"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

18 yaş altı engelliler Genel Sağlık Sigortalısı oldu

Ahmet ARICAN
11 Temmuz 2013, Perşembe
TBMM Genel Kurulunda görüşülen torba yasada bir önerge kabul edildi. Kabul edilen bu önergeye göre, 18 yaş altı engelli aylığı alan kişiler için önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre, 18 yaş altı engelli aylığından yararlananlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu kişilerin her türlü sağlık giderlerini devlet karşılayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaş altı engelli aylığı alan kişilerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırıp yeşil kart almaları gerekiyordu.

Resen emeklilik bayanlarda da 65 olur
Değerli okurlar, tarafımıza gelen sorulardan birisi de, erkeklerde var olan 65 yaşın resen emekliliğin (zorunlu emeklilik) bayanlarda yaş  şartının ne olduğudur. 5434 sayılı yasada, resen emeklilikte, yani zorunlu emeklilikte üst yaş sınırı olan 65 yaş bakımından, kadın erkek farkı yoktur. Bu sebeple, hem bayan hem erkek memurlar devlette en fazla 65 yaşına kadar çalışabilirler.
 
Emekli kamyoncunun kazası iş kazası sayılmaz
Soru: Şahsıma ait kamyonumla nakliyecilik yapıyordum. 2005 senesinin 10. ayında Bağ-Kur emeklisi oldum. Fakat çalışmaya devam ettim. Çalışmaya devam ettiğim için maaşımdan devamlı olarak prim kesildi. 5 Nisan 2007 tarihinde kamyonumdan benim üzerime tomruklar düştü iş kazasına maruz kaldım. İş kazası tesbiti jandarma tarafından yapıldı ve tutanaklar tutuldu. Kocaeli eğitim ve araştırma hastanesinde tedavi gördüm. Tedavi sonucu sağ ayağım iş görmez hale geldi. Hastaneden almış olduğum rapor yüzde 65 özürlü iş göremez raporu. Emekli olduğum 2005’ten, 2007’ye kadar devam eden maaş kesintim 5 Nisan 2007 kazadan sonra yine kamyonum çalışıyor diye 2010 yılına kadar maaşım kesilmeye devam etti. 2010 tarihinde kamyonu sattım. Sattığım tarihten sonra maaşımı düzenli olarak alıyorum. 10 gün önce Kocaeli üniversitesi ayağımın düzelme ihtimali olmadığını tesbit etti. Yüzde 65 sağlık raporu verdi. Şimdi maaşımdan 2007 yılı ile 2010 yılı arasında emekli aylığımdan kesilen kesintileri alabilir miyim? Ve sakatlığım raporla tesbit edildiğine göre, sakatlık maaşı alabilir miyim? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.        Ali GÜN / ANKARA

Cevap: Emekli olduktan sonra emekli aylığını kestirmeden nakliyecilik faaliyetinize devam ettiğinizden, emekli aylığınızdan sosyal güvenlik destek primi kesilmiş. Ayrıca, iş kazası geçirdiğiniz 2007 ile 2010 arasında nakliyecilik faaliyetine devam ettiğinizden dolayı emekli aylığınızdan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmeye devam etmiş. Bu yasal bir durum. Kesintileri geri alamazsınız. Ayrıca destek primi ödeyerek Bağ-Kurlu olmasını gerektiren faaliyetine devam eden emekliden, kısa vadeli sigorta kollarına (iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına) prim alınmadığından maalesef sürekli iş göremezlik geliri de (iş kazası geçirip yüzde 10 oranında işgücü kaybına uğrayanlara bağlanan aylık) alamazsınız. Bu yasal, ama adil olmayan bir uygulama. Çünkü, kendi kamyonunuzda değil de, ücretle çalıştığınız bir kamyonda bu durum başınıza gelse, kısa vadeli sigorta kollarından sürekli iş göremezlik geliri bağlanacaktı. Ve emekli aylığınız ile gelirden yüksek olanının tamamını, düşük olanının yarısını alacaktınız.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 1067
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı