"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bağ-Kur (4/b) borçlarını ödemeden yargı kararıyla ölüm aylığı alınıyor

Ahmet ARICAN
07 Şubat 2013, Perşembe
5510 sayılı yasanın 53’üncü maddesine göre ise, ölen kişinin ölüm tarihinde son tabi olduğu sigortalılık statüsü (4/a, 4/b veya 4/c) hangisiyse, o kapsamda ölüm aylığı bağlanmaktadır. 1 Ekim 2008’den sonra vefat eden bütün kişilerin hak sahiplerine kaç günlük prim ödeme gün sayısı üzerinden aylık bağlanacağı, 5510 sayılı yasanın 32’nci maddesi hükümlerine göre belirlenmektedir. Buna göre, ölen kişinin ölmeden önce son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/b (Bağ-Kur) veya 4/c (Emekli Sandığı) ise, 1800 gün prim ödeme gün sayısı gereklidir. Ölen kişinin ölmeden önce son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/a (SSK) ise, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün prim ödeme gün sayısının olması gereklidir.

SGK, günümüz itibariyle 1 Ekim 2008’den önce sigortalılığı olan veya 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa sigortalı olanlardan, 1 Ekim 2008’den sonra ölenlerin SSK (4/1-a) kapsamındaki hizmet süreleri tek başına ölüm aylığı bağlanmasına yetiyor olsa bile, ölen kişinin Bağ-Kur (4/1-b) kapsamındaki sigortalılığına ilişkin prim borcu varsa, ölenin eş, çocuk, ana ve babasına, Bağ-Kur (4/1-b) prim borçlarını ödemeden ölüm aylığı bağlamamaktadır.
SGK’nın bu uygulamasına muhatap olanlar, ölen kişinin son tabi olduğu sigortalılık statüsü 4/b olsa ve bu sigortalılıktan dolayı ölenin SGK’ya prim borcu olsa bile, iş mahkemelerine SGK aleyhine dâvâ açtıklarında, açtıkları dâvâların sonucunda hizmet birleştirilmesi yapılmaksızın ve 4/b’ye ait prim borçları ödenmeden SSK (4/a) şartlarında ölüm aylığı alabilmektedirler. SGK’nın bu uygulamasıyla karşılaşan vatandaşlarımıza üstteki dâvâ örneğini esas alarak, SGK aleyhine iş mahkemelerinde dâvâ açmalarını ve Bağ-Kur prim borçlarını ödemeden SSK (4/a) kapsamında ölüm aylığı almalarını önemle tavsiye ederiz.

Kocası Bağ-Kur’lu kadın çocuğu üzerinden sağlık yardımı alabilmelidir
Değerli okurlar, SGK’nın uygulamasını yaptığı bir işleme göre, kocası Bağ-Kur’lu olan ve Bağ-Kur’a kocasının borcu olan kadın, oğlu memur veya SSK’lı ise oğlu üzerinden SGK’dan sağlık yardımı alamıyor. Bu durumun mevzuatta hiçbir dayanağı yoktur. SGK yetkilileri, böyle bir durumuna kadına sağlık yardımı verilebilmesi için, ya kadının kocasının Bağ-Kur borcunun kapanmasını istiyor veya Bağ-Kur sigortalılığının sona erdirilmesini istiyor. Halbuki, koca karısına birinci derece bakmakla yükümlü ama koca eğer bu yükümünü yerine getiremiyorsa, kadının sosyal güvencesi olan oğlu ve kızından sağlık yardımı alabilmesi gerekmektedir. Bu konunun SGK yetkililerince bir an önce düzeltilmesi ve vatandaşın mağdur olmaması çok büyük önem arz etmektedir.

Sosyal güvenlikle ilgili sorularınızı
[email protected]
e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.
Okunma Sayısı: 17374
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nuray sayar

    15.4.2022 08:34:07

    Babam fillen bir işyerinde 25 yıl calisti 4a sigortanın tüm şartlarını sağlıyordu yasa takilmisti.2021 subatdan berli issizdi .ziratda kayitdi olduğu için babami sigortaya bildirmisler . Babamın tarım sigortası başlamış,vefatıyla birlikte öğrendik ve bize 15 aylik borcu aldılar ve annemi orda emmekli yaptilar 1670 gibi çok cüzi bir para bagladilar biz tekrar mahkeme açarak sigortadan emeklilik baglana bilirmi annem

  • Yaşar Gönenç

    9.2.2013 00:00:00

    Sayın Ahmet Arıcan
    Eşine Kocasının Bağ-kur borcu yüzünden sağlık hizmeti verilmemesi belki bir haklı nedene dayansa bile çocuğu üzerinden sağlık hizmetinin almasının engellenmesinin hiç bir dayanağı yoktur.Bu konuda çok güzel bir açıklama yapmışsınız.Sizler sayesinde Sosyal Güvenlikle ilgili ayrıntıları öğrenmeye çalışıyoruz.Emeğinize ve hizmetinize teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı