"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşverenin SSK’ya (SGK) ödediği yakacak, yol ve yemek paraları mahkeme kararıyla geri alınır

Ahmet ARICAN
31 Mayıs 2014, Cumartesi
SGK’nın günümüzde uygulamasını yaptığı bazı iş ve işlemlerden hukuka ve yasaya aykırı olanlar bulunduğu gibi, SSK (devredilen) döneminde uygulaması yapılan bazı mevzuat hükümlerinden de yasaya ve hukuka aykırı olanlar bulunmaktaydı.

 506 sayılı yasanın 29.07.2003 tarihli ve 4958 sayılı yasanın 36’ncı maddesiyle değişik mülga 77/2 maddesinde; “Şu kadar ki, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, aynî yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tesbitinde nazara alınmaz. Bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime tabi tutulur.” ifadeleri yer almaktadır.
Üstte yer alan kanun metnindeki hükümlerden açıkça anlaşılacağı üzere, aynî yardımların sigorta primine esas kazanca tabi tutulmayacağı açıkça belirtilmektedir. Yazımızın konusu olan yol, yemek ve yakacak yardımları da aynî yardım türünde olan yardımlar arasında yer aldığı ve ücret olmadığı herkesçe malûmdur. Çünkü ücretin literatürde genel anlamdaki tanımı, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve nakden ödenen meblağdır. Bu tanımdan ücretin görülen işin karşılığı olduğu anlaşılıp, yol, yemek ve yakacak yardımlarının ücret olarak nitelemeyeceği ortadadır.
SSK (devredilen), üstte yer alan kanun hükümlerine rağmen, çıkarmış olduğu bir takım genelge, yönerge ve talimatlarla, işverenler tarafından işçilere nakdî olarak ödenen ayni yardım niteliğindeki yol, yemek ve yakacak yardım paralarının sigorta primine esas kazanca dâhil etmiş ve yapılan bu ödemelerden, sigorta primleri ile işsizlik sigortası primi kesmiştir.
SGK’nın bu uygulamasının haksız ve kanunsuz olduğunu bilen birçok vatandaşımız, SSK döneminde işçilere ödedikleri yol, yemek ve yakacak yardım paralarının sigorta primine esas kazanca konu edilmesi ve yapılan bu ödemelerden sigorta primi ve işsizlik sigortası primi kesilmesi işlemine karşı dava açarak, kendilerinden yersiz kesilen bu tutarların yasal faiziyle iadesi istemiyle iş mahkemelerine dâvâ açmışlardır. Dâvâ açan vatandaşlarımız açtıkları davayı kazanarak, SGK’nın kendilerinden yersiz ve kanunsuz olarak tahsil ettikleri meblâğları yasal faiziyle geri almışlardır. Ancak burada bir ayrıntı önemlidir. İşverenler işçilere ödedikleri yol, yemek ve yakacak yardım paralarından sigorta primine konu edilen kısmından sadece işveren payına tekabül eden kısmını geri alabilmektedir. İşçi payları için işçilerin dâvâ açması gerektiğinden, bu tutarı mahkemeden talep edememektedir.
Burada ince bir nokta, ayni yardım niteliğinde olup ta, nakden ödenen bu tutarlar için, işveren dâvâ  açtığında sadece işveren payı geri alınabilmektedir. İşveren payı, 506 sayılı yasanın 73’üncü maddesine göre, örnek olarak; yüzde 21,5 denilirse, iş kazası ve meslek hastalığı prim oranı % 1,5 (bu oran işverenin prim oranı durumuna göre değişmektedir)  analık sigortası kolu prim oranı  % 1, hastalık sigortası prim oranı % 6, malûllük yaşlılık ölüm sigortası prim oranı  % 11, işsizlik sigortası prim oranı % 2, şeklinde tesbit edilmektedir.

Okunma Sayısı: 6442
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı