"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anlaşmalı boşananın aylığı kesilir

Ahmet ARICAN
07 Temmuz 2011, Perşembe
SORU 1: Mahallemizde iki kişi 1997’den beri eşiyle anlaşmalı olarak boşandılar. Belirttiğim kişi 1997’den beri devletten ölü aylığı alıyor. Bu durumda ne yapabiliriz? (Aynur BAL)

CEVAP 1: Devletten aylık almak için boşanmak bir suçtur. 2008 yılından önce sırf aylık almak amacıyla muvazaalı (anlaşmalı) boşanmak yasalarda açıkça suç olarak tanımlanmamıştı. Ancak, 2008 yılında 5510 sayılı kanuna 56’ncı madde eklendi. Söz konusu 56’ncı maddeye göre, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tesbit edilen kişilerin aylıklarının kesileceği hükme bağlandı. Bu sebeple, sizin mahallenizdeki kişinin eşinden boşandığı halde eşiyle fiilen birlikte yaşıyorsa aylığının kesilmesi gerekir. Bu durumu siz Çalışma Bakanlığına ve SGK’ya bir dilekçe ile bildirebilirsiniz.

Aynı evde yaşamayan kardeşin geliri dikkate alınmaz

SORU 2: Ailesiyle birlikte yaşamayan bekâr ve çalışan kardeşin aldığı aylık, evde bakım aylığında ailenin geliri olarak dikkate alınır mı? (Ferdi TATLI)

CEVAP 2: Evde bakım parası durumlarında ailenin geliri olarak yalnızca aynı ailede birlikte yaşayan kişilerin gelirleri dikkate alınmaktadır. Aynı ikamet adresinde oturmayan kişilerin gelirleri, bu kişiler kardeş bile olsa ailenin geliri olarak dikkate alınmamaktadır. Bu yüzden, başka bir adreste oturan bekâr ve çalışan kardeşinizin aldığı aylık ailenizin geliri olarak dikkate alınmaz.

Ölüm aylığında SGK beşyıldan fazla prim isteyemez

SORU 3: Bundan birkaç gün önce eşim vefat etti. Kasaplık yapan eşimin toplamda 13 yıl hizmet süresi vardı. SGK’ya gittim bana eşimin 18.000 TL prim borcu olduğunu söylediler. Ben bu borcu ödeyemiyorum. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?  (Dursade EMİN)

CEVAP 3: Eşiniz üzerinden size ölüm aylığı bağlanması için ölen eşinizin beş yıllık hizmet süresine sahip olması yeterli. Yani, SGK size ölüm aylığını beş yıllık hizmet süresi üzerinden bağlıyor. Bu durumda sizin eşinizin 13 yıllık hizmeti olması durumu değiştirmiyor. Bu şartlarda SGK sizden beş yıldan fazla olan sigortalılık süreleri için prim isteyemez. Eğer eşinizin toplamda ödediği prim oranı beş yılı karşılıyorsa, SGK’ya iş mahkemelerinde dâvâ açın. Kesinlikle kazanırsınız. Bu konuda kazanılmış binlerce dâvâ örneği bulunmaktadır.

Reformdan önce işe giren memur askerliğini eski yasaya göre borçlanır

SORU 4: 1987 yılında memuriyete başladım. Yaklaşık olarak 23 yıldır kamuda çalışıyorum. Artık bir an önce askerlik borçlanması yapıp emekli olmak istiyorum. Ben hangi şartlarda askerlik borçlanması yapabilirim?

CEVAP 4: 2008 yılından sonra işe giren memurlar askerlik sürelerini 5510 sayılı kanunun 41’inci maddesine göre borçlanma yaparken 2008 yılından önce işe giren memurlar askerlik sürelerini 5434 sayılı kanuna göre yaparlar. Siz, memurluk görevinden ayrıldıktan sonra askerlik borçlanması yapamazsınız. Ancak, memurluğunuz devam ederken yapabilirsiniz. Askerliğinizin tamamını değil de bir kısmını da borçlanabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapabileceğiniz süreler, muvazzaf ve ihtiyat askerlikte er olarak geçen süreler ile yedek subay okulunda öğrenci olarak geçirilen sürelerdir. Askerlik borçlanmanızı en geç emekli aylığı talebinde bulunmadan altı ay önce yapmalısınız. Borçlanma bedeli bulunduğunuz dereceye göre belirlenir ve aylığınızdan kesilir. Borçlanma talebinizden bir defalığa mahsus geri dönebilirsiniz.

NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 1698
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı