"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsteğe bağlı sigortaya af sınırlı gelecek

Ahmet ARICAN
13 Ocak 2011, Perşembe
SORU: İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödüyorum. SSK isteğe bağlıya kaydolup ta hiç prim yatırmayanlara af gözüküyor mu?
CEVAP: Halen TBMM alt komisyonunda görüşmeleri devam eden torba af kanununa göre, isteğe bağlı sigortalıların 2010 yılı Haziran ayı ve önceki dönemlere ait isteğe bağlı sigorta primleri, bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları af kapsamında olacak. Ancak, şu noktaya dikkat gerekir; 1 Ekim 2008’den önceki SSK isteğe bağlı sigortalılığına göre, üç ay arka arkaya prim ödenmezse sigortalılık sona eriyordu. Bu durumda olanların isteğe bağlı dosyası işlemden kaldırıldığı için aftan yararlanmaları mümkün değil. 1 Ekim 2008’den önceki Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılığına göre ise, toplam üç ay prim ödenmezse sigortalılık sona eriyordu. Bu durumda olanların da isteğe bağlı dosyası işlemden kaldırıldığı için aftan yararlanmaları mümkün değil. 1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalılıkta ise, sigortalılık geriye doğru 12 aylık borç oluştuğu zaman sona eriyor. Yani, Haziran 2010 itibariyle toplam borcu 12 aydan az olan isteğe bağlı sigortalılar aftan yararlanacaklar.

Nikâhsız Yaşayanın Değil Anlaşmalı Boşananın Aylığı Kesilir
SORU: Mahallemizde karı ve koca resmen evli değiller ama çocukları var. Babası üzerinden ölüm aylığı almak için kadın resmi nikâh yapmıyor. Bu kadını SGK’ya bildirsek babasından aldığı aylığı kesilir mi?
CEVAP: Soruda durumunu belirttiğiniz kadın kocasıyla hiç resmi nikâh yapmadan (dinî nikâhla) yaşıyorsa, bu kişiyi SGK’ya ihbar etseniz bile babasından aldığı ölüm aylığı kesilmez. Çünkü SGK, ancak eşiyle resmi nikâhlı olup ta sırf SGK’dan aylık almak için muvazaalı olarak boşandığı halde eşiyle birlikte yaşayanların aylığını kesebilmektedir. Bu durumda olanlar eşiyle gerçekte ve fiilen evli oldukları halde, ölüm aylığı almak için gerçek durumlarını görünürse ve resmiyetteki boşanmalarının arkasına gizlemektedirler.


Öğrenciyken Alınan SSK Siciliyle Doğum Borçlanması Yapılabilir
SORU: 1995 yılında meslek lisesini bitirdim. O zamanlar bize SSK sicil numarası verdiler. 1999 ve 2007 yılında iki doğum yaptım. 2009 yılından bu yana ise aralıksız Bağ-Kur’luyum. Liseli yıllarda verilen SSK sicil numarasına göre 1999 ve 2007 yıllarındaki doğumlarımı borçlanabilir miyim?
CEVAP: SGK’nın 2010-106 sayılı genelgesinde; “sigortalının doğumdan önce 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılacaktır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükümden dolayı, öğrenciliğiniz dönemde staj yapmanız için verilen SSK sicil numaranız olduğu için, bu numaraya göre 1999 ve 2007 yıllarındaki doğumlarını borçlanıp hizmet olarak kazanabilirsiniz. Çıraklık ve stajyerlik sigortası, emeklilik için sigorta başlangıcı olarak sayılmasa da, doğum borçlanmalarında kabul edilmektedir.
 
Böbrek Nakli Olanın Malûllük Aylığı Kesilir
SORU: 2008’de Bağ-Kur’dan malûlen emekli oldum. 2009’da eşim bana böbreğini vererek böbrek nakli oldum. Böbrek nakli olanların malûllük aylığı kesiliyor diye duydum. Bu doğru mu? (Hasan CANSIZ)
CEVAP: Sosyal Güvenlik Kurumu, böbrek yetmezliği sebebiyle malûllük aylığı bağlanan kişilerin böbrek nakli olmaları durumunda, sağlıklarına kavuştukları gerekçesiyle malûllük aylıklarını kesmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan böbrek yetmezliği sebebiyle malûllük aylığı alan kişilerin dosyalarında genellikle böbrek nakli olana kadar kontrol muayenesi yapılmamaktadır. Böbrek nakli olunduğunda ise, aylık alan kişi kendisini SGK’ya bildirdiğinde ya da birileri tarafından ihbar edildiğinde, bu kişilerin malûllük aylığı SGK tarafından iptal edilmektedir. Böbrek nakli olan kişilerin tamamının aylıkları kesilmemektedir. Böbrek nakli olan kişiler, durumlarını (böbrek nakli olduklarını) SGK’ya bildirdiklerinde SGK bu kişileri, kontrol muayenesine göndermektedir. Kontrol muayenesi sonucu bu kişilerin sağlıklarına kavuştukları ve böbrek fonksiyonlarının normal şartlar altında yerine getirildiği kanaatine varılırsa, malullük aylıkları kesilmektedir.

Af Kanunuyla Kız Çocukları Yeniden Ebeveynleri Üzerinden Sağlık Yardımı Alacak
SORU: Bağ-Kur emeklisiyim. Sürekli olarak diyalize giren bekâr bir kızım var. Kızım sağlık yardımlarını benim üzerimden almaktadır. Kızım özürlü kadrosundan işe girip çalışacak. Kızıma işe giripde sonradan işten çıkınca baban üzerinden sağlık yardımı alamazsın demişler. Bu durumda kızımın işten çıktıktan sonra da  benim üzerimden sağlık yardımı alması için ne yapabiliriz? (Mustafa BAYKARA)
CEVAP: 5510 sayılı kanundan önce 18 yaşını dolduran, okumayan ve evlenmemiş kız çocukları ana ve babalarının sigortaları üzerinden sağlık yardımlarından yararlanıyorlardı. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ise, ana veya babasından sağlık yardımı alan kız çocuklarının sigortalı bir işe girdiklerinde veya evlendiklerinde ebeveynleri üzerinden sağlık yardımı alma hakkı sona erdirilmiştir. 5510 sayılı kanuna göre, kız çocukları, işten çıktığında veya boşandığında, tekrar ana ve babasından sağlık yardımı alamamaktadır. Bu durum uygulamada bir çok insanın mağduriyetine yol açmıştır. İşte, torba af kanununa eklenen bir madde ile, ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alırken işe girmeleri ve evlenmeleri sebebiyle aylıkları kesilen kız çocukları, işten çıktıklarında ve boşandıklarında yeniden anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almaya başlayabilecekler. Dolaysıyla, eğer tasarı bu haliyle yasalaşırsa, yaşları ne olursa olsun evli olmayan veya evli olmakla birlikte sonradan boşanan kız çocukları, okul, eğitim ve yaş şartına bağlı olmadan yeniden ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaya başlayabileceklerdir.

NOT: Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]
Okunma Sayısı: 7819
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı