"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Lise ve Üniversite mezunları 2 yıl süreyle GSS’li sayılacak

Ahmet ARICAN
16 Ocak 2016, Cumartesi
​Değerli okurlar, bu köşemizde bir çok defa lise ve üniversite mezunlarının GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile ilgili yaşadığı sorunları dile getirmiş ve bunlara çözüm bulunmasını ifade etmiştik.

Bilindiği üzere, lise veya üniversiteden mezun olan çocuklar, anne veya babaları sosyal güvenceli olsa bile, öğrencilikleri devam etmediği için, anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alamamaktadır. Mezun olan lise ve üniversiteliler, anne veya babaları üzerinden sağlık yardımından yoksun kaldıkları yetmiyormuş gibi, bir de bu kişiler SGK tarafından genel sağlık sigortalısı sayılıp prim borcu çıkartılmaktadır. 

Yani, lise veya üniversiteden mezun olan bir kişi, henüz iş bulamamış ve anne ya da babasının verdiği harçlık ile geçimini sağlarken, bir de bu kişileri genel sağlık sigortalısı kabul edip prim borcu tahakkuk ettiriliyordu. 

İşte, lise ve üniversite mezunlarının yaşadığı bu mağduriyet, 7 Ocak 2016 tarihinde TBMM kayıtlarına giren kanun taslağı, yasalaşırsa giderilecektir. Bahse konu kanun taslağı yasalaşırsa, lise veya üniversiteden mezun olan kişiler, mezuniyet tarihlerinden itibaren 2 yıl daha genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Bu kişiler, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süreyle gelir testi yaptırmadan ve genel sağlık sigortası prim borcu ödemeden, sağlık hizmeti (muayene, tedavi, ameliyat, ilâç, gözlük, ortez-protez vb.) alabileceklerdir. Ancak, burada detay bir konu vardır. Şöyle ki; lise veya üniversiteden mezun olan kişiler, bahse konu bu iki yıllık süreyi en fazla lise mezuniyetinde 20 yaşına kadar, üniversite mezuniyetinde 25 yaşına kadar kullanabileceklerdir. Örnek olarak, üniversiteden mezun olan bir erkek öğrenci, mezuniyet tarihinde 24 yaşında ise, en fazla 25 yaşını doldurana kadar, yani bir yıllık sürede gelir testi yaptırmadan genel sağlık sigortası borcu ödemeyecek ve sağlık hizmeti alabilecektir. Aynı durum, liseden mezun olan kişinin 20 yaşından fazla sağlık yardımı alamaması için de geçerlidir. 

Emekli ikramiyesine haciz konulur

SORU 1: Şubat 2016 ayında memuriyetten emekli olacağım. Çok yüklü miktarda borcum var. Emekli aylığıma haciz konulamayacağını biliyorum. Yaklaşık 70 bin TL emekli ikramiyesi alacağım. Memurun emekli ikramiyesine haciz konulabilir mi? Arzu SOYBAĞ

CEVAP 1: 5510 sayılı kanunda sadece emekli aylıklarına haciz konulamayacağı yazılıdır. Emekli ikramiyesine haciz konulamayacağı konusunda ise hiçbir kanunî mevzuat bulunmamaktadır. Bu sebeple, emekli ikramiyenize borcunuzdan dolayı haciz konulması mümkün ve yasaldır. 

Emeklilikten sonra çalışan aile hekiminin aylığı kesilir

SORU 2: Yaklaşık 63 yaşındayım. Aile hekimi olarak çalışıyorum. Emekli olmayı ve emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmayı düşünüyorum. Emekli aylığım kesilmeden emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmaya devam edebilir miyim? Okan SUYUSERT

CEVAP 2: Emeklilikten sonra aile hekimi olarak çalışmaya devam ederseniz emekli aylığınız kökten kesilir. Çünkü, aile hekimliği bir kamu görevidir. Yani, emekli olduktan sonra emekli aylığınızın bir kısmından kesinti yapılarak (sosyal güvenlik destek primine tabi olarak) çalışmazsınız. Dâvâ açsanız bile lehinize bir sonuç çıkmaz. 

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım. 

Okunma Sayısı: 30671
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Serdar

    3.7.2017 12:24:33

    Üniversitede okurken bir dönem okulumu dondurdum. Kayıt yenileme yapacağım dondurduğum sürede genel sağlık primi ödemek zorundamıyım

  • Mustafa

    20.6.2016 15:51:59

    üniversite mezunuyum bu gün itibari ile yani 20.06.2016 yirmi üç yaşındayım. bulunduğum ilçedeki sgk şubesine gittim. üniversite mezunu olanların 25 yaşına kadar gss primlerini devlet ödüyormuş diye sordum öyle bir şeyin olmadığını söylediler. iyi günler

  • Abdurrazak

    25.4.2016 12:29:17

    22.11.1991 doğumluyum ve bu sene mezun oldum ama bu kanun dan haberim yoktu acaba bu kanundan bende yararlanıyor muyum ve ayriyetten su ana kadar500 lira civarında gss parasi yatirdim bunu geri alabilir mi yim

  • Muhammet

    10.3.2016 11:21:37

    Merhabalar ben temmuz 1991 yılında doğdum 14.07 .2015 te üniversite den mezun oldum mezuniyet tarihinden beri gss primi oduyorum bu kabul edilen yasayla 25 yasina kadar faydalanmak icin sgk veya gelir testi yaptirdigim Yardımlaşma vakfina mi basvurup yararlanabilecegim? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim

  • Nazım

    11.2.2016 16:54:11

    Ben anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencisiyim. Okulumdan mezun olamadım, Bu yüzden, bu yılın ikinci döneminde okulun harç ücretini yatırmamayı ve öğrencilik durumumu durdurmayı düşünüyorum. Bu durumda yeni gelen yasa ile, genel sağlık sigortam 2 yıl, (SGK'lı olan) babam üzerinden devam eder mi? Yani babamın SGK'sından faydalanabilir miyim. Yeni gelen yasada, lise öğrencilerinin mezun olması durumunda 20 yaşına kadar, üniversite öğrencilerinin mezun olması durumunda ise 25 yaşına kadar genel sağlık sigortalarının, Ailesi üzerinden 2 yıl boyunca, 25 yaşına kadar devam edebileceği yazıyordu. Fakat öğrencilerin mezun olamama ve okullarının harç ücretlerini yatırmayarak dondurdukları durum hakkında bir bilgi yoktur. Bu durumda benim durumum ne olur? Genel sağlık siqortasından ücret ödemeden nasıl faydalanabilirim? Tek çıkar yol, okulumun harç ücretini yatırarak, babamın SGK' sından yararlanmak mı?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı