5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasası 1 Ekim 2008’den itibaren bütün hükümleriyle birlikte yürürlüğe girince, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı Kanunları tek çatı altında birleşti.
Bu birleşmeyle birlikte, çiftçi, sanayici, tüccar, esnaf ve şirket ortağı gibi bağımsız çalışanlar yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008’den önce kendilerine kanun koyucu tarafından verilmeyen birçok önemli sosyal güvenlik hakkına kavuştu. Bu haklardan en önemlilerinden birisi, rapor parası hakkıdır. Kamuoyunda bir çok kişi ve halkımızın büyük çoğunluğu, SGK’dan rapor parasını sadece işverenlerin yanında çalışan işçilerin alabildiklerini sanmaktadırlar.
Ancak, üstte sözünü ettiğimiz gibi eski adıyla Bağ-Kur’lular olarak bilinen yeni adı ise 4/b sigortalıları olan kişiler, SGK’ya müracaat ettikleri takdirde rapor parası alabilirler. SGK tarafından kapsamındaki sigortalılara üç farklı konuda rapor parası verilmektedir. Bunlardan birincisi; hastalanmaları halinde rapor parası, ikincisi; iş kazası ve meslek hastalığı halinde rapor parası, üçüncüsü ise, analık ve gebelik halinde rapor parasıdır.
Yeni adı 4/b sigortalıları olan Bağ-Kur’luların hastalıkları dolayısıyla SGK’dan rapor parası alma hakları yoktur. İş kazası ve meslek hastalığı geçiren 4/b sigortalıları, iş kazası ve meslek hastalığından dolayı iş göremedikleri süre için aldıkları rapor gün sayısına göre SGK’dan rapor parası alabilmektedirler. Ancak, iş kazası ve meslek hastalığı halinde alınacak raporlara SGK tarafından rapor parası verilebilmesi için, söz konusu bu raporların yatarak tedavi dolayısıyla verilmiş olması gerekmektedir.
SGK tarafından 4/b sigortalılarına bir de, analık dolayısıyla rapor parası verilmektedir. Bilindiği üzere analık; gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleridir.
Analık halinde rapor parasını 4/b sigortalılarından şirket ortakları ve isteğe bağlı sigortalılar hariç, gelir vergisi mükellefiyetine göre sigortalı olan kadınlar, gelir vergisi muafiyetine göre sigortalı olan kadınlar, muhtarlıktan dolayı sigortalı olan kadınlar ile tarımda kendi nam ve hesabına çalışmasından dolayı sigortalı olan kadınlar alabilmektedir. Analık dolayısıyla rapor parası, hem ayaktan tedaviler için düzenlenecek sağlık raporlarına hem de yatarak tedaviler için düzenlenecek sağlık raporlarına istinaden verilmektedir.
İŞTEN ATILAN MEMUR İKRAMİYE ALAMAZ
Son zamanlarda görevinden herhangi bir disiplin soruşturması veya mahkeme kararıyla ayrılan memurların emekli ikramiyesi karşısındaki durumları sorulmaktadır. İster 01.10.2008’den önce kamu idarelerinde çalışmaya başlasın, isterse 01.10.2008’den sonra ilk defa kamu idarelerinde çalışmaya başlasın, görevinden atılan memurlar hiçbir surette devletten emekli ikramiyesi alamazlar. Nasıl ki, özel sektörde işverenler işçileri haklı gerekçelerle işten çıkardıklarında, işçiler tazminat alamıyorlarsa, devlet memuru olan kişiler de, işten atıldıklarında, kurumu tarafından haklı gerekçelerle işten çıkarıldığı kabul ediliyor ve bu durumda olanlara SGK tarafından emekli ikramiyesi ödenmiyor.
Sorularınız için e-posta:
[email protected] ,
[email protected]