"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

10 günden az ev temizliğinde çalışan kadının sigortası

Ahmet ARICAN
06 Şubat 2015, Cuma
11 Eylül 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6552 sayılı kanun, evlerde temizlik işi yapan, çocuk bakan ve muhtelif evlere seyrek te olsa temizliğe giden kadınların sosyal güveliğinde çok önemli değişiklikler yaptı.

6552 sayılı kanun, ev hizmetlerinde çalışan kadınlara, bir ay içinde farklı işverenlerin emrinde dahi olsa 10 günden fazla çalışıyorsa, zorunlu olarak sigortalı olma hakkı getirdi. 6552 sayılı kanunun, ev işlerinde  10 günden fazla çalışanlara getirdiği zorunlu sigortalılık hakkını hemen herkes biliyor. 

Ancak, bir de evlere ayda bir veya iki ya da haftada bir veya iki kere temizliğe giden ve ay içindeki toplam çalışma süresi 10 günden az olan kadınların sosyal güvenlik durumlarının ne olacağının açıklanması gerekmektedir. 

Bu haftaki köşe yazımızda, bir aydaki toplam çalışma süresi 10 günden az olan temizlikçi kadınların sigortalarının nasıl olacağını açıklayacağız. 

4857 sayılı iş kanununa göre, günlük yasal çalışma süresi 7,5 saattir. Örnek olarak, temizlikçi bir kadın haftada dört farklı apartman dairesine temizliğe gidiyorsa, bu kadını çalıştıran her konut sahibi işveren durumundadır. Bu ayrı dört işveren, haftada bir gün kendisine temizliğe gelen kadını, haftada bir gün geliyorsa, toplamda ayda dört gün sigortalı yapmak zorundadır. Bu çalışmaya dair işe giriş bildirgesini ev sahibi, temizliğe gelen kadının da imzasını alarak yapmak zorundadır. Ay içindeki toplam çalışma gün sayısı 10 günden az olan temizlikçi kadınların sigortası yapılırken, sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenir. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan kadınlar, ayın geri kalan günlerinde kendi sigortalarını ve primlerini kendileri ödeyerek ssk sigortalısı olabilirler. 

Halk tarafından evine haftada veya ayda bir gün temizliğe gelen kadınların sigortasının isteğe bağlı olduğu ve zorunlu olmadığı şeklinde bir kanaat olsa da bu bilgi yanlıştır. Bir kişi, ayda bir bile temizlikçi kadın alsa, bu kadının sigortası yapılmak zorundadır. Aksi, bu temizlikçi kadın, -Allah göstermesin- cam silerken yüksekten düşse veya yemek yaparken eli veya kolu yansa, ev sahibi SGK’nın göndereceği maddi ve manevi tazminat ve prim yükünün altında kalkamaz. 

Bu nedenle, evine haftada bir veya ayda bir temizlikçi kadın alan kişilerin, bu kadınları sigortalı yapmak zorunda olduklarını önemle hatırlatmak isteriz. 

Son yedi yılda Bağ-Kur’a fazla prim ödediğinizden SSK’dan emekli olamazsınız

SORU 1: 10 Temmuz 1965 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Mayıs 1983 olup SSK ya toplam 2926 gün prim ödedim. İşyeri açtım. Bağ-Kurada toplam 1848 gün prim ödedim. 1985-1987 yıllarında askerlik yaptım. SGK ya emeklilik için başvuru yaptığım zaman 1260 gün çalışıp SSK’dan emekli olabileceğimi söylediler. Bağ-Kur emekliliği içinse 19.700.40 TL borç çıkarttılar. Toplamda günlerim ve yaşım doludur. Emeklilik hak ettiğim halde önümde engel var. Rahatsızlığımdan dolayı torba yasayla malulen emekli olabileceğimi söylüyorlar. Malulen emekli olmak istemiyorum.

CEVAP 1: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. SSK’dan sonra Bağ-Kura 1260 günden fazla prim ödediğiniz anlaşılıyor. Bu durumda, ya priminizi 9000 güne tamamlayarak Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Ya da sigortalı çalışarak SSK’ya en az 1260 gün prim ödeyerek SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurdan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz. Ancak, SGK malulen emekli olabileceğiniz bilgisini verdiğine göre malulen emekli olmalısınız. Neden malulen emekli olmak istemediğinizi anlayamadık. 

Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 24594
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Busra

    21.4.2024 17:25:10

    Merhaba evime 2 ayda bir gün bayan temizlikçi alıyorum onun bana geldigi gün sigortasını yapmak istiyorum nereden ve nasıl yapmalıyım. Bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler.

  • ismet koyuncu

    26.3.2020 00:47:29

    merhaba benim hanım apartmanın temizliği yaptı saatlik prim yattı ileride emekli olabilirmi

  • Seval

    29.11.2019 17:21:53

    Ben dayıma temizliğe gidiyorum haftada bir gün siğorta ücretimi de ödüyor o zaman ben siğortadan mı emekli olabilirim çünkü 3.5 yılım kaldı emekliliğime şimdi Bağkur ödüyorum ama ben siğortadan emekli olmak istiyorum 3600.günden 58.yaştan

  • Ahmet tomak

    18.10.2017 18:00:26

    Ev temizliğe giden kadın ücreti nekadar ve nereye başvurulacak

  • mursel

    4.1.2017 00:49:15

    ben seker ve cronh hastasıyım v 3200 pırımim var malulen emekli olabılırmıyım

  • Vildan

    8.5.2015 16:25:53

    Sayın Ahmet Bey, Haftada bir gün temizliğe gelen yardımcıya nereye baş vurararak emekli yapabiliriz, sigorta miktarı ne kadar olur ? Her ay sonu beyanname mi vermek gerekir? İşten ayrılırsa ne olur?

  • BULENT GUNBAY

    8.4.2015 21:16:41

    hocam ev temizliğne veya çocuk bakıma giden ve asgari ücret üzerinden primi yatan bayanın eşi memursa aile yardımı kesilecekmi

  • döndü

    2.4.2015 23:59:38

    Ben bakur luyum 3 senedir ev temizligine gidiyorum ayda 12 gün dönüşümlü oıarak çalışıyorum bakurlu oldugum halde temizlikçi sigortası yaptırmam gere kirmi?gerekirse 12lük sigortayla benim emekli olmam imkan sız yaptırmazdam cezalı duruma düşermiyim?hem bakur hemde sigortalı ola bilirmiyim

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı