"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendi işyerinde SSK’lı gösterilecek kişiler

Ahmet ARICAN
03 Ocak 2014, Cuma
5510 sayılı kanunla birlikte, 1 Ekim 2008’den itibaren, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı ayrımı kalksa da, SSK sigortalısı olmanın, yani işçi olarak sosyal güvenceye sahip olmanın emeklilik avantajları var olmaya devam etmektedir.

Bu sebeple, bir çok kişi kendi işyerinde, şirketinde veya dükkânında işçi olarak veya başka bir söylemle SSK’lı olarak çalışmak istemektedir. 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den önce, işveren olan, şirket ortağı olan ve işyeri sahibi olan bütün kişiler, kendi işyerlerinde sigortalı (SSK’lı) olarak gösterilebiliyorlardı.
1 Ekim 2008’den sonra, kendi işyerlerinde SSK’lı gösterilecek kişiler, yasa koyucu tarafından sınırlandırılmıştır.
Bu yazımızda, kendi işyerinde halen ve günümüzde SSK’lı olarak gösterilecek kişileri açıklamaya çalışacağız.
5510 sayılı yasanın 81. maddesinde, “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” İfadeleri bulunmaktadır. Bu ifade ile, işveren konumundaki kişilerin kendi işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirmelerinin önüne geçilmiştir.
Ancak, SGK’nın 2013/11 sayılı genelgesiyle, işverenlerin kendi işyerlerinde SSK’lı gösterilemeyeceği kuralına istisna getirilmiştir. Şöyle ki; Anılan genelgede, “1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında (SSK) sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” denilerek, 1/10/2008 tarihinden önce kendi işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirmeye başlayanlara SSK’lı sigortalılık kesintiye uğrayıncaya kadar SSK’lı sigortalılıklarının devam ettirmelerine imkân sağlanmıştır.
Örnek olarak, kocasına ve kendisine ait şirket şeklindeki kreşte SSK’lı olarak 01.08.2001’den beri çalışan Bayan A, bu işyerindeki SSK sigortalılığı kesintiye uğramadığı sürece, kendi işyerinden SSK sigortalısı oluşu, 2008’den sonra da devam edecektir.
Normal şartlarda işverenlerin Bağ-Kur veya yeni adıyla 4/b sigortalısı olması gerektiği herkes tarafından bilinmektedir.

Not: Her hafta Cuma günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 9709
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı