SORU 1: Bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce bir trafik kazası geçirdim. Kaza yaptığım diğer aracın şoförü kaza sonrası vefat etti. Kazadaki kusur oranı yüzde yüz bana ait idi. Ölen kişinin yakınlarına SGK tarafından ölüm aylığı bağlanmış. SGK, şimdi kazada ölen kişinin ölümüne ben sebebiyet verdim diye, ölenin akrabalarına bağladığı aylığın birikmiş bütün tutarını ve sağlık giderlerini benden tahsil etmek istiyor. Bu doğru mudur? Bu durumda ben ne yapabilirim?
Serhan SONCAN / İstanbul
CEVAP 1: Anlattığınıza göre, SGK sigortalısı kişinin kaza ile ölümüne siz sebep olmuşsunuz. Yani, SGK mevzuatına göre, SGK’nın ölenin yakınlarına aylık bağlama ve sağlık yardımı yapmasına siz sebebiyet vermişsiniz. Ayrıca, kazada da kusur oranı yüzde yüz size ait. Bu durumda, SGK olayı şöyle değerlendiriyor; eğer siz ölen kişinin kaza ile ölümüne sebebiyet vermeseydiniz, kazalı ölmeyecekti ve SGK da bu yardımları ölenin yakınlarına yapmayacaktı. Dolayısıyla, ölenin ölümüne siz sebebiyet verdiğiniz için, SGK bu yardımları yaptı. Bu sebeple, SGK sizden ölen kişinin hak sahiplerine bağlanan ilk peşin sermaye değerli toplu aylıkları ve gider yaptığısağlık ödemelerini geri alır. Bu kanunî ve doğrudur.
Üniversite öğrencisi de gelir testi yaptırmalıdır
SORU 2: Şu an 20 yaşındayım ve üniversite okuyorum. Babamın Bağ-Kur’a borcu olduğu için SGK’daki sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Benim de sağlık sorunlarım olduğu için, sağlık hizmetlerinden faydalanmam lâzım. Babamın Bağ-Kur sigortasından dolayı SGK’ya borcu olduğu için, babam üzerinden sağlık yardımıalamıyorum. Ben en kısa yolsan nasıl sağlık güvencesine sahip olabilirim? Alperen ÖNCEBE / Ankara
CEVAP 2: Eğer babanızın Bağ-Kur’a borcu olmasaydı, yani babanız SGK’daki sağlık hizmetlerinden faydalanıyor olsaydı, siz de babanız üzerinden üniversiteyi bitirene kadar başka hiçbir şarta bağlı olmadan, sağlık yardımı alabilirdiniz. Ancak, babanız SGK’nın sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalanamadığı için, babanızın bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkmış olursunuz. Bu sebeple, siz en kısa zamanda bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırın. Yaptırdığınız gelir testi sonucunda, ödeyeceğiniz genel sağlık sigortası primi ne olarak tesbit edilirse, o tutar üzerinden priminizi öder ve SGK’nın sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edersiniz.
Emekliyken çalışanlar prim affı İçin 31 Mayısı kaçırmasınlar
Emekli olduktan sonra vergi kaydı olan, işyeri açan, şirket ortağı olan ve devlete ait işyerlerinde çalışan vatandaşlarımızın ödemeleri gereken SGDP (sosyal güvenlik destek primi) borçları için af ve yapılandırma getirilmiş idi. Bu düzenleme, 19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılmıştır. Bu kanundan yararlanmak için başvuru tarihi 1 Şubat 2013’te başlamış olup, başvurular 31 Mayıs 2013’te sona erecektir.
SGK’ya her türlü SGDP borcu olanlar, bu yasa hükümlerinden yararlanarak borçlarını ödeyebilir veya yapılandırabilirler. Bu durumda olan okurlarımıza, SGDP prim affı hükümlerinden yararlanmaları için, 31.05.2013 günlü son başvuru tarihini kaçırmamalarını önemle tavsiye ediyoruz.
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.