SORU 1: Eşim devlet memuru. Ben ev hanımıyım. Evde paspas, çocuk yeleği ve nakış gibi el işleri yaparak aile bütçemize katkı sağlamaya çalışıyorum. Benim için sigortalı hakkı var mı? Lütfen yardımcı olunuz?
CEVAP 1: Evinde iş yapan kadınlar vergiden muaf kadınlar olarak kabul edilmektedir. Vergiden muaf kadınların çok düşük miktarlarda SGK’ya prim ödeyerek sigortalı olmaları ve ardından emekliye ayrılmaları mümkün olabiliyor. Bunun için bir an önce size en yakın vergi dairesine gidip oradan yaptığınız işin vergiden muaf olduğuna dair bir yazı alın. Vergi dairesi size böyle bir yazı vermezse, size en yakın SGK’ya giderek 5510 sayılı kanunun geçici 16'ncı maddesi kapsamında ev hanımı sigortası yaptırmak istiyorum diye dilekçe verin. Bu şekilde sigortalılığınız başlamış olacaktır. Ev hanımlığı sigortası bir tür isteğe bağlı sigortalılık olduğundan, primlerinizi ödemediğiniz takdirde sigortanız devam etmez. Evinde dikiş nakış gibi el işlerini para karşılığı yaparak satan ev hanımları günümüz itibariyle yaklaşık olarak aylık 152,93 TL prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olurken, diğer isteğe bağlı sigortalılar günümüz itibariyle aylık 254,88 TL prim ödemektedirler. Arada aylık 101,95 TL fark prim bulunmaktadır. Böyle avantajlı bir imkândan yararlanılmasını önemle tavsiye ediyoruz.
Eşi Bağ-Kur’lu olanın 65 yaş aylığı kesilir
SORU 2: Büyükannem 2022 sayılı kanun kapsamından 65 yaş aylığı alıyor. Ancak büyük babamın birkaç yıl öncesinden başlayıp gelen tarım Bağ-Kur’u var. Büyükbabamın tarım Bağ-Kur’unun olması büyük annemin 65 yaş aylığına engel olur mu?
CEVAP 2: 65 yaş aylığı 2022 sayılı kanun kapsamında muhtaç vatandaşlara bağlanan bir aylık türüdür. 65 yaş aylığı alabilmenin en önemli şartı kişinin her türlü gelirlerinin toplamının aylık tutarı yaklaşık 99 TL’nin altında olmasıdır. Karı ile koca birbirine bakmakla mükellef kişilerdir. Kocası tarım Bağ-Kur’lusu olan kadının geliri olduğu kabul edilmekte ve 65 yaş aylığı kesilmektedir. Çünkü, devlet sosyal güvenceye sahip olmayı belirli bir gelire sahip olduğu anlamında kabul etmektedir.
Evde bakım parası kararına itiraz edebilirsiniz
SORU 3: Ben yaşlı anneme bakım ücreti için SHÇEK İl Müdürlüğüne başvurdum. annem Parkinson hastası tek başıma bakmak zorundayım. Evimiz ahşap diye teftiş için gelen heyet tarafından başvurum reddedildi. Bu durumda ne yapabilirim yardımcı olmanızı istirham ediyorum?
CEVAP 3: Evde bakım parası alabilmeniz için hakkınızda verilen karar kesin bir karar değildir. Bunu unutmayın. Bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin vermiş olduğu karara, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başka bir heyetin bakması talebiyle itiraz edebilirsiniz. İtirazınız üzerine sizin hakkınızda durum değerlendirmesi yapmak üzere ikinci bir bakım hizmetleri değerlendirme heyeti oluşturulur ve bu heyet hakkınızda karar verir. İkinci heyet de sizin hakkınızda olumlu bir karar vermediği takdirde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aleyhine idare mahkemesine dâvâ açabilirsiniz.
Stajyer Sigortası olanlar doğum borçlanması yapabilir
Son zamanlarda e-posta adresimize stajyer sigortalılığı olanların doğum borçlanması yapıp yapamayacağı sorulmaktadır. Ortaokul, lise ve yüksek öğrenim yıllarında staj yapan bayan öğrenciler kendilerine verilen stajyerlik sigorta numarası sayesinde doğum borçlanması yapabilirler. Çünkü, bilindiği üzere doğum borçlanması yapabilmenin en önemli şartlarından birisi, doğumdan önce sigorta başlangıcının bulunmasıdır.
NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]