"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğumdan önce SSK’lı olmayan doğum borçlanması yapamaz

Ahmet ARICAN
01 Eylül 2011, Perşembe
SORU 1: 12.08.1962 doğumluyum.1982 yılında emekli sandığına bağlı 4 ay çalıştım 1984 ve 1991 yıllarında iki doğum yaptım.1998 yılında SSK’ya giriş yaptım ve hâlâ çalışmaktayım. Bu durumda doğum borçlanması yapabilir miyim? (Şengül ŞAHİN/İstanbul)

CEVAP 1: Kimlerin doğum borçlanması yapabileceği 5510 sayılı yasanın 41 nci maddesinde hüküm altına alınmıştır. 5510 sayılı yasanın 41 nci maddesi ve bu maddeye istinaden çıkarılan 2010 /106 sayılı SGK genelgesine göre, doğum borçlanması yalnızca 4/a (SSK) sigortalısı kadınlara tanınmış bir imkandır. Buna göre, bir kadının doğum borçlanması yapabilmesi için, doğumdan önce mutlaka SSK sigortalısı olması gerekmektedir. Aksi halde doğumdan sonraki SSK sigortalılığı olduğu için doğum borçlanması yapılmaz. Sizin de yapmış olduğunuz doğumlar, SSK sigortanızın başlangıç tarihinden önce olduğu için, bu iki doğumunuzu borçlanıp hizmet olarak kazanamazsınız.

Üniversite kaydını donduran öğrenci yetim aylığı alamaz

SORU 2: Üniversiteyi yeni kazandım. Ancak üniversiteye gittiğimde annemin yanında kimse kalmayacak. Bu durumda ben, üniversite kaydımı dondursam, ölmüş babam üzerinden yetim aylığım devam eder mi? (Halik SELİN/İzmir)

CEVAP 2: Üniversite kaydının dondurulması demek, öğrenci olduğu halde öğrencilik hakları askıya alınmış durumda demektir. Yani, öğrenciliği devam etmeyen kişi demektir. Bir çok üniversitenin öğrenci işleri yönetmeliği veya mevzuatına bakıldığında, kaydını donduran öğrencinin öğrencilik hak ve imkânlarından yararlandırılmayacağı belirtilmektedir. Bu nedenle, SGK da, bu hususları göz önünde bulundurarak kaydını donduran öğrencinin yetim aylığını kesmektedir. Siz de, eğer üniversiteye kaydınızı yaptırıp ta, kaydınızı dondurursanız, öğrenci kabul edilmediğiniz için  SGK’dan yetim aylığı alamazsınız.

Tarım Bağ-Kur’u, ev kadınları için 2003 yılı öncesine gitmez

SORU 3: Annemin 1997 yılından bu güne kadar tütün cüzdanından dolayı Bağ-Kur tevkifat kesintisi yapılmış. SGK’ya başvurdum annemim hizmetlerinin 2004 yılı öncesine götürülemeyeceğini söylediler. Yaptığım araştırmalarda kişi bireysel olarak mahkemeye başvurup 2004 yılı öncesi hizmetleri kazanabiliyormuş. Ben bu gün itibariyle annem için Bağ-Kur prim yapılandırmasını yaptırsam daha sonra mahkemeden sonra yatıracağım 2004 yılı öncesi yılları içinde 6111 sayılı yasa indiriminden faydalanabilir miyim? (Asiye ÖZTOPRAK/Manisa)

CEVAP 3: Hanımefendi, 02.08.2003 tarihinden önce tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kadınların Bağ-Kur tarım sigortalısı olabilmeleri için aile reisi olmaları gerekiyordu. Bu nedenle kocası hayatta olan kadınlar veya kocası tutuklu veya acz içinde olmayan kadınlar Bağ-Kur tarafından aile reisi kabul edilmemektedir. Anneniz aile reisi olmadığı için kendisinden Bağ-Kur adına tevkifat kesintisi yapılsa bile tarım Bağ-Kur sigortalılığı 2003 yılı öncesine gitmez. Bizim size tavsiyemiz, Manisa SGK İl Müdürlüğü’ne annenizin Bağ-Kur hizmetlerinin 2003 yılı öncesine götürülmesi ve çıkacak prim borcunun 6111 sayılı yasaya göre yapılandırılması için yazılı bir dilekçe ile başvurun. Bu dilekçeyi PTT’den iadeli taahhütlü olarak gönderin veya anılan müdürlüğün evrak servisine verip oradan evrak tarih ve numarasını alın. Manisa SGK İl Müdürlüğü’nden size olumsuz cevap gelince –ki muhakkak olumsuz gelecektir- gelen yazıyı da mahkeme dilekçesine ek yapıp SGK’yı bu uygulamasından dolayı iş mahkemesine dâvâ edin.

NOT: Sorularınız için e-posta:
[email protected],
[email protected]

Okunma Sayısı: 2062
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı