Değerli okurlar, esnaf, çiftçi, sanayici, iş adamı, tüccar, çiftçi ve şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’lu (yeni adıyla 4/b sigortalısı) olanların, SGK’nın sağladığı genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmesi için, SGK’ya 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekmektedir. Bunun pratikteki anlamı, SGK kapsamında 4/b sigortalısı olanlar, SGK’ya borçlu olduklarında, sağlık masrafları kendi ceplerinden çıkmaktadır.
SGK’ya olan prim borcundan dolayı sağlık yardımından yararlanmayan 4/b sigortalıları, emeklilik aşamasında, SGK tarafından sağlık primi de dahil bütün prim borçları tahsil edilmektedir. Yani, SGK, primini aldığı bir sürede 4/b sigortalısına sağlık yardım hakkı vermemektedir.
4/b sigortalıları için zorunlu olan prim borcu bulunmaması kuralı, 4/b sigortalılarının eşi ve çocukları için geçerli değildir. Yani, 4/b sigortalısının sosyal güvencesiz eşi ve çocukları, her il ve ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurup gelir testi yaptırmak, genel sağlık sigortası prim borcunu ödemek suretiyle, SGK’nın sunduğu sağlık yardım haklarından yararlanabilmektedir.
Bu sebeple, kocaları Bağ-Kur sigortalısı olup ta SGK’ya prim borcu olduğu için, sağlık yardımından yararlanamayan Bağ-Kur’luların hanımlarına ve çocuklarına tavsiyemiz, il ve ilçelerde bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma ve vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları ve bir an önce sağlık yardım hakkı elde etmeleridir.
***
İşe Giriş Bildirgesi verilen gün sigorta günü sayılır
Çalışma hayatında bir çok işçinin işe giriş bildirgesi verilmekte, ancak o güne dair işveren tarafından SGK’ya prim yatırılmamaktadır. Bu uygulama özellikle, eski yıllarda geçerlidir. SGK, işe giriş bildirgesi verilen, ancak işveren tarafından işe giriş bildirgesi verilen güne dair prim yatırılmayan durumlarda, ilgili kişiyi sigortalı kabul etmemekte ve işe giriş bildirgesinin verildiği günü sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmemektedir.
Uygulamada bu sorun ancak mahkeme kararıyla çözülmektedir. İş mahkemeleri, işe giriş bildirgesi verilen tarihte, işe giriş bildirgesi veren işyerinin faal ve işverenlik sıfatıyla 506 veya 5510 sayılı yasa kapsamında olduğunu görürse ve bordro ve komşu işyeri şahitleriyle de, dâvâcının işe giriş bildirgesi verilen günde, o işyerinde çalıştığına kanaat getirirse, işçiyi işe giriş bildirgesi verilen günde SSK sigortalısı (yeni adıyla 4/a sigortalısı) kabul etmektedir.
Not: Her hafta Cuma günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı
[email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.