"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İntibak yasasında toplu para alınmayacak

Ahmet ARICAN
19 Nisan 2012, Perşembe
Kamuoyunda intibak yasası olarak adlandırılan 6283 sayılı yasa, 08.03.2012 tarihli ve 28227 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yasanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2013 tarihidir. İntibak yasası ile SSK’dan 2000 yılından önce emekli olanlardan, aynı kazanç tutarı üstünden aynı gün sayısında prim ödeyenlerin emekli aylıkları arasındaki farklılıklar giderilerek, eşitlik sağlanıyor. İntibak yasası kapsamında emekli aylıklarında artış olsa dahi, toplu emekli parası alınması mümkün değildir. Çünkü, intibak yasası kapsamındaki arştılar, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle emekli aylıklarına yansıtılacak. Emekliler bu tarihten itibaren zamlı aylık alacaklar. 

Anneniz mahkeme kararıyla çift aylık alabilir

SORU: Anneme eşinden dolayı SSK’dan 2000 yılında dul aylığı bağlandı. Annemin babası da 2005 yılında vefat etti. O da SSK emeklisiydi. Annem hem eşinden hem de babasından dolayı alabilir mi? Yargıtay kararına göre değerlendirir misiniz?                           Ali ÖZEL / Balıkesir

CEVAP: Günümüzde SGK’nın yaptığı uygulamaya göre, annenizin üzerinden maaş aldığı eşinin sosyal güvencesi ile babasının sosyal güvencesi aynı olduğu için, ancak bu aylıklardan tercih ettiği aylığı alabilecektir. Her iki aylığı birlikte alması SGK uygulamalarına göre mümkün değildir. Son Yargıtay kararında ise, anneniz gibi durumda olanların kocaları ile ana veya babaları üzerinden çift aylık alabilmeleri için, koca, ana veya babadan herhangi birisinin 06.08.2003 tarihinden önce ölmüş olması gerekmektedir. Sizin de annenizin aylık aldığı kocası 06.08.2003’ten önce vefat ettiği için, çift aylık alabilecektir. Bunun için, önce SGK’ya yetim aylığı talebinde bulunan ardından Yargıtay’ın emsal kararını göstererek, çift aylık almak için dâvâ açın.

Ölen emeklinin aylığı bankamatikten bazen çekilip kullanılabilir

Çalışma ve iş hayatımızda çoğu zaman karşılaşırız. Emekli olan kişiler vefat ettikten sonra SGK tarafından banka hesaplarına emekli aylıkları öldükten sonra bile yatırılmaya devam edilmektedir. Bu durumdaki vatandaşlar, ölen kişinin banka maaş hesabına yatan aylığı bankadan çekip çekmeyeceklerini merak etmektedirler. Bu durumda olan ve bu konuda ne yapacaklarını bilemeyen vatandaşlara şunu yapmalarını tavsiye deriz. Şöyle ki; eğer aylık alan kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden önce ise, bankaya yatırılan paranın alınmaması gerekir. Eğer kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden sonra ise, bankaya yatırılan para, yani aylık alınıp kullanılabilir. Örnek olarak; Ali amca, Bağ-Kur (4/b) emeklisidir. Ali amcanın emekli tahsis numarasının son rakamı 5 olup, emekli aylığını her ayın 25’inde bankadan almaktadır. Ali amca, 2010 yılı Eylül dönemine ait aylığını 25.09.2010’da bankadan çekmiş, 20.10.2010’da vefat etmiştir. Ali amca’nın oğlu 25.10.2010’da babasına ait bankamatikle bankaya gidince, babasının emekli aylığının hesaba yattığını görmüş ve bu aylığı çekerek kullanmıştır. Ali amcanın oğlunun 25.10.2010’da çektiği aylık hak edilen bir aylık olmayıp, 2010 yılı Ekim ayı dönemine ait bir aylıktır. Çünkü, Ali amca, 20.10.2010’da vefat etmiştir.

5450 gün ve 51 yaşına sahip olduğunuzda emekli olabilirsiniz

SORU: 09.12.1972 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 01.08.1989. Şuana kadar primim 2475 gün. Kaç gün daha prim ödeyerek kaç yaşında emekli olacağım?  Mustafa Kuru / Ankara

CEVAP: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 2975 gün prim ödeyerek 2475 gün olan priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 9 Aralık 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 2537
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı