12 Temmuz 2014, Cumartesi
Bir kişinin aynı anda hem 2022 sayılı yasa aylığı, hem de evde bakım aylığını birlikte alıp alamayacağına yönelik olarak, ne 2022 sayılı yasa ve ikinci mevzuatlarda, ne de 2828 sayılı yasa ve ikincil mevzuatlarda, açık bir ifade ve hüküm bulunmamaktadır. Bunun nedeni olarak ise, söz konusu aylıklara ilişkin şart ve hükümlerin farklı kanun ve ikincil mevzuatlarda düzenlenmiş olmasıdır.
2022 sayılı yasa aylığı ile evde bakım aylığının birlikte alınıp alınmayacağına yönelik olarak, yasal bir düzenleme olmasa da, bu konuda uygulama yapılmaktadır. Yani, uygulamada, 2022 sayılı yasa aylığı ile evde bakım aylığının birlikte alınıp alınmayacağı uygulamada ortaya çıkmaktadır.
Bilindiği üzere, 2022 sayılı yasa kapsamındaki aylıklar için müracaat yeri, kişinin ikametinin olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarıdır. Evde bakım aylığı müracaat yeri ise, il ve ilçelerde bulunan Aile Bakanlığına bağlı sosyal hizmet merkezleridir.
2022 sayılı yasa aylığı ile evde bakım aylığının birlikte alınıp alınmayacağı, 2022 sayılı yasa aylığı ile evde bakım aylığı için aranan diğer şartlar taşınmak kaydıyla, asıl olarak uygulamada muhtaçlık şartına göre belirlenmektedir.
2828 sayılı yasanın ek 7’inci maddesinde; “Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakıma destek verilmesi sağlanır.” ifadeleri yer almaktadır.
25.01.2013 tarihli 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki kanunun 1’inci maddesinde; “…Her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilmez ve kendilerine aylık bağlanmaz.” hükümleri bulunmaktadır.
2014 yılı ikinci yarısı için (Temmuz-Aralık/2014) net asgari ücret tutarı, 891.04 TL’dir. Net asgari ücretin 1/3’ü 297.01 TL yapmaktadır. Net asgari ücretin 2/3’ü ise, 594.02 TL yapmaktadır.
İşte, 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alan kişi, evde bakım aylığına başvurursa ikamet ettiği hanede kişi başına düşen aylık gelir miktarı, günümüz rakamlarına göre, 594.02 TL’den daha az ise, 2022 sayılı yasa kapsamındaki aylıkla evde bakım aylığı birlikte alınabilmektedir. Evde bakım aylığı alan bir kişi, 2022 sayılı yasa kapsamındaki aylığı da birlikte alabilmesi için, ikamet ettiği hanede kişi başına düşen aylık gelir miktarı, günümüz rakamlarına göre, 297.01 TL’den daha az olması gerekmektedir.
Hem 2022 aylığında hem de evde bakım aylığında muhtaçlık değerlendirmesi aile bazlı değil, hane bazlı yapılmaktadır. Hane bazlı muhtaçlık değerlendirmesinin anlamı ise, hanede yalnızca eş, çocuk, ana ve babadan oluşan çekirdek aile değil, bunların yanında resmi olarak aynı hanede oturan büyük ana büyük baba, yeğen, dayı, hala, yenge, kayınvalide ve kayınpederi de içine alan bir ailedir.
Yani, hem 2022 sayılı yasa kapsamından bağlanacak aylıkta, hem de evde bakım aylığında, hanede oturanların tamamının geliri toplanıp, hanede resmi olarak ikamet eden kişi sayısına bölünmekte ve hane içindeki kişi başına düşen gelir miktarı bu şekilde tespit edilmektedir.
Okunma Sayısı: 13041
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.