Değerli okurlar, son zamanlarda çok sık bir şekilde köşemize, bakıcı parasıyla ilgili sorular gelmektedir. Yani, trafik kazaları sonucu, yatalak duruma düşen ve belki de ömür boyu bakıma muhtaç durumda olan kişilere bakıcı parası ödenir mi? Şayet ödenirse, bu parayı kim öder ve nasıl bir yol takip etmek gerekmektedir?
Değerli okurlar, trafik kazası sonucu ömür boyu yatağa mahkûm insanların bakıcı paraları, mahkeme kararıyla alınabiliyor. Hem de yüklü miktarlarda. Trafik kazası sonucu ömür boyu başkasının bakımına muhtaç olan insanların normal ve mevzuat ölçülerine göre, bakıcı paralarının trafik sigortası şirketi tarafından ödenmesi ve karşılanması gerekmektedir. Ancak, bu gibi olaylarda trafik sigortası şirketleri, sigorta kapsamlarında bakıcı parası olmadığını ileri sürerek, kazazedelerin taleplerini reddetmektedir. Trafik sigortası şirketleri, bakıcı paralarının SGK tarafından ödenmesi gerektiğini belirtmektedirler. SGK ise, trafik kazalarındaki sağlık ve diğer giderlerin Sağlık Uygulama Tebliği esaslarına göre ödendiğini, Sağlık Uygulama Tebliği’nde ise, bakıcı gideri olmadığı için, trafik kazası geçiren kişilere bakıcı parasını ödememektedir.
Bu durumda yapılacak olan şey nedir? Hem trafik sigortasından, hem de SGK’dan ret yiyen ve talepleri kabul edilmeyen vatandaşlar ne yapacak? İşte bu sorunun cevabı, trafik kazaları sonucu ömür boyu bakıma muhtaç kişiler iş mahkemelerine trafik sigortası şirketleri hakkında dâvâ açmalarıdır. Çünkü, yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına göre, ömür boyu bakıma ve bakıcıya muhtaç kişilerin bakıcı giderlerini tedavinin bir parçası ve trafik poliçesindeki tedavi gideri teminatından saymaktadır.
Bu itibarla, trafik kazaları sonucu ömür boyu bakıma muhtaç duruma düşen kişilerin, trafik sigortası ve SGK aleyhine iş mahkemelerine dâvâ açtıklarında, yüklü miktarda bakıcı gideri parasına trafik sigortası şirketlerini hükmettirmekte ve açtıkları dâvâları kazanmaktadırlar.
Türk vatandaşlığından çıkan, Türkiye’den emekli olur
Değerli okurlar, SGK, Türk vatandaşlığından izinle (mavi kart) çıkan kişilerin, yurt dışı borçlanmasıyla emeklilik taleplerini, borçlanma yapılan tarihte Türk vatandaşı olmadıkları gerekçesiyle kabul etmemektedir. Ancak, bu konuda iş mahkemelerine dâvâ açıldığında, iş mahkemeleri, yurt dışı borçlanması yapacak kişilerin, borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olmasalar bile, Türk vatandaşlığından çıkmadan önceki yurt dışı sürelerini borçlanarak hizmet olarak kazanılabileceğine hükmetmek gerektiğine karar vermektedirler. Vatandaşlarımızın ve okurların, bu konuda duyarlı olmalarını tavsiye ediyoruz.
Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.