Değerli okurlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülkemizde genel sağlık sigortası zorunlu hale geldi. Buna göre, ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşları için genel sağlık sigortalılığı zorunlu oldu. Vatandaşların bir gün bile işsiz dönemleri olsa, SGK tarafından bu kişilere genel sağlık sigortası prim borcu çıkarılmaktadır. Genel sağlık sigortası prim borcu, kişinin evinde bulunan kişilerin gelirleri toplanıp, bulunan tutarın kişi sayısına bölünmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Bu sebeple, anne babasıyla birlikte yaşayan ve ikametleri aynı olan kişiler, resmî ikametini değiştirip sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yeni gelir testi talebinde bulundukları takdirde, yeni ikametlerinde anne ve babaları hesaba katılmayacağı için ödeyecekleri prim miktarı düşmektedir. Anne ve babalarının yüksek gelirinden dolayı, yüksek GSS primi ödeyen gençlere tavsiyemiz fiilî olarak yaşadıkları ikametleri anne babalarından ayrı bir yere taşımalardır.
***
Fazla primin avantaj sağlayıp sağlamadığı kazanç
tutarına göre değişir
Soru: 9 Temmuz 1960 doğumluyum. 1 Aralık 1990 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ve hâlâ devam etmekte olup primlerim eksiksiz olarak yatmaktadır. 30 Ocak 2014 yılı itibariyle çalıştığım firmalardan adıma 6746 gün pirim ödemesi yapılmıştı. Gün olarak dolduğumu biliyorum, ancak yaptığım sorgulamalarda yaş olarak 1 Aralık 2015 yılında emekli olacağım görülmektedir. Sizden bu tarihin doğruluğunu teyit etmenizi rica ediyorum. Ve primlerin yatması devam ettiği takdir de bana avantaj sağlar mı? Ali ÖZLÜ
Cevap: Edindiğiniz bilgi doğru. Çünkü; emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ve yaş şartını sağladığınızdan 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Aralık 2015’te emekli olabilirsiniz.
Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden önce 20 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz 370 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan, 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2014’te emekli olabilirsiniz. Daha fazla prim ödemenizin avantaj sağlayıp sağlamayacağı, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarınıza bağlı. Asgarî ücret üstünden prim ödüyorsanız, prim ödeme emekli aylığınızı düşürür. Prime esas kazancın üst sınırı veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden, örneğin 4-5 bin TL üstünden prim ödüyorsanız emekli aylığınız artar.
***
20 yıl süre ve 4400 gün prim şartlarıyla yaş aranmadan emekli olacaksınız
Soru: 14 Ekim 1985 doğumluyum. 2004’ten sigortam var. 2008’de Bağ-Kur’a girdim. 4 yıl yatırdıktan sonra, tekrar sigortaya geçtim. 2007’den yüzde 40 raporum var. Yüzde 40 vergi indirimim var. Ne zaman emekli olurum? Ahmet GÜL
Cevap: SSK’da engelli hakkıyla emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 4400 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur’dan sonra sigortalı çalışarak SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz şartıyla toplam priminizi 4400 güne tamamlamanız halinde, 2024’te 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.