Emeklilere gelen ilk zam, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden emeklileri ilgilendiriyor.
23 Nisan 2015 tarihli ve 29335 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, esnafa, işçiye, memura ve emekliye birçok yeni hak getirdi. Bu haftaki köşe yazımızda, 6645 sayılı Kanunla emeklilere gelen hak ve imkânlardan bahsetmeye çalışacağız.
6645 sayılı kanun, 2015 yılı Temmuz ayından itibaren emeklilere 3 zam birden getirmiştir. Emekli olan kişiler, durumlarına göre bu üç zamdan yararlanabilecekler.
Emeklilere İlk Zam
Emeklilere gelen ilk zam, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden emeklileri ilgilendiriyor. 1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk kez sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlarlarsa emekli aylıkları kesiliyor. Bu durumdaki kişiler yalnızca 4/b’li (Bağ-Kur’lu) çalışırlarsa, yani kendi işlerini açarlar veya şirket ortağı olurlarsa, yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek hem çalışıp, hem emekli aylıklarını alabiliyorlar.
1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olup emekli olduktan sonra bir bakkal dükkânı açan kişi yüzde 15 SGDP ödemek durumundaydı. SGDP oranı, 23.04.2015 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı kanunla yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürüldü. Yani emekli aylığı 1.000 TL olan bir kişi 4/b’li olarak çalışmaya başladığında prim kesintisi sonrası eline 850 TL geçiyordu. Şimdi bu rakam 900 TL olacak. Yani en düşük 50 TL zam söz konusu. Yüksek emekli aylığı alan kişiler için bu zammın miktarı daha yüksek. Bu zamdan yalnızca emekli olduktan sonra kendi işini açan veya şirket ortağı olan kişiler yararlanabilecek.
Emeklilere İkinci Zam
Emeklilere gelen ikinci zam, memur emeklilerini ilgilendiriyor. Memur emeklileri Temmuzda yüzde 3 ve enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Yaklaşık 2 milyon memur emeklisi bu sayede hem otomatikman yüzde 3 zam alacak, hem de 2015 yılının ilk altı ayındaki enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak. İlk 3 aylık enflasyonun yüzde 3,03 çıkması, emeklinin zam oranının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında bir oranda olacağını gösteriyor. Kendi işini yapmaya devam etmişse en az 50, en fazla 153 TL daha az SGDP ödediği için çifte zam almış olacak. Memurlara en az yüzde 3 ve enflasyon farkı şeklinde Temmuz ayında uygulanacak zam, SSK ve Bağ – Kur emeklilerine de enflasyon farkı olarak uygulanacak. SSK ve Bağ – Kur emeklileri hem Temmuzda zam almış olacak, hem de kendi işlerinde çalışmaya devam etmeleri halinde iki zamdan birlikte yararlanmış olacaklar.
Emeklilere Üçüncü Zam
SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin Temmuz ayında alabilecekleri üçüncü zam ise, 6645 sayılı kanunla yasalaşan seyyanen zam olacaktır. Bu zam kapsamında emekli aylıkları 1.000 TL ve altında olanların aylıklarına 100 TL zam yapılacak. Maaşı 1.001 TL ila 1.099 TL arasındakilerin ise maaşları 1.100 TL’ye tamamlanacak. Yani maaşı 1.000 TL’nin altında olan ve emekli olduktan sonra kendi işinde çalışmaya devam eden bir SSK emeklisi üç zamdan birden yararlanmış olacak.
Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.