşını dolduruncaya kadar GSS kapsamında gelir testi yaptırmadan ebeveynleri üzerinden sağlık yardımı alma haklarının detaylarını aşağıda maddeler halinde açıklayalım.
1- 1 Ekim 2008’den önce doğmuş ve 1 Ekim 2008’den önce ebeveyni üzerinden sağlık yardımı almış kız veya erkek çocuğun, 1 Ekim 2008’den önce memuriyete başlamış olan ebeveyni üzerinden, 25 yaşını dolduruncaya kadar, öğrenci olmasalar bile, GSS gelir testi yaptırmadan sağlık yardım alma hakları bulunmaktadır.
2- Memur çocuklarının 25 yaşına kadar ebeveynleri üzerinden sağlık yardımı alma hakları erkek ve kız çocuğa göre değişmektedir. Normal şartlar altında, yani, anne veya babası memur çocuklar 25 yaşından önce işe girmedikleri veya evlenmedikleri sürece, GSS kapsamında gelir testi yaptırmadan SGK’dan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedir. Ancak, çocukların durum değişikliği hallerinde, kız veya erkek çocuğuna göre anne veya babadan sağlık yardımı alma hakkı farklılaşmaktadır.
3- Erkek çocuk, eğer 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olarak bir işe girmişse, SGK tarafından bu çocuk, artık, 5434 sayılı yasa kapsamından çıkmış ve 5510 sayılı yasaya tabi olmuş olarak değerlendirilmektedir. Dolaysıyla, erkek çocuk 25 yaşını doldurmadan önce işe girip çıkmışsa ve daha sonra ebeveyni üzerinden SGK’dan sağlık yardımı almak istiyorsa, SGK bu erkek çocuğu ancak öğrenimi devam ediyorsa anne veya babası üzerinden, gelir testi yaptırmadan sağlık yardımı hakkı vermektedir.
Aksi takdirde, yani işe 1 Ekim 2008’den sonra işe giren çocuk, işten çıktığında, öğrenimi yoksa, memur anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alamamaktadır. Bu durumdaki erkek çocuğun yeniden sağlık sigortası kapsamına alınabilmesi için, SYD vakıflarından gelir testi yaptırmak suretiyle, genel sağlık sigortası primi ödemesi gereklidir.
Erkek çocukların işe girmeleri konusunda bir takım istisnalar vardır. Yani, erkek çocuk bazı dönemlerde işe girse ve sigortalı olarak çalışsa bile SGK tarafından bu fiil, durum değişikliği olarak kabul edilmemektedir. Erkek çocuk için bu dönemler ise, yarıyıl tatilindeki çalışma, lise mezuniyetinden üniversite kaydına kadar olan dönemde çalışma, 18 yaş altı sigortalı çalışmalar SGK tarafından sigortalı çalışma olarak kabul edilmemektedir. Bu durumda, 25 yaşın altındaki memur çocukları, 25 yaşını dolduruncaya kadar, 1 Ekim 2008’den sonra, yarıyıl tatilinde çalışırlarsa, lise mezuniyetinden üniversite kaydına kadar olan dönemde çalışırlarsa, 18 yaş altında çalışırlarsa, bu çalışmaları bittikten sonra, 25 yaşını doldurmamışlarsa, tekrar anne veya babaları üzerinden, hiç şarta (öğrencilik gibi) tabi olmadan, sağlık yardımı alabileceklerdir.
4- 5434 sayılı yasa kapsamında memur olanların kız çocukları ise, 1 Ekim 2008’den önce doğmuş olmak ve evlenmemek şartıyla, 25 yaşına kadar başka hiçbir şarta bağlı olmadan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarına sahiptirler. Hatta, 1 Ekim 2008’den önce doğmuş kız çocukları, 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı işe girip çıksalar bile, 25 yaşına kadar öğrenimleri olmasa da, memur anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almaya devam etmektedirler. 

Okunma Sayısı: 48758
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Uzundal

    3.7.2022 12:57:55

    1990 yılından bu yana öğretmen olarak çalışıyorum . Oğlum 7 Ocak 1999 doğumlu.. Sigortalı olarak işe başladı... Ne yapmalıyım...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı