"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyesi SGK borcundan sorumludur

Ahmet ARICAN
20 Şubat 2016, Cumartesi

SORU 1: Antalya’daki bir anonim şirketin binde iki oranında hissedarı idim. Aynı zamanda bu şirkette 2012-2014 yılları arasında iki yıl süreyle yönetim kurulu üyeliği yaptım. Daha sonradan şirket battı. Şirketin SGK’ya olan borçlarından dolayı, SGK bana icradan ödeme emirleri gönderdi. Ben, şirketin binde 2 hissedarı olarak şirketin SGK borçlarını ödemek zorunda mıyım? Ali ERSUN 

CEVAP 1: Değerli okur, SGK mevzuatına göre, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri üst düzey yönetici durumundadır. SGK işveren prim borçlarından ise, şirketlerin üst düzey yöneticileri ile kanunî temsilcileri sorumludur. Bu sebeple, SGK size ödeme emri gönderirken, şirketteki hisse oranınıza bakmaz. Şirketin yönetim kurulu üyesi olmanızdan dolayı, üst düzey yönetici olduğunuzu kabul eder ve ona göre icradan ödeme emri gönderir. SGK’nın gönderdiği ödeme emirlerine konu olan borç ayları, sizin şirkette yönetim kurulu üyeliği yaptığınız tarihlere denk geliyorsa, bu borçları ödemek zorundasınız. 

*

Kıdem Tazminatı için haklı gerekçe olmalı

SORU 2: Bir işyerinde 3 yıldır sürekli olarak çalışıyorum. Ancak, işten sıkıldığım ve iş değişikliği yapmak istediğim için, istifa edip ayrılmayı düşünüyorum. İstifa ettiğim takdirde, 3 yıllık kıdem tazminatını alabilir miyim? Hakan ERLİ

CEVAP 2: Değerli okur, kıdeminizin işyerinde üç yıllık olduğunu ifade etmişsiniz. Yani, 1474 sayılı iş yasasının 14’üncü maddesinde yazılı olan haklı sebep halleri (kadın işçinin evlenmesi, askerlik, ölüm vb.) olmadan, kendi kafanıza göre işi bırakıp bir daha da işyerine gelmezseniz kıdem tazminatı alamazsınız. 3 yıldır çalıştığınız işyerinde çalışmalarınızın karşılığı kıdem tazminatını alabilmeniz için, haklı bir sebeple işyerinden ayrılmanız ve işverene yazılı olarak müracaat etmeniz gerekir. 

*

Bir ay askerlik borçlanması yeterli

SORU 3: 15 Haziran 1966 doğumluyum. Sigortalı işe giriş tarihim 20 Aralık 1989 olup, 7470 gün prim ödemem var. Askerliğimi sigorta başlangıcımdan önce 1986-1988 arasında yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Aslı KANLI

CEVAP 3: Askerlik sürenizin bir ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Haziran 2017’de emekli olabilirsiniz.

*

Sigorta başlangıcından önce doğum yapan kadınlar da sosyal güvenlikten mahrum kalıyor

SORU 4: Kadınlara sigorta başlangıç öncesi doğumlar için, en az bir doğum için iki yıl prim ödeme hakkı istiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Erol USANMAZ

CEVAP 4: Kadın sigortalıların sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlarını da borçlanmaları gerektiğini öteden beri savunmaktayız. Sigorta başlangıç tarihiden sonra doğum yapan kadını çocuğu bakmak için sosyal güvenlikten mahrum kaldığını kabul edeceksin, ama sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yapan kadının çocuğuna bakmak için sosyal güvenlikten mahrum kaldığını kabul etmeyeceksin. Bu ne yaman çelişkidir. Kesinlikle sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar içinde, borçlanma hakkı verilmesi hem daha adil, hem daha hukukî, hem de yasanın ruhuna daha uygun olacaktır. İnşallah siyasî otorite sizin gibi çok sayıda kişinin haklı feryadını duyarda, başlangıçtan önceki doğumların borçlanılmasına da borçlanma hakkı verirler.

Not: Her hafta bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım. 

Okunma Sayısı: 3001
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı