"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kısmî çalışanlardan bu ayrıntıyı bilenler GSS borcundan kurtuluyor

Ahmet ARICAN
31 Ocak 2015, Cumartesi
Değerli okurlar, ülkemizde genel sağlık sigortalılığı 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Sosyal güvencesi olamayan kişiler sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından gelir testi yaptırarak genel sağlık sigortalılığına tabi olmaktadırlar. Bu haftaki köşe yazımızda, kısmî süreli (yani ayın tamamında değil, bir kısmında çalışması olanlar) çalışanların, nasıl GSS prim borçlarından kurtulacaklarını açıklamaya çalışacağız. 

Bilindiği üzere, kısmî süreli çalışanlar, ayda 1 gün bile sigortalı olsalar dahi 30 gün GSS’yi kendileri tamamlamak zorundalar. Çalışmadıkları zaman aileleri üzerinden sağlık yardımı alabilecek bu kişiler ayda 1 gün bile çalışsa kendileri kalan 29 gün için GSS primi ödemek zorunda kalacaktır. Hal böyle olunca aldıkları ücretten daha fazlasını GSS primi olarak ödemek durumunda kalabilirler. Kısmî çalışan kişi işverence bildirilirken eksik gün sebebi olarak “6” Kısmı İstihdam olarak bildirir ve bildirdiği günden eksik kalan kısımları çalışan kişi 30 güne kendisi GSS primi ödeyerek tamamlar. 

Örnek olarak; Ege Üniversitesinde öğrenci olan A şahıs hafta sonları part-time olarak çalışmakta ve bu günler için işveren A şahsı “6” Kısmı İstihdam olarak sigortalı göstermektedir. A şahsının ayda 4 gün sigortalı gösterildiğini varsaydığımızda, 30 günden eksik kalan 26 gün için GSS primi ödemek zorundadır. Gelir testi var ise gelir testi sonucuna göre; 

Asgarî ücretin üçte birinden asgarî ücrete kadar ise asgarî ücretin üçte biri, 

Asgarî ücretten asgarî ücretin iki katına kadar ise asgarî ücret, 

Asgarî ücretin iki katından fazla ise asgarî ücretin iki katı, matrah üzerinden yüzde 12 oranıyla prim alınacaktır. 

Eğer işveren puantaj kayıtlarını esas alarak kısmî çalışma yaptırıyorsa eksik gün sebebi “7” Puantaj Kayıtları olarak bildirgesini verecektir. Bu durumda çalışanın ve işverenin imzası olan puantaj kayıtları işyerinde çalışan sayısı 10’dan az ise her ayın 23’ünden önce bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezine elden ya da iadeli taahhütlü olarak teslim edilmelidir. 7 puantaj kayıtları ile verilen belge türüne göre kişi eksik çalıştığı günler için GSS primi ödemek zorunda değildir.

Özetle, kısmî süreli çalışanlar, SGK’ya gün bildiriminde bulunurken, eksik gün bildirme sebebi olarak “7 Puantaj kayıtları” kodunu seçerek bildirimde bulunurlarsa, bu kişilerin eksik çalıştığı günler için kendilerine GSS prim borcu tahakkuk etmeyecek ve GSS prim borçlarından kurtulabileceklerdir. 

Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 7582
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • semra

    18.2.2015 11:46:47

    oğlum 1992 doğumlu şuan askerde ssk borçlanması gelmiş açık lise öğrencisi afdan yararlanabiliyormuyuz 2.460 tl.borç gelmiş .ne yapacağız

  • hikmet öztürk

    3.2.2015 10:17:24

    24 Ocak 2015 tarihli yazınızda, sigorta başlangıcından sonraki yaş düzeltmelerinin dikkate alınmayacağından bahsettiniz. Ben 1979 senesinde sigortalı olarak işe başladım yaklaşık ve 20 ay kadar çalıştım. İşe başladıktan bir kaç ay sonra mahkeme kararı ile yaşımı 2 yıl büyüttüm. 20 ayın sonunda Emekli Sandığına bağlı olarak 4 ay kadar çalıştım ve istifa ettim. Mühendislik stajı sırasında bir kaç ay daha sigortalı çalıştım. Daha sonra önceden aldığım emekli sandığı numarasıyla başka bir kurumda işe başladım ve halen çalışmaktayım. Bu durumda emeklilik yaş haddi olan 65 yaşın doldurulması hesabında, sigortalı olarak işe başladığım tarihteki yaş mı dikkate alınacak, yoksa mahkeme tarafından büyütülen yaş mı esas alınacak, izah ederseniz memnun olurum. Selamlar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı