5510 sayılı kanunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den önce, kız çocuklarına ölmemiş ana veya babaları üzerinden yaşları ne olursa olsun evlenmedikleri ve işe girmedikleri sürece sağlık yardım hakkı veriliyordu.
Bu durumdaki kız çocuklarına 1 Ekim 2008’den sonra bir gün bile olsa, işe girip çıktıklarında veya evlenip boşandıklarında ana veya babaları üzerinden yeniden sağlık yardım hakkı verilmiyordu. Kamuoyundan gelen yoğun baskılar neticesinde 6111 sayılı torba yasayla bu konuda çok önemli bir yenilik yapılmıştır. Buna göre, 1 Ekim 2008’den önce ana veya babası üzerinden sağlık yardım hakkı olan bakmakla yükümlü durumundaki kız çocukları, işe girip çıksalar veya evlenip boşansalar bile ana veya babaları üzerinden yeniden sağlık yardımı alabileceklerdir. Yaşları ne olursa olsun evlenmedikleri ve işe girmedikleri sürece ana/babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı, 1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı kapsamında sağlık karnesi alma hakkı olan sigortalı veya emekli bütün ana ve babaların bakmakla yükümlü oldukları kız çocuklarına tanınmıştır. 1 Ekim 2008’den önce baba/anasının sigortasına göre sağlık yardımı alabilen kız çocuklarının doğmuş hakları 6111 sayılı yasayla korunmuştur. Örnek olarak, babası Bağ-Kur emeklisi olan bayan A, 2004 yılında evlenmiştir. Ancak eşiyle aralarındaki şiddetli geçimsizlik dolayısıyla 2011 yılında eşinden boşanmıştır. Bu durumda bayan A’ya Bağ-Kur emeklisi babası üzerinden yeniden sağlık yardımı alma hakkı verilecektir.
Özetle, 1 Ekim 2008’den önce ilgili kanunlar (Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı) kapsamında sağlık yardım hakkı almayı hak edecek hizmet süresine sahip olan ana veya babaların kız çocuklarına öğrenim veya yaş şartına bakılmadan evlenmedikleri veya çalışmadıkları sürece, günümüz itibariyle sağlık yardım hakkı verilmektedir.
1 Ekim 2008’den önce sigortalılık tescili olmakla birlikte, hizmet süresi yetersizliğinden dolayı o tarihlerde sağlık yardım hakkı elde edememiş olan kız çocuklarıyla, 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa tescil olunan kişilerin kız çocukları 5510 sayılı kanunun 3'üncü maddesinde yer alan yaş ve öğrenim şartlarını yerine getirdiklerinde, SGK’dan sağlık yardımı alabileceklerdir.
4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ile 4/c (memur) sigortalılığı ilk defa 1 Ekim 2008’den sonra başlayan ana veya babaların kız çocukları ise, 18 yaşını dolduruncaya kadar hiçbir şarta bağlı kalmadan, ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedirler. 18 yaşını doldurduklarında ise ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakları, öğrenim görmeleri ve evli olmamaları şartına bağlanmıştır. Buna göre 18 yaşını doldurmuş bir kız çocuğu; lise ve dengi öğrenim veya 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmaması halinde ana veya babaları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla sağlık yardımı alabilecektir. Malûl olan kız çocukları ise, ana veya babaları 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa sigortalı olsalar bile çalışmadıkları ve evlenmedikleri sürece ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedirler.
Ana veya babaları üzerinden ölüm aylığı (yetim aylığı) alan kız çocuklarının durumlarında torba yasayla değişiklik olmamıştır. Bu durumdaki kız çocukları, ebeveynleri üzerinden aylık almaya devam ettikleri sürece sağlık yardımları da devam edecektir.
İşçinin yıllık izin hakkı gelecek yıla devreder
4857 sayılı İş Kanununun 54'üncü maddesinde yer alan; “…işçi hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı için de kullanır...” hükmü gereği, işçiler işyerlerinde içinde bulundukları yılda kullanamadıkları yıllık ücretli izinlerini bir sonraki çalışma yılı içerisinde de kullanabileceklerdir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve tek taraflı olarak feragat edilemez.
Sorularınız için e-posta adresi:
[email protected]
[email protected]