6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 29.01.2016 tarihinde TBMM’de kabul edilmiştir.
Söz konusu 6663 sayılı kanun, emekli olduktan sonra Bağ-Kur (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-b sigortalılığı) kapsamında çalışanlardan kesilen yüzde 15 oranındaki sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulamasını ortadan kaldırmıştır.
Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışanlardan kesilen ve yaklaşık 17 yıldır (1999’dan beri) yürürlükte olan SGDP uygulamasının yürürlükten kalkması, çok önemli ve adeta devrim niteliğinde bir yeniliktir.
6663 sayılı kanun ile getirilen ve üstte madde metnini verdiğimiz hükümlerin pratik ve uygulamadaki karşılıklarını maddeler halinde açıklamaya çalışalım.
Bağ-Kur’dan (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-b sigortalılığı), SSK’dan (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-a sigortalılığı) veya Emekli Sandığı’ndan (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-c sigortalılığı) yaşlılık, malûllük veya emekli aylığı aldıkları halde, emekliyken Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmayı gerektiren bir iş (vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı) yaptıkları için, emekli aylıklarından yüzde 15 oranında SGDP kesilenlerden, artık SGDP kesilmesine son verilecektir.
Üstte belirttiğimiz kişilerden SGDP kesilmesine 6663 sayılı kanunla son verileceği için, dolaylı olarak bu kişilerin emekli aylıkları, emekli aylıklarının yüzde 15’i kadar otomatikman artacaktır.
6663 sayılı yasa ile getirilen SGDP kaldırılmasına yönelik hükümler, yalnızca emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmayı gerektiren iş yapanlar (kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar) için geçerlidir. Emekli olduktan sonra, SSK (4/1-a) kapsamında çalışanlardan SGDP kesilmeye 6663 sayılı yasanın yürürlük tarihinden sonra da devam edecektir.
6663 sayılı yasa ile getirilen emekliyken bağımsız çalışanlardan SGDP kesilmemesiyle ilgili yasal düzenleme, kanunun yürürlük tarihinden önce emekli aylıklarından kesilen SGDP’leri kapsamamaktadır. Yani, 6663 sayılı yasadan önce SGK’ya SGDP prim borçlarını ödeyen kişiler, ödedikleri bu tutarları SGK’dan geri alamayacaklardır. Ayrıca, SGK’ya SGDP borçları olan kişilerin borç dönemleri 6663 sayılı yasanın yürürlük tarihinden önce ise, bu SGDP borçlarını da ödemek zorundadırlar.
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.