"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bağ-Kur borcu varken SSK’lı işe girenler SGK’dan sağlık yardımı alır

Ahmet ARICAN
07 Haziran 2012, Perşembe
SORU: 2006 yılından 2012 yılı Mart ayına kadar vergi mükellefiyetinden dolayı Bağ-Kur’lu idim. Yeni, adıyla buna 4/b sigortalılığı diyorlar. 2012 yılı Mayıs ayından itibaren SSK’lı (4/a sigortalısı) bir işe girdim. Bulunduğum yerdeki SGK görevlileri bana SSK başlangıcımdan önceki Bağ-Kur prim borçlarımı ödemeden SGK’nın sağlık giderlerimi ödemeyeceğini söylediler. Bu konuda nasıl bir yol takip edebilirim? Ali GÜNEŞ / Adana

CEVAP: Ülkemizde 1 Ocak 2012’den itibaren genel sağlık sigortalılığı tam olarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Genel sağlık sigortalılığı yürürlüğe girince, SGK tarafından Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) adında bir bilgi iletişim ve işletim sistemi kuruldu. SPAS bilgisayar bilgi işlem programı, kimlerin SGK’daki genel sağlık sigortalılığından yararlanıp yararlanmayacağına izin (provizyon) vermekte ve bu kişileri belirlemektedir.
  Genel sağlık sigortası sayılan kişilerden kimlerin SGK’daki sağlık yardımlarından yararlanıp yararlanmayacağı, o kişinin sigortalılık statüsündeki prim ödeme yükümlüsü olup olmadığına göre belirlenmektedir. Buna göre, bağımsız çalışan 4/b sigortalılarının (eski adıyla Bağ-Kur sigortalıları) prim ödeme yükümlüsü kendileri, bir işverene hizmet akdiyle çalışmasından dolayı sigortalı olan işçilerin (SSK veya 4/a sigortalıları) prim ödeme yükümlüsü işverenleri, kamu idarelerinde çalışanların prim ödeme yükümlüsü kamu kurum ve kuruluşlarıdır. İşte bu sebeplerden dolayı, Bağ-Kur’a prim borcu varken SSK sigortalısı olanların yani SSK’lı işe girenlerin prim ödeme yükümlüsü kendileri olmadığı için, Bağ-Kur’a prim borcu olsa bile SSK kapsamında iken Bağ-Kur prim borçlarını ödemeden genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve SGK bunların sağlık giderlerini öder. Ancak, bazı durumlar vardır ki, SPAS adlı program prim borçlarını ödemeyen kişilere sağlık provizyonu vermemekte ve SGK bu kişilerin sağlık giderlerini ödememektedir.

1) Vergi mükellefiyetine istinaden 4/b sigortalısı olan ve bu sigortalılıktan dolayı prim borcu olan kişi, tarım Bağ-Kur’lusu olursa prim borçlarını ödemeden genel sağlık sigortalısı olamaz ve SGK bu kişilerin sağlık giderini ödemez.

2) Tarım SSK’lısı olan ve bu sigortalılıktan dolayı prim borcu olan kişi, normal SSK’lı olursa yani bir işveren emrinde hizmet akdiyle çalışmaya başlarsa tarım SSK’lılıktan dolayı oluşan prim borçlarını ödemeden genel sağlık sigortalısı olamaz ve SGK bu kişilerin sağlık giderini ödemez.

3) Şirket ortaklığına istinaden 4/b sigortalısı olan bu sigortalılıktan dolayı prim borcu olan kişi, tarım SSK’lısı veya normal SSK’lı olursa prim borçlarını ödemeden genel sağlık sigortalısı olur ve SGK bu kişilerin sağlık giderini öder.

SGK prim borçları kredi kartıyla ödenebilir

Sosyal Güvenlik Kurumu 08.04.2010 tarihi itibariyle 13 banka ile bir protokol imzalamıştır. Söz konusu bu protokole göre, iş verenlerin çalıştırdıkları sigortalılara ait primler, kendi nam ve hesabına çalışanların primleri ve isteğe bağlı sigortalıların primleri protokol yapılan 13 bankanın kredi kartlarıyla ödenebilecek. Protokol imzalanan bankalar; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Asya Katılım Bankası, Fortisbank, ING Bank, Turkısh Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Halkbank, İşbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankasıdır. SGK’ya prim borcu olanlar yukarıda saydığımız banlarından birisinden almış oldukları kredi kartı ile internet bankacılığı veya ATM aracılığıyla cari ay prim ödemelerini yapabileceklerdir. Kredi kartı ile yapılan prim ödemelerinde vatandaştan ödenen primin yaklaşık yüzde 1’i oranında banka tarafından komisyon kesilecektir. Prim ödeyen kişilerden kesilecek banka komisyonu ödenen bankaya göre değişmekle birlikte ortalama her banka için yatırılan primin yüzde 1’i tutarında olmaktadır. Bu komisyon, prim ödeme yükümlüsü tarafından bankaya ödenecektir. Ödenmeyen her aya ait prim borcuna SGK tarafından yaklaşık ilk ay için yüzde dört gecikme cezası ve gecikme zammı uygulandığı hususu göz önüne alındığında, vatandaşın kredi kartıyla prim ödemesinde bulunması daha akılcı olacaktır.

Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 44176
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ismail

    19.3.2018 13:30:55

    torba yasası ne zaman acıklanır

  • nazif

    16.3.2018 15:07:59

    Hayırlı günler iyi çalışmalar, ben 22 yıldır çalışıyorum ssk olarak. 10/2016 tarihinde eşimi çifcilik için üstüne çiftci belgesi yaptırdım yani bagkurlu oldu 29/03/2018 tarihinde terkini verdim 8500 bin borçu cıktı ve ssk yararlanamıyor yatırma imkanımda yok taksitde yapmıyorlar. ne yapmam lazım. kolay gelsin.

  • mehmet

    10.2.2015 10:01:14

    bir sorum olacak kayın babamın 16000 tl bagkur borcu var emekliliğinede 1063 gün kaldı (çalışmak niyetide yok) pirim parasını ben yatırmacam artık isteğe bağlı yapsak yatan para bağkur borcunamı sayılır bide tarım sigortası varmış ondan yapsak ondadamı borca sayarlar cevaplarsanız sevinirim teşekürler

  • metin okyay

    4.4.2014 14:47:00

    selam ben 2009 2014 esnaftım ve 31ocak 2014 te terk verdim 1 yılık bağkur borcum var şimdide sigortalı iş teklifi alıyorum borcumu kapatmadan sigortalı olabilirmiyim teşekürler

  • senel odabası

    6.12.2012 00:00:00

    ben 2006 dan bu yana tarım bagkurlugum ve prım borcum var prım borcumu odemeden iş yerı acabılırmıyım acabılıyosam esnaf bagkurumu olacaggım yada esnaf bagkuru prım borcunu yatırırken gecmıs borclarımı odemeden saglıktan ben veya ailem yaralanabılır mı?*

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı